CHP Genel Başkanı Özgür Özel, geçen ay İspanya Sosyalist İşçi Partisi'nin ev sahipliğinde Madrid'de gerçekleştirilen Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı’nda, Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcılığı görevine seçildi. Özel'in bu göreve gelmesinin ardından CHP 12 yıllık bir aranın ardından Sosyalist Enternasyonal'in Yürütme Kurulu'nda Genel Başkan düzeyinde temsil edilecek. Bu durum CHP’nin artık dünyaya daha fazla açılacağı, farklı coğrafyalarda yaşanan sorunlara müdahil olacağı, diğer dünya halklarını daha fazla kucaklayacağı anlamını da taşıyor. Bunu başarabilir mi bilemiyorum ama en azından niyetin bu olduğu ortada.

CHP Genel Merkezi dünyaya bu pencereden bakarken Tekirdağ’da tam tersi bir durum söz konusu. Her yıl yaklaşık 30 bin göç alan kentte bazı kesimler bunu tehlike olarak algılıyor. CHP Genel Merkezi’nin Malatyalı Candan Yüceer’i Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Adayı göstermesi, bu durumu daha da tetikledi. Sadece yerel halk değil siyasi figürler de ulu orta olmasa bile kapalı kapılar ardında mikro milliyetçilik kavramlarını kullanıyor. Tabii CHP’nin kendi içerisinde bile bu yorumlar yapılırken AK Parti’nin mikro milliyetçilik kavramını üstü kapalı da olsa yerel seçimlerde kullanması beklenen bir şeydi ve öyle de oldu.

AK Parti temsilcileri sokak toplantılarında, halk buluşmalarında Tekirdağ Belediye Başkan adayının Tekirdağlı biri olması gerektiğinin altını çiziyor.

Mikro milliyetçilik toparlayıcı ve kucaklaştırıcı olmaktan öte dışlayıcı özellikler taşıyor. Halbuki Almanya, Kanada ve İngiltere gibi ülkelerde Türk asıllı kişiler siyasette bir noktaya gelince hepimiz gurur duyuyoruz. Ancak Tekirdağ’da Malatyalı birinin Tekirdağ’da belediye başkan adayı gösterilmesi dahi bazı kesimleri rahatsız ediyor. Bunu Yüceer’in başarılı olur ya da olmaz bağlamından farklı bir pencereden söylüyorum. Onun iyi bir belediye başkanı olup olmayacağı farklı bir konu, Malatyalı olduğu için ötekileştirilmeye çalışılması farklı bir konu.

Tekirdağ siyasetinde elbette CHP’nin ağırlığı çok fazla. Ancak bu ağırlık günden güne azalmaya başladı. Her yıl kente Anadolu’dan gelen binlerce kişi hem demografik, hem kültürel hem de ekonomik yapıyı derinden etkiliyor. CHP’nin ise bu duruma yönelik politikalar geliştirememesi, içine daha fazla kapanması hem Özgür Özel’in çizdiği perspektife ters düşüyor hem de partinin Tekirdağ’da güç kaybına neden oluyor.

Seçim öncesi CHP’li adayların feodal yapıyı temsil eden hemşehri derneklerini ziyaret edip oy istemesi de tartışılması gereken başka bir konu.

CHP Tekirdağ’da memleket ayrımı yapmadan herkese bu ülkenin eşit yurttaşı gözüyle bakmalı, mikro milliyetçilikten çok, kucaklayıcı bir politika izlemeli.

Aksi halde mikro milliyetçilik hem kısa hem de uzun dönemde CHP’ye ciddi anlamda güç kaybettireceğe benziyor.GÖKMEN YÜCE