Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin Süleymanpaşa ilçesi Bahçelievler Mahallesi’nde, İmar Kanunu’nun 18. maddesi kapsamında arsalardan belediyeye bırakılması gereken terklerin eksik olduğu gerekçesiyle konut sahiplerinden 200 ile 500 bin TL arasında terk bedeli talep etmesi, tepkilere neden oldu.
Yaklaşık 3 bin kişiyi etkilediği belirtilen karara, bölgedeki vatandaşların itiraz edeceği kaydediliyor. Büyükşehir Belediyesinin ise mahkeme kararı kapsamında böyle bir karar aldığı, bölgenin imar planlarını düzenleme ve kentleşme stratejilerini güçlendirme amacıyla uygulama yapılacağı belirtiliyor.
Bazı mahalle sakinleri, TOKİ’deki evlerine ilişkin kredi borçlarını ödemeye devam ederken, ekstra böyle bir ödemeyi kaldıramayacaklarını, mağdur olduklarını söylüyor. Yaklaşık 3 bin kişiyi etkileyen karara itiraz etmeye hazırlanan bölgedeki bazı vatandaşlar, duruma isyan ediyor.
Villalardan 500 bin TL ve TOKİ  gibi apartmanlardaki konutlardan 200 bin TL  talep edilerek, sorun da çözülmüş olmuyor.
Bu konutlar yapılırken, inşaat ruhsatları, oturum izinleri nasıl verildi?  Vatandaş, satın alıp, içine oturana kadar, o binaların yapım aşamasıyla ilgili birçok prosedür, izinler, denetimler olması gerekiyor. Ne kadar kesinti yapılması gerekiyordu ne kadarı eksik bırakıldı? Bunları kimler denetledi ve süreç içerisinde kimler sorumluluğunu yerine getirmedi? Konutları kimler yaptı ve bu şekilde kimler sattı?
Bu durum, sadece konut sahiplerinden ekstra ücret talep ederek,  faturayı vatandaşa biçerek çözülebilecek bir sorun olarak görülemez.