Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi,  Bahçelievler Mahallesi’nde, arsalardan beledi- yeye bırakılması gereken terk bedellerinin talep edilmesinin, bir vatandaşın şikayeti ile açılan dava sonucu mahkeme tarafından uygulandığını,  kimsenin mağdur edilmeden sorunun çözüleceğini kaydetti.
Bahçelievler Mahallesi’nde, TOKİ konutları dahil olmak üzere bölgedeki birçok konuttan  İmar Kanunu’nun 18. maddesi kapsamında 200 ile 500 bin TL arasında terk bedeli talep edilmesi tartışmalara neden oldu.
18. madde kapsamında yol, yeşil alan, sosyal tesis için bedelsiz olarak özel mülklerden kesintilerle kamusal alanlar oluşturuluyor.
Konutlar yapıldıktan sonra böyle bir uygulamanın nasıl ortaya çıktığı, yapım aşamasında inşaat ruhsatları, oturum izinlerinin nasıl verildiği?  Ne kadar kesinti yapılması gerekiyordu ne kadarı eksik bırakıldı? Süreç nasıl işledi ve bunları kimler denetledi ? Sorumluluklarını kimler yerine getirmedi?  soruları, süreci bilme- yenlerin ilk aklına gelenler arasındaydı.
Neden böyle bir uygulama yapıldığı ve nasıl bir süreç yürütüleceğine ilişkin Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi idari yetkilileri, konuya ilişkin yaptıkları açıklamada, mahkeme kararının uygulanması için böyle bir uygulama yapıldığını, vatandaşların mağdur olmayacağı bir çalışma yürüteceklerini belirtti.
Gazioğlu Mahallesi’nde  18. madde kapsamında imar uygulamasına itiraz eden vatandaşların, TOKİ’nin bulunduğu bölgede İmar Kanunu’nun 15. ve 16. maddeleri kapsamında işlem yapıldığı ve kendi bölgelerinde 18. madde kapsamında uygulama yapılmamasına ilişkin dava açtığı  ve mahkeme kararları doğrultusunda böyle bir uygulama yapılması gerektiği aktarıldı.
Konuya ilişkin belediye tarafından yapılan açıklamada:
“Kamusal alanların belirlenmesine yönelik 18. madde kapsamında çalışma yapıldı ve bölgedeki vatandaşlar duruma itiraz etti. Dava sonucu mahkeme, çalışmayı iptal etti.  İptal edilen çalışmada,  TOKİ dahil yapılaşmanın olduğu alanlar, uygulamanın dışında tutulmuştu. Mahkeme,  bölgedeki diğer taşınmazların uygulamanın içine dahil edilmemesi sebebiyle iptal etti.
Belediye Meclisi, şu an yaşanan sorunların yaşanmaması için TOKİ ve bölgedeki diğer yapıları bu uygulamaların dışında tutmuştu. Dava açan şahıslar da mahkeme kararının yerine getirilmediğine ilişkin hakkımızda suç duyurusunda bulundular. Alınan karar, mahkeme kararının yerine getirilmesine yönelik bir çalışma. Oradaki vatandaşları mağdur etmek istemiyoruz. Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki encümen toplantısında, vatandaşların mağduriyetini ortadan kaldıracak bir çalışma yapılacak. Amacımız, insanları mağdur etmek değil, mahkeme kararını yerine getirmek için yapılan bir çalışma” ifadeleri yer aldı.
Öte yandan; seçimlere az bir süre varken mahkeme kararına uyulmadığı gerekçesiyle CHP’li büyükşehir belediyesine suç duyurusunda bulunulmasının, bilinçli olarak yapıldığı ileri sürülen iddialar arasında. 
Belediyenin mahkeme kararına uymak amacıyla yaklaşık 3 bin konuttan terk bedeli talep etmesinin, bölgede büyük bir oy oranını etkileyeceği ve bu nedenle de suç duyurusunda bulunulabileceği iddia ediliyor.
Birçok durum üzerinden oluşturulabilecek algı ile siyasi rant elde etme girişimi, parti fark etmeksizin her zaman, her dönem uygulanan bir yöntem... İddia edilen bu durum da olabilir... Sadece vatandaşların,  18. madde kapsamında mülkelerinden yüzde kırk oranlarına kadar dayanan ke- sintiler yapılmasına gerçekten itiraz edip, kendince hak mücadelesi vermesi  de olabilir...
Fakat, suç duyurusunda bulunulma zamanı, ilk iddianın olma ihtimalini öncelikli kılan etkenler arasında.