Erzincan İliç’te yaşanan altın madenindeki felaket, ne yazık ki tüm uyarılara rağmen göz göre göre yaşandı.
Toprak kayması sonucu, milyonlarca metreküplük toprak geniş bir alana akarken, 9 işçi de göçük altında kaldı.
Kimya Mühendisleri Odası ise İliç’teki maden faciasıyla ilgili tespit ve önerilerin yer aldığı raporda, sadece siyanür değil, ağır metallerden kaynaklanan daha büyük riskin mevcut olduğunu belirtiyor.
Yerleşim yeri ve kaynak suyuna yakın bölgede meydana gelen faciada, siyanürün dışında, sodyum siyanür ile yıkama sırasında altın ile birlikte çözünmüş ağır metallerden kaynaklanan daha büyük risklerin oluştuğuna dikkat çekiliyor.
Neler yapılması gerektiğini de açıklayan Kimya Mühendisleri Odası, önerilerde bulunarak, destek olmak istediklerine ilişkin çağrıda bulunuyor.
Birçok konuda uzmanlar tarafından yapılan çağrılar, kulak ardı edilerek, bilimsel gerçeklerden, kamu yararı, kamu sağlığı, çevre sağlığından uzak projeler, çalışmalar yürütülerek, kısa ya da uzun vadede olumsuz etkilerle karşı karşıya kalındı.
Facianın yaşandığı İliç için de defalarca uyarılarda bulunuldu.
Yabancı firmaların ülke topraklarını, altın madeni faaliyetleriyle sömürdüğü ve yok ettiği,  denetimsiz kontrolsüz şekilde çalışmalar yürütüldüğü ve  siyanür tehlikesi olduğu her zaman dile getirildi. Tüm uyarılara rağmen, yaşanan sonuç ise tam bir facia... Artık alanında uzman isimleri, meslek odalarını dinleyerek çalışmalar yürütmek için daha fazla geç kalınmamalı...
Yatırım adı altında topraklarımızı, vatanımızı yok eden çalışmalar devam ederken, bunlara karşı uyarıda bulunanları vatan haini olarak ilan etme anlayışı son bulmalı...