AK Parti’den CHP’ye geçen Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesinin borcu, 651 milyon 722 bin TL olarak açıklandı. Yerel seçimin gerçekleştiği mart ayında belediye harcamalarının yüzde 217 arttığı kaydedilirken,  seçim günü olan 31 Mart tarihinden devir teslimin gerçekleştiği 5 Nisan tarihine kadar toplam 5 günde,  borç artışının 15 milyon 821 bin 797 TL olduğu belirtildi.
Süleymanpaşa Belediyesinin mali raporlarını açıklayan Belediye Başkanı Volkan Nallar,  usulsüzlükle karşılaşılmadığını fakat, doğru bir mali planlamanın ve yönetimin olmadığını, çok fazla borç olduğunu, her gün bir haciz dosyası geldiğini söyledi. Bazı gayrimenkullerin değerinin altında satıldığını, belediyeye ait kreş ve caminin arsasıyla birlikte vergi borcu  karşılığında Maliye Bakanlığına verildiğine değindi.
Gerçek borç tablosunun, AK Partili belediye yönetiminin belirttiğinden çok farklı olduğunu vurgulayan Nallar, Süleymanpaşa Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Sezayi Çetin tarafından sosyal medyada paylaşılan tablonun tutarsız olduğunu dile getirdi.
Mart ayı belediye meclis toplantısında 201 milyon 559 bin 758,11 TL  olarak açıklanan borcun, AK Parti sözcüsü tarafından mayıs ayı başında 380 milyon 557 bin 326, 51 TL olarak beyan edildiğini aktaran Nallar,  bağımsız denetmenler tarafından hazırlanan gerçek tablodaki borcun 651 milyon 722 bin 3,80 TL olduğunu bildirdi.
BORÇLARIN PAYLAŞILMASINDAN RAHATSIZ OLUNUYOR
CHP İl Başkanlığı görevinde bulunduğu dönemde, Süleymanpaşa Belediye Meclisinden  belediyenin borcunu yazılı ve sözlü olarak istemelerine rağmen, ulaşmakta zorluk yaşadıklarını anlatan Nallar, söz konusu borçların paylaşılmasından rahatsız olunduğunu belirtti.
Borçtan korkmadıklarını söyleyen Nallar; “Borç yiğidin kampçısıdır. Borcun ne kadar olduğunu vatandaşa bildirmek görevimiz. Hepsi belgeli ve araştırılmış, ikişer üçer defa hesaplanarak önümüze sunulan borçlar. Memlekete hizmet edilmemiş diyemeyiz ama, çok ciddi borç var. Belediyenin hizmet edebilmesi için bu borç yükünden kurtulması gerekiyor. SGK borçları, vergi borçları faiz getiren borçlar. Yıllardır belediyenin borcu olan insanlar, biz göreve geldikten sonra haciz işlemlerini başlattılar. Her gün önüme bir tane haciz dosyası geliyor. Avukatlık ücretiyle beraber katlanmış bir borç yükü geliyor. Onlar da bu rakamların içinde yok. Çünkü her gün yeni avukatlık ücretleri çıkıyor. Geçmiş dönemde işten çıkarılmış işçilerin yükleri geliyor. Biz borçtan korkmuyoruz. Hep beraber tasarruf tedbirlerini uygulayacağız” dedi.
Mali raporlar basın mensuplarıyla paylaşılırken, 2024 yılı mart ayı meclis toplantısında açıklanan borç ile Süleymanpaşa Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Sezayi Çetin’in sosyal medya üzerinden paylaştığı borç tablosunun da tutarsız olduğuna dikkat çekildi.
AK Parti Grup Başkanvekili Sezayi Çetin’in 380 milyon 557 bin 326, 51 TL olarak paylaştığı borç listesinde yer almayan borçlar ise şöyle sıralandı: 
31.03.2024 – 05.04.2024  Kişi Firma Borç Artışı: 15 milyon 821 bin 797 TL.
Mart Ayı Personel   A.Ş Faturaları:  44 milyon 466 bin 838 TL
Mart Ayı SGK Prim Artışı:   22 Milyon 925 bin 108 TL
Alınan Teminat ve Emanetler : 20 milyon 56 bin 849 TL
Şirketlerin Kişi Firma Borçları : 5 milyon 452 bin 562 TL
Gecikme Zamları:  5 Milyon 792 bin 9 TL
Şirketlerin Vergi Borçları : 13 Milyon 892 bin 160 TL
Şirketlerin SGK Borçları (Mart Ayı Hariç) : 83 Milyon 714 bin 408 TL
MART AYINDA BELEDİYE HARCAMALARI YÜZDE 217 ARTTI
2023 mart ayında Süleymanpaşa  Belediyesinin 50 milyon TL geliri olduğu, 47 milyon TL fiili olarak harcama yapıldığı fakat, seçimin gerçekleştiği 2024 yılı mart ayında 69 milyon TL gelir olduğu, 150 milyon TL ise harcama yapıldığı, gelirin yüzde 38 artarken, harcamaların yüzde 217 arttığı kaydedildi.
13 PARÇA ARSA VERGİ BORCU KARŞILIĞI VERİLDİ
44 parça arsa niteliğinde ki taşınmaz, ihale yöntemi ile satılırken, 13 parça arsanın vergi borcu karşılığı takas edildiği ve Maliye Bakanlığı’na verildiği aktarıldı.
100. Yıl Sanayi Sitesi’nde yer alan caminin arazisi ile birlikte, Kreş ve Alzheimer Bakım Merkezi arsasının yüzde 37’sinin vergi borcu karşılığında, Maliye Bakanlığına verilen arsalar arasında yer aldığını söyleyen Başkan Nallar;“Süleymanpaşa Kurucu Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın kurduğu  tek kreşimizi maalesef vergi borcu karşılığında takas yöntemiyle vergi dairesine vermişler. Kanunlara uygun bir şekilde yapılmış. Devlete olan borç takas yöntemi ile ödenmiş oluyor.İşin ilginç tarafı Yeni Sanayi’deki caminin arazisi ile birlikte takas yöntemiyle vergi dairesine borç karşılığında tahsisi yapılmış. Bunu Cumhuriyet Halk Partili bir belediye, borca karşılık vermiş olsaydı şu anda bütün Türkiye ayaktaydı. ‘Bunlar camilerden ezanların sesini kısıyorlar. Camileri borç karşılığında veriyorlar. Camileri kapatıyorlar’ diye” şeklinde konuştu.
Mali tabloyu inceleyip, hazırlayan Yeminli Mali Müşavir Mehmet Sabri Yüce, Maliye Bakanlığı’na yüzde 37’si tahsis edilen Alzheimer Bakım Merkezi’nin,  2022 yılında verildiği dönemde ki kur bedelinin 100 Bin Dolar, günümüzde ki değerinin ise 3 Milyon Türk Lirası olduğunu aktardı.
Değerli olan bu tarz arsaların, değerinin altında verilmesinin yanlış olduğunu, doğru bir mali planlama uygulanmadığını vurgulayan Yüce,  kıyıda köşede kalan, ekonomik değeri çok olmayan, belediyeye çok fazla katkı sağlamayacak  parsellerin verilişinin ise doğru olduğunu aktardı.
 Kendilerinin de SGK, vergi borcu gibi borçları, takas yöntemi ile ödemeyi planladıklarını  belirten Nallar; “ Üzerinde bina, imarathane, cami gibi yapıların olduğu, ekonomik değeri yüksek arazilerle değil, belediyeye ait  küçük parseller, kat karşılığı verilmiş, Çınarlı Mahallesi’nde kadın yaşam merkezinde iki tane dairemiz var. Borcumuzun karşılığında, değerinde vermenin niyetindeyiz” dedi.
2014 -2019 yılları arasında CHP yönetiminde olan Süleymanpaşa Belediyesinin 64 milyon  766  bin TL borç ile AK Partili yönetime devredildiğini hatırlatan Nallar; “Süleymanpaşa Belediyesi kurulduğunda,  Ekrem Eşkinat Başkanın oturmaya sandalyesi bile yoktu. Hizmet binaları, iş makineleri, hizmet alanları Ekrem Başkan döneminde yapıldı. Ne bir cami arazisi borca karşılık verildi ne de belediyeye ait 188 tane arsa satıldı. Tam tersine Büyükşehir Belediye binası yakınlarında Ata Tepe olarak projelendirilen alan, istimlak bedeli ödenerek, Süleymanpaşa Belediyesi’ne kazandırıldı.  Hem hizmet edildi, hem de kendi malımız satılmadı.” ifadelerini kullandı. 
AK Partili yönetimin de hizmetler yaptığını fakat, doğru planlama konusunda eksiklikler olduğuna dikkat çeken Nallar, çalışmaların planlanarak, uzmanlar eşliğinde yapılmasının önemli olduğuna dikkat çekti.
Belediyeyi daha tasarruflu şekilde ve uzmanların desteği ile yönetmeyi hedeflediklerini, belli aralıklarla şeffaflık ilkesi kapsamında mali tabloyu paylaşacaklarını anlattı....
Toplantıda aktarılanların ardından; eski yönetime ilişkin durumu tablolar açıkça anlattığı için üzerine konuşabilecek pek fazla bir şey kalmıyor.  Seçim dönemi yüzde 217  artan harcamalar, seçimden sonra devir teslime kadar olan  5 günlük süreçteki borçlanma, değerli arazilerin değerinin altında verilmesi, cami  vurgusuna önem veren anlayışa sahip yönetimin, bünyesindeki cami ve arazisini, başka bir kamu kurumuna dahi olsa  borç karşılığı vermesi,  usulsüzlük olmasa dahi dikkat çeken detaylardan...
Yeni yönetimin ise çalışmalarına zaman içerisinde tanıklık edeceğiz... Nallar’ın kararlı tavrı, tasarruf ve şeffaflık vurgusu önemli... 
Bu süreçte, her dönemde var olan kraldan çok kralcılara, verilen bir talimatı,  pozisyonunu sağlamlaştırma, yaranma çabasıyla ekseninden çıkarıp,  işleyişi zorlaştıranlara dikkat edilmeli... Üst yönetimin, şehir için önemli ve ciddi meselelerle ilgilenirken, bu durumu fark etmesi oldukça zor olabilir....  
Ekipler oluşturulurken, büyükşehir belediyesinin Albayrak dönemindeki ekip oluşturmada yaşadığı hatalara düşülmemesi, hakarete varmayan, kişiselleştirilmeyen, oluşabilecek aksaklıklara yönelik yapılan eleştirilere ise kulak verilmesi, şehre edilen hizmetleri güçlendirecek unsurlar arasında...