Kutlama programı Atatürk Meydanı’nda düzenlenen törenle başladı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ve saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. 
Törene Çorlu Kaymakamı Murat Eren, CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, 5. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Muammer Alper, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Şefik Atak, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Bilgehan Yücel, siyasi parti temsilcileri, askeri ve sivil erkan, askeri birlikler, öğrenciler, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.

“101. YIL GURUR VERİCİ”

Atatürk Meydanı’nda gerçekleştirilen törenin ardından kutlama programı Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, günün anlam ve önemine istinaden bir konuşma gerçekleştirdi. Başkan Sarıkurt şunları söyledi: “Bugün Çorlu'muzun kurtuluşunun 101. yıl dönümünde sizlerle bir arada olmak benim için çok gurur verici… Bu tarihi gün, hem ulusal bağımsızlık mücadelemizin bir parçası olarak hem de Çorlu'muzun kendi kurtuluş mücadelesinin simgesi olarak büyük bir öneme sahiptir. İşgal altındaki topraklarımızda işgale karşı direnen Çorlu halkı, cesareti ve vatanseverliğiyle tarihe adını yazdırmıştır. 1 Kasım 1922’de nihayete ulaşan bu zafer, Çorlu halkının bağımsızlık aşkıyla dolu yüreğinin, Atatürk sevdasının, özgürlük savaşının bir yansımasıdır. Çorlu halkının bağımsızlık mücadelesi adına tarihi bir dönemin başlangıcı olarak kabul edilen bugünü anmak, büyük bir onur ve sorumluluk taşımaktadır. Bugün, Çorlu'nun kurtuluşunun 101. yıl dönümünde, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı kahramanlarına bir sözümüz var: Çorlu halkı olarak, birlik ve beraberlik içinde şehrimizi daha da ileriye taşımak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz, bu güzel şehrin her taşına alın terimizi, emeğimizi katacağız! Çünkü bu topraklar, hepimizin doğduğu, büyüdüğü, yaşadığı ve hayatımızı inşa ettiğimiz topraklar… Çorlulu olmak, bu topraklara duyulan derin bir bağlılığı, sevgiyi ve sorumluluğu ifade eder. Çorlulular, vatanını çok sever. Çorlu’da millî bayramlar hep bir başkadır; hep birlikte, coşkuyla kutlanır. Tıpkı 2 gün evvel Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde 70 bin kişilik fener alayımızla hep bir ağızdan ‘Yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa!’ diye haykırmamız gibi… Ata’sına gönülden bağlıdır Çorlulular, onun izinden gider her daim. Hatta öyle bir sevgidir ki bu, 1960 yılında Çorlulular, “Çorlu Atatürk Heykeli Yaptırma Cemiyeti”ni kurmuştur. Avukatı, bankacısı, öğretmeni, esnafı, çiftçisi… Hepsinin ortak özelliği Çorlulu olmaları ve Atatürk’ü bizim gibi çok sevmeleri.”

Sarıkurt, şu ifadeleri kullandı:

“Yüreğinde Atatürk sevgisi taşıyan 55 Çorlulu bir araya gelerek Atatürk Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli’ni yaptırmıştır. Çorlulu olmanın ruhunu yaşayan, anlayan Çorlulular, bundan 60 yıl sonra da yine aynı ruhu yaşatarak Atatürk Evi’nin inşa edilmesine büyük katkı sağlamıştır. 2020 yılında kentimize kazandırdığımız Çorlu Atatürk Evi’miz de aynı sevgi, aynı anlayışla ve en önemlisi Çorluluların birlik olmasıyla hayata geçirilmiştir. Çorlu’yu Çorlu yapan da aslında budur; Ata’sına bağlı, vatanına, toprağına bağlı Çorlululardır.

BANDO KONSERİ AYAKTA ALKIŞLANDI

Huzurevi sakinlerini yalnız bırakmadılar Huzurevi sakinlerini yalnız bırakmadılar

Sarıkurt’un konuşmasının ardından düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

Tören programı Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi ve Çorlu Halk Eğitimi Merkezi halk oyunları ekipleri ile devam ederken akabinde 5. Kolordu Bölge Bando Komutanlığı tarafından çağdaş Türk Müziği ve marşlar seslendirildi. Bando konseri alanı dolduran vatandaşlardan büyük beğeni topladı.

KOMANDO BÖLÜĞÜNE SEVGİ SELİ

Salih Omurtak Caddesi üzerinde düzenlenen Tekirdağ İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Asayiş Komando Bölüğü tarafından gerçekleştirilen gösteri büyük beğeni toplarken vatandaşlar gösterileri ilgiyle izledi ve Türk askerine sevgi gösterilerinde bulunarak bol bol alkışladı.

Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen 1 Kasım Çorlu’nun Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101. Yılı kutlama programı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Bandosu’nun konseri ile sona erdi.

KURTULUŞ VE KURULUŞ SAHNELENDİ

Kurtuluş programının son etkinliği Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Enis Sülün Konferans Salonu’nda düzenlendi. 100 Yıllık Emanet Cumhuriyet Dans Tiyatrosu tarafından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun'a çıkışı, gerçekleştirdiği kongreler, verilen kurtuluş mücadelesi ile Cumhuriyet'in ilanını konu alan unutulmayacak bir gösteri sunuldu.

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdim Noyan, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, Çorlu TSO meclis üyeleri ile vatandaşların katıldığı gösteri sonunda günün anısına etkinliği düzenleyenlere plaket takdim edildi.

Kaynak: İlkay Danacılar