Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı” kapsamında  “All in Green Creation a Climate – Resilient Neighborhood in the Industrial Town” isimli proje ile 1000’in üzerinde proje içerisinden seçilen 29 kurumdan biri de Çerkezköy Belediyesi oldu.

Programın, Türkiye’de iklim değişikliğine uyumun iyileştirilmesi amacıyla Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edildiğini kaydeden Belediye Başkanı Vahap Akay, “Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteğiyle hayata geçen programın küresel amacı Türkiye'de iklim değişikliğine uyumun iyileştirilmesidir. Projenin özel amacı ise toplulukların ve şehirlerin dayanıklılığını artırmak, doğal kaynakları ve ekosistemleri korumak ve etkilenebilir ekonomik sektörlerin uyum kapasitesini artırmaktır” dedi.

BİN KURUM ARASINDAN SEÇİLDİ

Çerkezköy TSO, Almanya’da ihracat fırsatlarını araştırdı Çerkezköy TSO, Almanya’da ihracat fırsatlarını araştırdı

 “İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı” kapsamındaki çağrıya Çerkezköy Belediyesinin Ağustos 2020 yılında başvurduğunu aktaran Akay, “Belediyemiz İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü personeli tarafından hazırlanan “All in Green Creation a Climate – Resilient Neighborhood in the Industrial Town” isimli proje ile programa başvurduk. Ocak 2024 tarihi itibarıyla hibe programında 1000’in üzerinde başvuru arasından seçilen, 29 kurumdan biri olarak 229.865,99 avroluk hibe desteği almaya hak kazandık” ifadelerini kullandı.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUM SAĞLANACAK”

Akay, şunları kaydetti:
“Alınan hibe desteği ile vatandaşlarımızın iklim değişikliğine uyum sürecini ve kapasitesini geliştirip, güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda 18 ay boyunca çeşitli eğitim faaliyetleri düzenleyeceğiz. Kentimizin İklim Değişikliğine Adaptasyon Eylem Planını hazırlayacağız. Belirlenecek cadde, sokak ve kamu binalarında yeşil uygulamalar yapacağız. Ayrıca kentimiz genelinde Yağmur Bahçesi, Yağış Suyu Bitki Şeridi, Yağmur Hendeği, Yeşil Çatı Uygulaması ve Yenilebilir Şehir Bahçesi gibi çalışmalar yapacağız. İklim değişikliği konusunda uzman akademisyenlerle iş birliği yaparak akademik düzeyde çalıştaylar düzenleyeceğiz. Kentimizin İklim Değişikliği Adaptasyon Planı’nı oluşturacağız. İlerleyen yıllarda kentimizin iklim değişikliğine uyumla ilgili atacağı adımlar ve yapılması gerekenler konusunda rehber niteliğinde bir kitapçık hazırlamış olacağız. OSB’ler ile ortak platform kuracağız. Tüm paydaşların bir arada olacağı bu platform sayesinde, sınırlı olan su kaynaklarının nasıl daha verimli ve temiz kullanılacağı, yapılacak her yatırımın iklim dirençli şekilde tasarlanması ve uygulanması konularında bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılacak. Bu konularda ne gibi yeni adımlar atılacağı ile ilgili aktif bir iletişim ağı kurulmuş olacak.”

UYGULAMA PARKI YAPILACAK
Akay, proje kapsamında gerçekleştirilecek yeşil uygulamaların prototiplerini de yaparak uygulama parkında ziyaret edilebilmelerini sağlayacaklarını vurgulayarak, “Bu parkta; öğrencilere uygulamalı eğitimler verilecek. Ayrıca öğrencilere konuyla ilgili eğitici hikaye kitapları da dağıtılacak. STK’lara konuyla ilgili eğitici toplantılar düzenlenecek” dedi. Avrupa Birliği’nin hibe destekli programına katılarak başarılı olan İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü personelini tebrik eden Belediye Başkanı Vahap Akay, başarılarının devamı temennisinde bulundu.

Kaynak: Özge Ebecek