Tekirdağ’da “canlar yaşasın” eylemi Tekirdağ’da “canlar yaşasın” eylemi

Doç. Dr. Mehmet Albayrak, yaptığı açıklamada, Tekirdağ’da sağlık sisteminde ciddi sorunlar yaşandığını ifade etti.

Halkın sağlığa ulaşmasında ve ulaştığı sağlığın kalitesinde çok ciddi sıkıntılar olduğunu belirten Albayrak, “Halk, sağlığa ulaşamıyor, çünkü randevu alamıyor. ‘Eskiden kuyruklar vardı’ deniliyor, şimdi kuyruklar bitti, herkes evde kuyruk bekliyor. Çünkü insanlara sıra gelmiyor. Sırası gelenler hastaneye gidiyor, eğer o işi bir şekilde bitmezse, özellikle ilçelerden gelen hastalar, o kişinin tekrar gelip aynı doktoru bulma şansı olmuyor. Bu durum çok ciddi sorunlar yaratıyor” dedi. 
“HALK YETERİ KADAR SAĞLIK HİZMETİ ALAMIYOR”
Doç. Dr. Mehmet Albayrak, Tekirdağ’da  halkın yeteri kadar sağlık hizmeti alamadığını, bunun büyük bir eksiklik olduğunun altını çizdi. 
Hekimlerin kalitesini ise tartışmaya lüzum olmadığını vurgulayan Albayrak, şöyle devam etti:
“Sonuçta herkes bir tıp fakültesi bitirip ya da bir takım uzmanlıklar yapıp buraya geliyor. Hepimizin eksikleri vardır.  Bugüne kadar bana gelen hastaların hepsini iyileştirdim diye bir iddiam olamaz, hiçbirimizin olamaz zaten, öyle bir şey mümkün değil. Hepimizin eksikleri var. Ama herkes bir hekimse bir sağlık çalışanıysa elinden gelenin en fazlasını o insan için yapar. Hekimlerin yetersizliği gibi bir durumun olmadığını düşünüyorum.” 

ŞEHİR HASTANELERİNİ ELEŞTİRDİ

Şehir hastanelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Albayrak, şunları kaydetti:
“Modern sağlık hizmeti, küçük küçük merkezlerde, toplumun tamamına yayılarak yapılır. Modern olmayan sağlık hizmeti herkesin bir araya toplandığı yerde yapılır. Yani şehir hastaneleri… Bütün Avrupa, gelişmiş ülkeler, sağlık sistemlerini küçük ölçekli hastaneleri herkese ulaşacak şekilde yaparlar ve onlara eşit imkanlar sağlarlar. Ama biz maalesef bütün hastaneleri kapatıp, şimdi buradaki kapanmadı ama diğerleri kapandı ve biz hepsini şehir hastanesine çevirdik. 
Diyelim ki savaş çıktı. Uçaklar bombaladı. Bir yeri bombalarsa bizde her şey bitiyor, şehir hastanesini bombalarsa bitiyor. Bir yeri bitiriyorsa, ülkeyi bitiriyor, sağlık hizmetini bitiriyor. Bunu genişletebiliriz. İşte salgın hastalık olur hastaneye giremeyiz. Ama sen o hastaneyi küçük ölçekte her yere yay, 12 hastane yap, her ilçeye yay, böylece sorun kalmaz” 

Tekirdağ’da da bazı doktorların çalışma şartları ve ekonomik nedenlerden yurt dışına çıktığını anlatan, “Eğer hekimlerin yurt dışına çıkışları devam ederse bu durum Tekirdağ’da da sağlık sistemini ciddi etkileyecektir” dedi.

Kaynak: Gökmen Yüce