Şarköy Belediyesi, kentin marka değerini yükselterek uluslararası arenada adından söz ettirecek olan en önemli projelerinden birini başarı ile sonlandırdı. 1999 yılında İtalya’da kurulan ve “Sakin şehir” anlamına gelen Cittaslow’un Türkiye’deki 23. Üyesi, özgünlüğüyle dikkati çeken Şarköy oldu. 
28 Ekim’de İzmir’in Seferihisar ilçesinde toplanan Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi, Şarköy’ü dünyada 200’ü aşkın üyesi bulunan Uluslararası Sakin Şehirler Birliğine dahil etti. Bu gelişmeyle Şarköy Belediyesi kentin ismini prestijli bir unvan ile taçlandırdı. 
Cittaslow felsefesinin insan ve doğayı bir bütün olarak görerek kentsel işleyişi buna uygun biçimde dizayn edilmesini amaçladığını, bu sebeple; hava ve su temizliği, kentsel katı atıkların ayrıştırılarak depolanması, insanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri alanların yaratılması, sürdürülebilir anlayışla el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkılması, aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, teknolojinin kolaylıklarından da yararlanılması gibi kriterlere sahip olunması gerektiği belirtildi.
Ayrıca sakin şehirlerin logosu olan salyangozu kullanabilmeye hak kazanan kentlerin, düzenli olarak denetimden geçirildiği ifade edildi.
Şarköy Belediyesinin hazırladığı başvuru dosyasının kabul edilmesiyle tüm bu özelliklere sahip olduğu dünya çapında da belgelenmiş oldu. 
73 KRİTER DEĞERLENDİRİLDİ
Belediye Başkanı Alpay Var, şu ifadeleri kullandı:
“Şarköy’ümüzün eşsiz güzelliklerini vizyoner belediyecilikle birleştirdik. Kentimizi uluslararası platformda tanıtacak ve geliştirecek olan Cittaslow ağına 73 kriter ile değerlendirildikten sonra kabul edildik. Kent turizmine de yeni bir soluk getirecek olan Cittaslow hamlesinin Şarköy’ümüze hayırlı olmasını diliyorum.’’
Şarköy tarihine damga vuracak Cittaslow projesini başarılı bir şekilde tamamlamanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını ifade eden Var, şunları kaydetti:
 ‘’Cittaslow unvanının kentimizin gelişimine ve tanıtımına büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Doğal, kültürel ve tarihi güzellikleri bir arada barındıran Şarköy’ümüzün ‘sakin şehir’ olmaya hak kazanması bizleri oldukça sevindirdi. Böylesi önemli bir unvanı almak adına çalışmalarımızı üç yılı aşkın süredir devam ettiriyorduk. Verdiğimiz emeğin karşılığını aldığımız için büyük bir mutluluk yaşıyoruz. Süreç boyunca ortaya emek koyan, mücadele eden herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Kentimizin kültürel değerlerini, tarihi yapısını, doğal güzelliklerini ve kendine özgü tatlarını tüm dünyaya duyuracak çalışmaları başarılı bir şekilde tamamlayarak, Şarköy’ümüzü hak ettiği konuma getireceğiz.’’

Editör: Trakya Gazetesi