Binlerce kişinin kırmadan, dökmeden, birbirini incitmeden sadece bolluğun bereketin simgesi baharı kutlamak için bir araya geldiği şenlikler güzel görüntüler oluşturuyor.

Meriç Kaymakamlığının internet sitesinde şenliğe ilişkin şu bilgiler yer alıyor:

"Orta Asya’nın Nevruz’u Trakya’da Mart Dokuzu adıyla yeni bir kimlik bulur. Cemrelerin düşmesinden haziran başına kadar olan uzunca bir süre boyunca, yoğruldukları kültüre göre isimlendirilen daha birçok bahar kutlamasına sahne olacaktır. Hıdırellez ismi bilinirliği ile ön plana çıksa da; yeşerdiği kültür ortamına, beslendikleri kaynağa, kutlandıkları yere ve zamana göre farklılıklar gösteren daha pek çok bahar kutlamasına ev sahipliği yapar Trakya. Bu kutlamalardan birkaçı da ilçemizde olmaktadır.

Bahar bolluğun bereketin, sıkıntılardan ve hastalıklardan kurtulmanın da simgesi oluverir dolayısıyla. Çetin kış günlerinden sonra baharın gelişi müjde gibidir. Ve baharın bu müjde yüklü gelişi inançlar, gelenekler ve kültürün yüzyıllardır yoğrulmasıyla devşirdiği bir ruhla kutlanmalıdır artık.

Bahar kutlamalarının benzer ritüellerle yapılanlarından bir diğerinin ismi ise; Edirne’nin Uzunköprü, Meriç, İpsala, Enez ve Keşan gibi Meriç havzası civarındaki yerleşimlerinde vücut bulan “Dallık şenlikleri”dir. Bu yöre ziyadesiyle “Gacal” denilen yörenin uzun tarihler boyunca yerlisi olarak yaşamış halklarının yaşadığı bir bölgedir. Dallık şenlikleri genellikle kutlandığı yerin ismiyle anılır. “Meriç Dallığı, Enez Dallığı, Uzunköprü Dallığı, Kurtköy Dallığı vb…”

Dallık kutlamalarında esas olan su boyu ve ağaçlık geniş alanlarda halkın bir araya gelerek, bir piknik ortamında beraberce eğlenmesidir. Bunun için bazı yerlerde üç-beş köy bir araya gelip ortaklaşa bir Dallık Şenliği düzenlerler.

Kutlama tarihleri ufak farklılıklar gösterir. Mayısın ilk haftası Hıdrellez ve Kakava şenlikleri olarak düşünüldüğünde, bu tarihten itibaren mayıs sonuna kadar her hafta sonu bir dallık şenliğine yörede rastlamak mümkündür. Civar yerleşimler bu eğlencelere davet edileceği için, her hafta sonu bir başka yere ait Dallık kutlaması yapılır. Bunlar muhtarlıklar ve yerel yönetimlerce halka duyurulur. İlçemizde Mayıs ayının ilk veya ikinci haftası kutlanmaktadır."

Trakya Gazetesi Haber Merkezi

Editör: Trakya Gazetesi