Trakya Kalkınma Ajansı  tarafından düzenlenen Karadeniz Havzasında Sınırı Ötesi İşbirliği Programı Bilgilendirme Toplantısı programın ulusal otoritesi Avrupa Birliği Başkanlığı işbirliği ile gerçekleştirildi.
Toplantıya Tekirdağ Valisi Recep Soytürk’ün yanı sıra Vali Yardımcısı Asalet Karabulut, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, kurum müdürleri ile kurum ve kuruluş yetkilileri katıldı.
Toplantı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından başladı. Ardından Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin Karadeniz Havzasında Sınırı Ötesi İşbirliği Programı hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Türkiye'nin 2007-2013 döneminden beri katılım sağladığı "Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı 2021-2027 dönemi ikinci çağrısı" 52,04 milyon avro bütçe olarak ilan edildi.

“Karadeniz Havzasında Sınırı Ötesi İşbirliği Programı” nedir?
Avrupa Birliği’nin 2007-2013 bütçeleme döneminden beri ülkemizin katılım sağladığı Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı, AB’nin Doğu Avrupa, Güney Kafkaslar ve Akdeniz havzasındaki komşu devletler ve toplumlar arasındaki işbirliğini güçlendirme, bölgede istikrar, refah ve güvenliği arttırma amacıyla oluşturduğu Avrupa Komşuluk Politikası kapsamında yürütülen çok taraflı bir işbirliği programıdır.
Avrupa Komşuluk Politikasının finansmanını sağlayan bir mali mekanizma olan ve 1 Ocak 2007 tarihinde oluşturulan Avrupa Komşuluk ve Ortaklık Aracı (ENPI) altında yürütülen 15 sınır ötesi işbirliği (SÖİ) programından biri ENPI Karadeniz Havzasında SÖİ Programıdır. 2014-2020 döneminde ENPI’nın devamı olan Avrupa Komşuluk Aracı (ENI) kapsamında uygulanmaya devam eden Karadeniz Programı, AB’nin dış sınırlarında uygulanan 15 sınır ötesi işbirliğinden biri olmuştur.
2021-2027 döneminde AB Uyum Politikası ile yakınsanan Program, 1990 yılından beri AB Bölgesel Politikasının ve Uyum Politikasının da bir bileşeni olan Interreg başlıklı sınır bölgelerine yönelik bölgesel işbirliği mekanizması kapsamına dahil edilmiştir. AB’nin dış sınırlarında yürütülen sınır ötesi işbirliği programları için kullanılan NEXT kısaltması (NEighbourhood at EXternal Borders) alan Karadeniz Havzası Programına AB üyesi devletlerin katılımı Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu (ERDF) kapsamında finanse edilirken AB üyeliği için aday ve potansiyel aday ülkelerin katımı Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) vasıtasıyla ve ayrıca komşu ve diğer ülkelerin katılımı ise Komşuluk, Kalkınma ve Uluslararası İşbirliği Aracı (NDICI) ile desteklenmektedir.
Programın Uygulama Alanı
Programın 2007-2013 dönemindeki uygulamasından bu yana Bulgaristan (Severoiztochen, Yugoiztochen), Ermenistan (tüm ülke), Gürcistan (tüm ülke), Moldova (tüm ülke), Romanya (Güneydoğu bölgesi), Türkiye, Ukrayna (Odessa, Mykolaiv, Kherson, Zaporihzhia ve Donetsk Oblast) ve Yunanistan (Orta Makedonya, Doğu Makedonya-Batı Trakya) programda yer almaktadır. Program alanına ülkemizden İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane illeri dahildir.

Kaynak: Haber Merkezi