Tekirdağ’da “canlar yaşasın” eylemi Tekirdağ’da “canlar yaşasın” eylemi

DEVA Partisi Süleymanpaşa İlçe Başkanı Ozan Varan, yaptığı açıklamada, geçmiş dönem Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel ile Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin’in, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin hemen ardından birlikte bir basın açıklaması yaparak Süleymanpaşa ilçesindeki riskli alanların yapı stoğunun mevcut durumunun ortaya çıkarılacağı ve buna bağlı kentsel dönüşüm faaliyetlerinin derhal başlayacağını açıkladıklarını  hatırlattı. 

Fakat bu açıklama üzerinden yaklaşık 1 sene geçmesine rağmen Süleymanpaşa Belediyesi tarafından hiçbir aksiyonun alınmadığı, yapılan açıklamada verilen taahhütlerin yerine getirilmediği ve vatandaşların umutla beklediği hiçbir adımın atılmadığını belirten Varan,  “Bu sürecin başlanacağı açıklaması ile ilk etapta yapılması gereken, bölgedeki yapı stoğunun ortaya çıkarılması, riskli alanların, riskli bölgelerin, bu bölgelerde yer alan mevcut yapıların bulunduğu alanlarda zemin etüt çalışmalarının ve mevcut yapıların beton/demir kalite testlerinin yapılması adına atılan somut bir adım görülmemiş olup konuya dair herhangi bir girişimde bulunulup bulunulmadığı da merak konusudur” dedi. 

“KENTSEL DÖNÜŞÜM RAFA MI KALKTI ?”

“Yoksa eski AK Parti Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel döneminde depremden hemen sonra yapılan bu doğru girişime istinaden atılacak adımlar Cüneyt Yüksel’in görevden istifa etmesiyle rafa mı kaldırılmıştır? “ diye sorun Varan, şöyle devam etti:

“Hem bizler hem de vatandaşlarımız bu soruların cevabını merak etmektedir ve bu soruların cevaplarının verilmesinin de kamusal bir görev olduğu unutulmamalıdır. Merkez ilçemiz, topoğrafyası ve denize sıfır konumuyla jeolojik açıdan farklı durumlar sunmaktadır. Marmara Denizi altından geçen Kuzey Anadolu fay hattına olan en yakın (yaklaşık 20 km) güney kesimi denize yakın konumdaki alanlar sıvılaşma riski altındadır. Yine daha kuzeye doğru bazı alanlarda topoğrafyaya bağlı heyelan riski taşıyan alanlar mevcuttur. Birçok bölgede dere kenarı ve heyelan riski taşıyan alanlarda yapılaşmalar bulunmakla bu yapıların büyük risk taşıdığı da görünen bir gerçektir.”

“YAPI STOKLARI DEPREMİ KALDIRAMAZ”

“Bu kapsamda tüm ilçede tam bir mikro bölgeleme çalışması yapılmış mıdır?  Yerleşime uygunluk haritası düzenlenmiş midir?” sorularını da yönelten Varan, şunları kaydetti:
“Ertuğrul Mahallesi, Yavuz Mahallesi,, Zafer Mahallesi, Ortacami Mahallesi,, Çınarlı Mahallesi,  gibi Süleymanpaşa nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan eski yerleşimli mahallelerimizde yaşayan vatandaşlarımız, nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu bilmemektedir. Bildiğimiz kadarıyla bu bölgedeki yapı stoğu en az 50 yıllıktır. Bu stok 1999 yılındaki Gölcük depremini yaşamış ve beklenen Büyük Marmara Depremi Kuzey Anadolu Fay Hattının batı kısmına, yani şehrimizin güneyindeki segmente denk gelmektedir. Bu durum göz önüne alındığında, bu yaşlı yapıların maalesef 2. bir büyük deprem dalgasını karşılayamayacağını ve büyük bir felaketle karşılaşacağımızı da biliyoruz. Bu tehlikeyi ortaya çıkartmak vatandaşa anlatmak ve gereken tüm önlemleri almak bilim kurullarıyla beraber yerel ve genel yönetimlerin görevidir. 

Maalesef geçen 1 sene içinde bu konuyla ilgili herhangi bir aksiyon alınmamış ve olumlu bir girişim yapılmamıştır. Yerinde dönüşüm ya da taşımalı dönüşüm bu şehrin en önemli önceliklerinden biridir. Bu dönüşüm sağlanırken de planlamaların mülk sahiplerini mağdur etmeden yapılması, yaşlı yapıların ortaya çıkarılması, kentsel dönüşüm planlamalarıyla şehrin gençleştirilmesi ve sağlamlaştırılması çok önemlidir. Tüm bu nedenlerle, yetkililerden varsa alınan ve alınacak olan aksiyonlar ile ilgili kamuoyu açıklaması beklenmektedir.”

Kaynak: İlkay Danacılar