Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın da katıldığı Trakya Üniversitesi Senato Toplantısı gerçekleştirildi.
Trakya Üniversitesine gelen Prof. Dr. Erol Özvar, senato üyeleri ile Balkan Kongre Merkezi’nde bir araya geldi.
Toplantı, Rektör Yardımcısı ve Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Ahmet Hamdi Zafer’in şefliğinde, Gökçe Bahar Ercan ve Yıldıray Öztürk’ün solistliğinde gerçekleştirilen Balkan Senfoni Orkestrası’nın konseri ile başladı.

“TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TARİHİ BİR GÜN YAŞIYOR”
Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesinin tarihi bir gün yaşadığını vurgulayarak, “Trakya Üniversitesi 42 yaşında köklü bir üniversite ancak, bildiğim kadarıyla ilk defa bir Yükseköğretim Kurulu Başkanı üniversitemizi ziyaret etti. Bu nedenle Sayın Yükseköğretim Kurulu Başkanımızın teşriflerini oldukça değerli buluyorum.” dedi.

Konuşmasında Trakya Üniversitesi hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesinin bünyesinden Çanakkale, Tekirdağ ve Kırklareli üniversitelerini çıkaran anaç bir üniversite olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
“Trakya Üniversitesi birçok alanda söz sahibi bir üniversite. Kalitede, sağlıkta, müzecilikte ve bilimsel yayıncılıkta bir marka Trakya Üniversitesi. Bugün üye sayısı 92 olan Balkanlar Üniversiteler Birliği’nin daimi üyesi ve genel sekreteriyiz. Trakya Üniversitesi artık yalnız bir bölge üniversitesi değil, bir dünya üniversitesi. Bu anlamda kendimize hedefler koyuyoruz ve bu hedefleri nihayete erdirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.” 
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ı Trakya Üniversitesinde ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Rektör Tabakoğlu, “Sayın Başkanımızın üniversitemizi şereflendirmesi bizler için çok kıymetli. Kendisi burada yaptığımız çalışmaları yakından inceledi ve pek çok konuda fikirlerini ileterek ufkumuzu açtı. Bu anlamda kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Müziğe yatkın dezavantajlı öğrencilerden konser Müziğe yatkın dezavantajlı öğrencilerden konser

“TRAKYA ÜNİVERSİTESİ KÖK SALMIŞ BİR ÜNİVERSİTE”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ise Trakya Üniversitesinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 
Özvar, şunları kaydetti:
“Bugün Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun davetiyle aranızda bulunuyorum ve burada olmaktan dolayı fevkalade memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim. Trakya Üniversitesi eskiden beri takip ettiğim çok sevdiğim bir üniversite. Aynı zamanda Edirne’yi de çok seviyorum. İnsanın kendi ülkesine mensubiyetini hissettiği şehirler vardır, işte Edirne bu şehirlerin başında geliyor. Hakikaten burası çok önemli bir merkez. Ben Edirne’yi serhatte olmasına rağmen merkez şehirlerden bir tanesi olarak görüyorum. Bu şehir aynı zamanda bu ülkenin ruhunun, kalbinin attığı şehirlerden biri. Naçizane kanaatim Trakya Üniversitesinin en büyük şansı belki de böyle bir şehirde kurulmuş olmasıdır. Bazı üniversiteler vardır hakikaten doğuştan şanslıdır, aynı çocuklar gibi. Bu bakımdan burada öğretim elemanı olmayı, idarecisi olmayı bir imtiyaz, bir ayrıcalık olarak değerlendiriyorum. Şehirle beraber Trakya Üniversitesi gerçekten ülkemizin kök salmış üniversitelerinden bir tanesi. Yaklaşık yarım asra dayanan bir geçmişi var. O bakımdan Trakya Üniversitemiz artık geleneği, örfü, adeti müesses hale gelmiştir diyebiliriz.” 
Konuşmasında üniversitelerin rekabet içerisinde olmasını önemsediklerini ifade eden Prof. Dr. Erol Özvar, “Bizler göreve geldiğimiz andan bu yana üzerimize aldığımız en önemli ödevlerden biri olarak üniversitelerimizin başta akademik üretkenlik olmak üzere, öğretimimizin kalite standartları ve topluma yönelik, dış dünyaya yönelik yaptığı hizmetleri yakından takip etmek olmuştur. Kendimize bunu gelir gelmez bir misyon olarak seçmiş ve bütün üniversite rektörlerimizi davet etmek suretiyle bu yakın takibimizi kendileriyle paylaştık. Yükseköğretim Kurulu olarak bu dönemde yönetim anlayışımızın ve politikalarımızın esasını aslında büyük ölçüde akademik üretkenlik ve performans belirlemektedir. Biz Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitelerimizin birinci önceliğinin akademik performans ve üretkenlik olduğunu düşünüyoruz. Elbette akademik üretkenlik ve performansın yükselmesi göründüğünden daha zordur. Üç aşağı beş yukarı bütün dünyanın müşterek olduğu bazı ölçümler var. Bizler de bu ölçümleri takip etmek suretiyle üniversitelerimizin akademik üretkenliğini veya bilimsel performansını ölçmeye çalışıyoruz. Bu bakımdan Trakya Üniversitemizi yakından takip ettiğimizi bilmenizi isterim. Üniversitelerimizin, bu sözünü ettiğim parametreler bakımından birbiriyle kendi içinde bir rekabet halinde olmasının fevkalade önemli olduğunu düşünüyorum. Üniversitelerimizin kendi aralarında rekabet içinde olmasını arzu ediyoruz ve teşvik ediyoruz. Bilimde de ilimde de hepinizin gayet iyi bildiği gibi ülkeleri, üniversiteleri veya öğretim elemanlarını ön plana çıkaran husus üretkenliktir. Üretebildiğiniz, kaliteli ürün ortaya koyabildiğiniz ölçüde bir adım öne çıkıyorsunuz. Biz üniversitelerimizi bu bakımdan son yıllarda ciddi bir gayret içinde olduğunu görüyoruz ve teşvik ediyoruz. Bu politikamız bizim için fevkalade önemli. Bilhassa bu konuda gayret eden üniversitelerimizi bu güçlü taraflarını daha güçlü hale getirmek zayıf taraflarını daha da kuvvetlendirmek maksadıyla elimizdeki her türlü enstrümanla destek vermeye çalıştığımızı bilmenizi isteriz. Başta kadro politikası olmak üzere elindeki her türlü imkanı Yükseköğretim Kurulu olarak sizlerle paylaşmaya çalışıyoruz. Ben Yükseköğretim Kurulu başkanı olarak, eski bir Rektör olarak ve Rektör yardımcısı olarak, üniversitelerin içinde bulanan, durumu bir nebze bilen bir arkadaşınız, kardeşiniz olarak bu elimizdeki gücü üniversitelerimizi daha üretken hale getirecek şekilde kullanmak içi gayret sarf ediyorum.” dedi.
Üniversitelerde çalışanın, üretenin teşvik edildiği bir düzenin önemini vurgulayan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar “Üniversitelerimizde elverişli bir ortamın, iklimin inşası çalışan arkadaşların teşvik edilmesinden geçiyor. Bu fevkalade önemli. Bilim takdir edilmediği yerde durmaz. Bu nedenle biz Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitelerde kurmaya çalıştığımız iklim böyle bir iklim. Ama bunu Yükseköğretim kurulunun yapması mümkün değildir. Ancak üniversiteler yapabilir. Üniversitelerin karar mercii olan yönetim, yönetim kurulu veya senato yapabilir. Fevkalade önemli çok iyi bir dergide yayın yapan bir hocanın makalesinin bölümde konuşuluyor olması, o makalenin koridorlara asılması çok kıymetli bir şey. Üniversitelerin daha üreten hale gelebilmesi böyle bir iklimin inşasıyla mümkündür.” dedi.

Konuşmasının devamında Türkiye’deki üniversitelerin yurt dışında gittikçe daha da teveccüh gördüğünü belirten Özvar, üniversitelerin saygınlığının artmasının ülkeye önemli bir güç kattığını söyledi. 
Uluslararası öğrenci konusuna da değinen Özvar, “Trakya Üniversitemizin yaklaşık toplam öğrenci popülasyonunun yüzde onunu bulan, hatta geçen uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapması fevkalade takdire şayan bir husustur. Bu vesileyle Rektörümüzü, yönetimi ve sizleri kutluyorum.” dedi. 

“Uluslararası öğrencilerimize fevkalade sahip çıkmanız onları misafir olarak görmeniz, onları müstakbel birer Türk dostu ve elçisi olarak tahayyül etmeniz ve öyle muamele etmeniz çok ama çok önemli.” diyen Özvar, uluslararası öğrencilerin mezun olduktan sonra ülkeler arası ekonomik ve diplomatik ilişkileri geliştirdiğini ifade etti.
Trakya Üniversitesinin Balkan misyonu hakkında da konuşan Özvar “Trakya Üniversitesi sadece Türkiye'de veya hudutlar içerisinde değil, Balkan coğrafyasında bilinen, tanınan önemli bir üniversitemiz. Diplomasinin, siyasetin belki yapamayacağı işi üniversite hocalarımız yapıyor. Bunu daha da teşvik etmek için Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitemize daha fazla destek olmak istediğimizi ifade etmek isterim. Bu misyon hakikaten biricik bir misyondur. Diğer üniversitelere nasip olmayan bir misyon. Bu vasfıyla üniversitemizin bölgede daha güçlü hale gelebileceği inancını taşıdığımı bilmenizi isterim. Bu konuda ne gerekiyorsa her türlü desteği yapmaya hazırız. Bilhassa Trakya Üniversitemizin Balkanların sağlık merkezi haline gelmesini hayal ediyorum. Bu hayalimizi sağ olsun Rektör Hocamız ve yönetimi de paylaşıyor. Bununla beraber yine üniversitemizin bölgeye yönelik bütün fakültelerini içine alabilecek vizyon ortaya koyması Yükseköğretim Kurulunun en fazla takdir edeceği hususlardan bir tanesi olacaktır. Trakya Üniversitesinin bugüne kadar yaptığı hizmetleri daha da öteye taşıyacağı inancını taşıyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Senato Toplantısı, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar’a hediye takdimi ile sona erdi.

Kaynak: Haber Merkezi