Sokakta düğün yapılmayacak Sokakta düğün yapılmayacak

Çerkezköy Belediyesi katklılarıyla ücretsiz olarak sahnelenecek olan oyunun biletleri sabah 08.00-18.00 arasında Atatürk Kültür Merkezi’nden temin edilebiliyor.
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100.yılında, Nazım Hikmet'in ölümsüz, dev eseri "Kuvayi Milliye Destanı" 10 yaş ve üzeri için sahnede olacak.
Kuvayi Milliye Destanı- Nazım Hikmet
Kuvayi Milliye Destanı, Türk edebiyatına biçim ve içerik açısından büyük yenilik getiren usta şair Nâzım Hikmet'in mahkûm olduğu yıllarda yazdığı eserlerden biridir. Edebiyat tarihçileri eserin 1938-1950 yılları arasında, 12 yıllık süreçte, yazıldığını düşünmektedirler.
İstanbul Tevfikhanesi'nde kaldığı sırada şair, arkadaşlarından Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk kitabını alır. Bu kitapta yer alan bilgileri kendi yazınsal becerileriyle harmanlayarak şiiri ortaya çıkarır. Türk milletinin verdiği tarihi kurtuluş mücadelesini yazın alanına taşıdığı için şiir, yapay destan olarak kabul edilir. Bunun yanı şiir, tiyatroya da uyarlanmıştır. Bugün çeşitli tiyatro sahnelerinde oyun olarak yer almaya devam etmektedir.
Kuvayi Milliye Destanı'nın konusu Kurtuluş Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'nda mücadele veren kahramanlardır. Şair, kitabın en başında yer alan onlar bölümünde yalnızca kahramanların mücadelelerine yer verdiğini vurgular. Kitabın devam eden 8 bölümünde mısralar halinde savaşın hikayesi yer alır. Hikâye, 1918-1919 yılında yurtta oluşan direniş hareketleriyle başlar. 9 Eylül 1922 İzmir'in düşman işgalinden kurtulmasıyla sona erer.
Şair kitabın sonunda ilk başta yer verdiği dizeleri yineleyerek kitabın kahramanlara adandığını vurgular. Ara bölümlerde savaşın cepheleri, dönüm noktaları, kahramanları yer alır. Savaşın kahramanı erkek, kadın, çocuk fark etmeksizin mücadele veren herkestir. Kitapta yer alan mekânları ise, Antep'ten İzmir'e, mücadelenin verildiği noktalar oluşturur.

Kaynak: Özge Ebecek