Macar gazeteciler, Osmanlı'ya sığınan Macar Prensi II. Frenc Rakoczi'nin kaldığı Rakoczi Müzesi'ni gezerek, Müze Müdürü Ali Kabul'den bilgi aldı.

Türk-Macar Dostluk Derneği Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç, yaptığı açıklamada, 2024’ün “Türk-Macar Dostluk Yılı” ilan edildiğini anımsattı. 
Bu kapsamda Tekirdağ’ın önemine işaret eden Dalgıç, şunları kaydetti:
“Rakoczi onların çok değer verdiği bir komutanları, dolayısıyla da Macar halkı, Tekirdağ’ımızı çok iyi tanıyor ve gezilerine mutlaka ve mutlaka Tekirdağ’ımızı dahil ediyorlar. Ben de Türk-Macar Dostluk Derneği Başkanı olarak onları karşılıyorum, şehrimiz hakkında bilgiler veriyorum. Tarihi ve turistik yerlerimizi gezdirmeye çalışıyoruz. Daha fazla Macar turist bekliyoruz. Bu sene yapacağımız festivalde, daha doğrusu her festivalimizde bir günü Macar günü olarak kutluyoruz. Bizim bu günümüz bu sene çok daha farklı etkinliklerle ve daha zengin olarak yapılacak. Bu aşamada da çok daha fazla Macar heyetinin buraya geleceğini düşünüyoruz. Özellikle belediye başkanları, milletvekilleri, parlamenterleri, bürokratları ve Macar halkı bizi ziyaret edecek.’’ 

Macar gazeteci Bulchu Pekh ise ‘’Merhaba Türk arkadaşlar, biz Macar Ulusal Medya Merkezinden geldik, davetiniz için çok teşekkür ederiz. Bizim için de Türk-Macar dostluğu önemli. Rakoczi’nin anıları değerli. Türkler ve Macarlar, aynı yerden geldik, biz de eski zamanlarda beraber yaşadık ve ayrıldık ama bunun anısını hatırlamak istemiyoruz. Bu yüzden davetiniz için çok teşekkür ederiz’’ dedi.

“Ermeni tehciri” ele alındı “Ermeni tehciri” ele alındı

Daha sonra Macar Kültür Evi'nin ziyaret eden Macar basın mensupları, ardından sahil dolgu alandaki Barış ve Özgürlük Parkı'nda bulunan Macar Anıtı ve Mikes Kelemen Parkı'nı gezdi.

Kaynak: Abdullah Yalçın