Edirne'de gül hasadı Edirne'de gül hasadı

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 2017 yılında hizmete kazandırılan, Kırklareli Kayalıköy Barajı’ndan gelen suyu arıtarak, şehre dağıtan Yeni İçme Suyu Arıtma Tesisleri’nde basın toplantısı düzenlendi. Burada suda yaşanan renk bulanıklığı hakkında açıklamalar yapan ve kamuoyunu bilgilendiren Gürkan, “Edirne’nin iki İçme Suyu Arıtma Tesisi var. Bir tanesi 1993’de hizmete alınan Kestanelik mevkiindeki İçme Suyu Arıtma Tesisimiz. İkincisi de Lalapaşa Kavşağı’nda yer alan Yeni İçme Suyu Arıtma Tesisimiz. Kayalıköy Barajı’ndan gelen suyu arıtan İçme Suyu Arıtma Tesisimiz, 2017 yılından beri hizmet vermektedir” dedi.  
58 kilometre mesafedeki Kayalıköy Barajı’ndan alınan suyun binlik çelik borularla tesise taşındığını ifade eden Gürkan, “Buraya gelen suyu çeşitli proseslerle arıtarak, içme ve kullanma suyu haline getiriyoruz. Ve ardından depolarımıza, depolarımızdan da şebekelere vererek evlere ve işyerlerine ulaşmasını sağlıyoruz” diye konuştu. 
26 Kasım Pazar Günü’nden bu yana içme sularında renk değişimiyle başlayan ciddi problem yaşadıklarını belirten Gürkan, şöyle devam etti:
“Büyük fotoğrafa baktığınızda Edirne’de günlerdir yağmur yağıyor, hiçbir yerde göllenme yok, taşkın yok. Yollar bozuktu yollar yapıldı. Her şey yoluna girmişken şimdi bir su sorunu çıktı. Buna dikkatinizi çekmek işitiyorum. Herkes kendine göre bir değerlendirme yapsın. Akabinde 26 Kasım’da suların renginde birden bire ve aşırı bir çamurlaşma ya da bir koyulma olunca arkadaşlarımız hemen harekete geçtiler. Su alma havzamıza gittiler ama o gün su alma yapısı dediğimiz platform barajın yaklaşık 100 metre iç kısmında bulunduğu için oraya ulaşamadılar,0 hava şartları sebebiyle. Ertesi gün gidildiğinde de her biri 140 cm çapında olan 2 su alma borumuzun, o platformun 2 tane calaskalala ve parmak kalınlığında çelik halatla bağlı, ucunda mapalı yani açma kapama düğmeli kancalarımız var. O kancalarla ve çelik halatlar, kıyıdan su almakta kullandığımız 2 tane 140 cm çapındaki borular su yüzeyinin 2 buçuk metre altında duruyor çünkü en üstten su alıyoruz ki, arıtmada daha fazla uğraşmayalım renginde bir problem olmasın, çamurlaşmasın diye.” 
DALGIÇLAR ÇALIŞIYOR
Platforma ulaşıldığında ekiplerin zincirin boşta olduğunu fark ettiklerini belirten Gürkan, “Yani bir boru yok ortada. Ve zincirin o kısmı suyun sadece 50 cm altında. Oysa 2 buçuk metre altında olması gerekiyor. Diğerine bakıyorlar o da aynı şekilde. Bu işi yapan şirketle doğrudan iletişim kurduk. Gürcistan’dalardı oradaki işlerini bıraktırdık, konu çok acil olduğu için cumartesi sabah 10 gibi geldiler. 11’de de ilk dalışlarını yaptılar. Hem yağışlardan hem de rüzgârdan dolayı Kayalıköy Barajı en koyu döneminde. Borunun birini platforma 15 metre mesafede buldular. Birini de dün öğleden sonra buldular. Borunun birini, balon dedikleri bir sistem ile bağlıyorlar, kademeli olarak biran da çıkaramıyorlar çünkü bu seferde geriye doğru o borunun dirseklerinden her hangi bir sorun olmasın. İşin uzmanı onlar sonuçta onlar ne derse öyle yapılıyor. Balonlarla borunun bir tanesini 7 buçuk metreye kadar çıkardılar. Diğerinin de yerini tespit ettiler, boru 24 metre mesafede bulundu. İkinci boru içinde bugün yukarıya çıkarma çalışmaları başlatacaklardı. Ancak Kayalıköydeki aşırı yağış ve rüzgârdan dolayı bugün yapamadılar. Şuanda her iki borudan da su alıyoruz. Fakat dalgıçlar dalışlarını yapacağı zaman o emiş yapan su borularını kapatıyoruz. Şehrimizdeki su sıkıntısının da en temel nedeni bu. 18 tane kuyumuz tam kapasite çalışıyor. Kuyularımız bizim ihtiyacımızın yüzde 30’unu karşılıyor. Bu şekilde kademeli kademeli suyu vermeye çalışıyoruz.” 
“BURADA GERÇEKTEN BİR KASIT VAR”
Su deposu olan yerlere İtfaiye ve Park, Bahçeler Müdürlüğü’nün tankerli ile temiz kullanım suyu temin etiklerini belirten Gürkan, “Bir taraftan dalgıçların çalışması için zaman zaman su alımını durdurmak zorunda kalıyoruz. Dalgıçların çalışmadığı zamanlarda su alıp, burada arıtarak, depolarımızı dolduruyoruz, şebekeye veriyoruz. Bu ne kadar sürecek, muhtemelen birkaç gün daha sürecek. Çünkü gerçekten çok zor bir işlem ama videolarda seyrettiniz, uzmanlarda burada. Bu sistemi yapan firma bu. Onların da dediği, bu kancanın kendiliğinden çıkması mümkün, değil. Milyonda bir ihtimal bile değil. İkisinin bir anda çıkması hiç mümkün değil. Evet, vatandaş kızıyor, tepkili, anlıyoruz, hiç itirazımız yok, ama burada gerçekten bir kasıt var. Bunun ne olduğunun da ortaya çıkartmak bizim değil; adli makamların görevi” dedi.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu belirten Gürkan, “Görüntülerde de ilginç bir şey var. 18-24 Kasım arası, direk devrilmesi nedeniyle, 6 gün oraya elektrik verilememiş. Bu nedenle o dönemde de kameralar çalışmıyor” dedi.  
Daha sonra Belediye Başkanı Recep Gürkan, basın mensupları ile birlikte Yeni İçme Suyu Arıtma Tesisleri’ne gezerek, tesisin çalışması ve yapılan işlemler hakkında bilgilendirdi.
40 bin metrekarelik alana inşa edilen tesis, tamamen otomasyon sistemi ile işletiliyor. Tesiste, fiziksel arıtma, kimyasal arıtma ve dezenfeksiyon işleminin ardından içme ve kullanabilir hale gelen sular, şehir şebekesine veriliyor.
58 kilometre mesafedeki Kayalıköy Barajı’ndan binlik çelik borularla alınan ham su ilk olarak havalandırma ünitesine geliyor. Havalandırma işlemi sırasında ön klorlama yapılıyor. Daha sonra ham su sırasıyla hızlı karıştırma, yavaş karıştırma,  yumaklaştırma-çöktürme, çamur alma ve filtrasyon ünitelerinde ayrı ayrı işleniyor. Ve daha sonra fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik analizleri yapılıyor. Tüm işlemlerin yapılmasının ardından son klorlama yapılarak, yönetmeliklere uygun hale getirilen su şehir içme suyu şebekesine veriliyor. Günlük maksimum 30 bin metreküplük işlem kapasitesine sahip tesiste ayrıca analizlerin yapıldığı laboratuvar bulunuyor. İçme Suyu Arıtma Tesisinde, barajdan gelen ham suyun, şebekeye verilene kadar olan süreç bilgisayar ortamında kontrol ediliyor.

Editör: Trakya Gazetesi