Tekirdağ’da festival coşkusu yaşanacak Tekirdağ’da festival coşkusu yaşanacak

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, verdiği yazılı soru önergesinde Bakan Uraloğlu’na; Çorlu tren kazasında verilen mahkeme kararı ile konuyla ilgili verdiği yazılı soru önergesine, Bakanlık tarafından verilen cevap arasındaki uyuşmazlığı sordu. Avşar ayrıca mahkeme heyetini yanıltıcı beyanda bulunup bulunmadığını sorarak ilgili raporun kamuoyuna açıklanması gerektiğini ifade etti.
 
 “8 Temmuz 2018 tarihinde Çorlu’da meydana gelen tren kazasında 5 vagonun devrilmesi sonucu 7’si çocuk 25 vatandaşımız vefat etmiş, 328 vatandaşımız da yaralanmıştır”, diyen Cem Avşar, “Bölge milletvekili olarak, adaletin yerini bulması ve en kısa sürede aydınlatılması için 7 Temmuz 2023 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bir yazılı soru önergesi vermiştim” ifadelerini kullandı. 

 Avşar, şunları kaydetti:
“Önergede; mahkeme tutanaklarındaki savunmalardan da yola çıkarak bir ihmalin olup olmadığını, varsa kimler tarafından yapıldığını, bunu tespit etmek üzere bir inceleme/soruşturma yapılıp yapılmadığını, bir rapor hazırlanıp mahkeme heyetinin bilgisine sunulup sunulmadığı gibi konuyla ilgili birçok soru yöneltmiştim. 1 Ekim 2023 tarihinde yazılı soru önergeme; ‘TCDD’nin veya görevli personelin sorumluluğunun/kusurunun/ihmalinin olmadığı sonucuna varılmıştır’ şeklinde cevap verilmiştir. Bakanlık tarafından 1 Ekim 2023 tarihinde yazılı soru önergeme; ‘TCDD Teftiş Kurulu Başkanlığınca söz konusu tren kazasıyla ilgili inceleme/soruşturma yapılmış olup kazada, TCDD’nin veya görevli personelin sorumluluğunun/kusurunun/ihmalinin olmadığı sonucuna varılmıştır.’ şeklinde cevap verilmiştir. Üstelik duruşmada en fazla ceza verilen sanık Karasu mahkeme salonunda; ‘Halkalı'dan Kapıkule'ye kadar olan hatla ilgili uyarıları ve denetimi yazışmalar ile bildirmiştim. Görevimi yerine getirdim.’ şeklinde beyanlarda bulunmuştur. Nihayet 6 yıl süren davanın 24 Nisan 2024 tarihli duruşmasında; aralarında TCDD’nin bölge müdürü, yöneticileri, uzmanları ve mühendislerinin bulunduğu 9 kişiye 8 yıl 4 ay ile 17 yıl 6 ay arasında değişen cezalar verilmiştir.” 
Avşar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’na şu soruları yöneltti:
 
“Teftiş kurulu rapor ile mahkeme kararı arasındaki uyuşmazlığın sebebi nedir? Bakanlığınızın yazılı soru önergeme verdiği cevap ile mahkeme heyetinin kararında görülen uyuşmazlığın sebebi nedir? Yazılı soru önergeme verilen cevaba konu olan inceleme/soruşma raporunu kamuoyu bilgisine sunacak mısınız?” Raporla mahkeme heyetine yanlış beyanda bulunulduğu ve mahkeme heyetini yanılttığını düşünüyor musunuz? Yazılı soru önergeme verilen cevapta belirtildiği üzere, ‘TCDD’nin veya görevli personelin sorumluluğunun/kusurunun/ihmalinin olmadığı sonucuna varılmıştır’ şeklinde hükümler içeren bir rapor mahkemeye sunulmuş mudur?  Şayet sunulduysa bu raporla mahkeme heyetine yanlış beyanda bulunulduğu ve mahkeme heyetini yanılttığını düşünüyor musunuz? Dolayısıyla konuyla ilgili sorumlular hakkında bir yaptırım kararınız olmuş mudur? Bu hususta bir açıklama yapacak mısınız? İlgili yönetmelik hükümlerine göre TCDD Teftiş Kurulu Başkanlığı teşkilat yapısı düzenlenmiş midir?
İlgili yönetmelik hükümlerine göre TCDD Teftiş Kurulu Başkanlığının teşkilatı, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasları düzenlenmiş midir? Söz konusu bu Başkanlık, ilişkili kurumunuz olan TCDD’nin kamuoyuna açık kaynaklarda neden yer almamaktadır?”

Kaynak: Haber Merkezi