CHP Tekirdağ İl Kongresi, kentteki bir düğün salonunda yapıldı. Kongreye, salonda coşkuyla karşılanan Vahap Akay’ın sözleri damga vurdu. Akay, “Kaybettiğimiz Hayrabolu’yu, Ereğli’yi, Süleymanpaşa’yı geri alacağız. Hep beraber 12-0 yapacağız” dedi. Yeni CHP İl Başkanı Şenol Özgür Taşmerdivenli ise“Daha önce seçim dahi kaybedilmesine sebep olan parti içi muhalefetin bir seçimi daha etkilemesine kesinlikle izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Kongrenin açılış konuşması İl Başkanı Volkan Nallar yaptı. Ardından kürsüye gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe,  sözlerine “Zor bir süreçte, 21 yıllık bir dikta rejiminde Cumhuriyet Halk Partisi’nin kongreler sürecini yaşıyoruz. 21 yılı kenara bırakarak, 28 Mayıs’tan bugüne kadar olan süreci konuşmak bile 21 yılın özeti olacaktır” diyerek başladı. Efe, şöyle devam etti: “28 Mayıs seçiminde tüm emeğimize, tüm enerjimize, tüm çabamıza rağmen saray rejimi bir dönem daha ülkeyi yönetme hakkını eline aldı. Seçim sonrası ilk olarak milli eğitim bakanı çıkıp karma eğitimi hedef aldı. Seçimden önce verdikleri sözlerden olan maaşlarda düzenlemede en düşük hedefledikleri miktara bile ulaşamadılar. Yükselen enflasyon ile halkın temel ihtiyaçlara ulaşma güçlüğü zaten ortadadır. Biz ise 28 Mayıs bittikten sonra ‘değişim adı altında sokaklara düştük. 6  genel başkanın, 2 büyükşehir belediye başkanının paydaş olduğu müşterek inşa edilmiş bir sürecin sorumluluğu bir tek adama yüklenemez. Bu adil değildir. Bu doğru değildir. Seçimden önce bakanlık paylaşırken iyiydi. Seçim bitti bir tane suçlu oldu ve değişim çağrıları yapılmaya başlandı. Değişim arıyorsanız değişim burdadır. 31 yaşındayım. Cumhuriyet Halk Partisinin en genç Genel Başkan Yardımcısıyım. Deniz Baykal’ın 35 yaşında bakan olduğu partide gururla siyaset yapıyorum. Bu gurur bana yeter. Sadece bu onurla hayatımın sonuna kadar yaşamayı sürdürebilirim. Değerli arkadaşlar şunu söylemek istiyorum. Cumhuriyet Halk Partisi 100 yıllık büyük bir gelenek ve koca bir çınardır. Cumhuriyet Halk Partisi çok dönüşüme, çok değişime imza atmıştır. Bu parti 1950 seçimlerinde cumhuriyet kuran, devlet inşa eden partidir.”

Cumhuriyet Halk Partisi 28. Dönem Çorlu milletvekili adayı ve Gençlik Kolları Genel Başkanı Mustafa Ülkem Uruk ise 11 ilçede kongreler gerçekleştirildiğini belirtti.  Değişim rüzgarlarının estiği bu dönemde ilçe kongrelerine katılımın tarihin en kötü noktalarında olduğunu vurgulayan Uruk, şunları kaydetti:
“Şunu söylemeliyim ki Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde büyük bir değişimi kaçırmıştır. Tabi ki seçim sonucunda bizler ve daha sonra da ittifakın ortakları bu işin sorumlusu olarak milletimize, örgütümüze, tabanımıza hesap vermek zorundadır. Ama 29 Mayıs sabahı sosyal medyada bir video ile başlayan bir değişim tartışması Türkiye’yi aylardır meşgul etmektedir. Gördüğünüz gibi yaşanan bütün ekonomik sıkıntılar bu değişim tartışmasıyla medya da bizler de, iktidar da üstünü kapatmaktayız. Hataları ve yanlışları kimsenin savunacak hali yok. Ama ilçe kongrelerinde gördük ki hiçbir delege söz almadı. Örgütün ve tabanın sesi kongrelere yansımamıştır. Kimsenin özeleştiri yapmasına müsaade etmeden değişim çağrıları yapılmaya başlandı. Değişim sihirli bir sözcüktür. Alıcısı vardır. Herkes değişimi talep eder. Bu değişim ilkesel, fikirsel bir altyapı oluşturmamaktadır. Değişimi isteyenler Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun merkez yönetim kurulu üyeleriydi. Bu süreci yönetenler ile değişimi isteyenler aynı kişilerdir. Milletvekillerini belirleyen komisyon üyeleri şimdi değişim istemektedir. İttifak sürecinde methiyeler düzenler, seçim kaybedildiğinde ittifak olmamalıydı demektedirler. Bu değişimin ilkesel, fikirsel ve ideal bir duruşa ihtiyacı var.’’

BAYSAN: ‘’BÜYÜKŞEHİR’E ADAYIM’’

Eski Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan ise Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olduğunu açıkladı. Baysan; “Burada şu an bir karar verdim. Olur veya olmaz. Olsa da olur olmasa da olur. Gördüm ki Tekirdağ’da insanlar hala birbirine yan gözle bakıyor. Örgütler hala birbirine acaba diyor. Gördüm ki herkes birbirine çalım atmaya çalışıyor. İşte böyle bir ortamda yıllardan beri siyasetin içerisinde olan ve yaşantısının dörtte üçünü Cumhuriyet Halk Partisi ve sol zihniyetle devam ettiren bir Ünal Baysan olarak yapılacak ilk belediye seçimlerinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adayım’’ dedi.

‘’ÖNCE KENDİ İÇİMİZDE DEMOKRASİ DEMELİYİZ’’

Kongre’de söz alan CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan değişim isteyenlerin de bu partide fikir ve ideoloji sahibi olduklarını ifade etti. Yazgan, “Cumhuriyet Halk Partisini temsil edenlerin yeni bir ideolojiye gereksinimleri yoktur. Her yerde demokrasi diyoruz. İşte bu yüzden önce kendi içimizde demokrasimizi sağlamalıyız’’ diye konuştu. 

Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş de ‘’Ben değişim yanlısıyım. Bütün kalbimle bu değişimi istiyorum. Ama liderimizin değişmesini asla istemiyorum. Genel Başkanımız çeyrek oyu ilmek ilmek dokuyarak yarıma tamamladı’’ ifadelerini kullandı.

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt da ‘’Partimiz Kuvayı Milliye’nin devamıdır. Değişmez önderi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Daha önce yaptık, yine yapacağız. 11 ilçede ve büyükşehirde başarılı olacağız. Başarı için gerekli yolu ve yöntemi hep beraber bulacağız’’ diye konuştu.

VAHAP AKAY’IN KONUŞMASI

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ise ‘son 9 aydır beraber yol yürüdüğü Volkan Nallar’a teşekkür etti. Akay, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Bu mücadele 28 Mayıs’ta sona ermedi. Bazı şeylerle yüzleşmeliyiz. Bu hassas süreçler Cumhuriyet Halk Partisi’ni hedef haline getirmektedir. Tabi ki bu kongreler yüzleşme yeridir. Tabi ki burada ne varsa konuşacağız. Dünün tüm eksiklikleriyle tüm hatalarla tüm yanlışlarla tabi ki yüzleşeceğiz. Elimizi vicdanımıza koyacağız. Dün bu sonuçtan sorumlu hiç kimse kendini bu hesabın dışında tutamaz. Bu sebeple başlayan ilçe kongreleri aşağıdan yukarıya bir hesaplaşmadır. Hesaplaşmayı yukarıdan aşağıya beklemek doğru değildir. İlçe kongreleri, il kongreleri bu hesabın hep birlikte görüleceği alanlardır. Bu sorumluluğu herkes alacak. Bu sorumluluğu hiç kimsenin başka alanlarda aramaya hakkı yoktur. Kazanırken nasıl hepimiz kazanacaksak, kayıpta da hep beraber ortağız. 100 yıllık Cumhuriyet Halk Partisi ve bizler bugünün sorumluları sorumsuzca davranmaya asla hakkımız yoktur. Kamuoyu üzerinden yapılan bunca tartışmanın, bunca hesaplaşmanın hiç kimseye faydası yoktur. Hesabın görüleceği yer il kongreleri ve büyük kurultaydır. Kurultayın bir siyasi malzeme haline getirildiği bir süreç yaşıyoruz. Sanki dün hiçbir sorumluluğumuz yokmuş gibi davrandık. Kongrelerde konuşacağız, konuşmak zorundayız. Ancak çuvaldızı başkasına batırırken, iğneyi de kendimize batırmayı unutmayacağız. Din ve mezhep ayrımcılığının feriştahını Tekirdağ ile tanıştıranların bu konuda konuşacak tek kelimesi dahi yoktur. Hedefimiz bellidir. Hedefimiz bu kongreden Tekirdağ’ı güçlü çıkarmaktır. Hedefimiz büyük kurultaydan Cumhuriyet Halk Partisini güçlü çıkarmaktır. 6 ay sonra 30 Mart 2024’te yerel seçime gidiyoruz. Bu örgütün her kademesi sokak sokak, cadde cadde Cumhuriyet Halk Partisi için çalışacaktır. Kaybettiğimiz Hayrabolu’yu, Ereğli’yi, Süleymanpaşa’yı geri alacağız. Hep beraber 12-0 yapacağız.’’ İfadelerini kullandı.

CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar ise en yakın zamanda danışma kurullarını toplamaları gerektiğini belirterek, “Herkes içini dökmeye yer arıyor. Süremiz kısıtlı. Buradan şunu söylemek istiyorum. Birbirimizle tartışmayalım, birbirimizi kırmayalım. Önümüzde 6 ay sonra önemli bir yerel seçim var. Kaybettiğimiz belediyeleri tekrar geri almak zorundayız” ifadelerini kullandı.

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, ülkenin ekonomik krizle boğuştuğu bugünlerde partinin acımasızca eleştirilmesi ve genel başkanın hedef olarak gösterilmesinin herkesi derinden üzdüğünü dile getirdi. Aygun, “Enerjimizi iç çekişmeye değil AK Parti ile olan çekişmeye vermemiz gerekirken biz iç savaş yapıyoruz. Birçok sorun var. Üretim durmuş. Kuraklık var. Ekonomik kriz var. Ama Cumhuriyet Halk Partisi eleştiriliyor. Biz başka şeylerle uğraşıyoruz. Parti Meclisinde ben de vardım. Kimin ne yaptığı belli, kimin el kaldırdığı bellidir. Trakya vekilleri olarak kuraklık nedeniyle kanun teklifi verdik. Biz bunları düzeltmeye çalışırken içerde başka şeylerle uğraşıyoruz. Biz bu ülkeyi kanla kurduk. Ama şimdiki iktidar 400 bin dolara vatandaşlık veriyor” ifadelerini kullandı.

Eski CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kongrenin hayırlı olmasını dileyerek başladığı konuşmasında, şunlara yer verdi: “Cumhuriyet Halk Partisi farklı bir partidir. Biz boynunda saltanatın idam fermanı olan Mustafa Kemal’in geleneğinden geliyoruz. Elbette ilkelerimiz ve hedeflerimiz her zaman çok kıymetli olmuştur. Bu partide kimse değiştirilemez, eleştirilemez değildir. Bunu ulu önderimiz Atatürk söylemektedir. Biz Partimizin ve Cumhuriyetimizin 100. Yılında Atatürk’e verdiğimiz sözü tutamadık. Hedefimiz 100. Yılımızda iktidar olmaktı. Başaramadık. Bizim tarihimize, kurucularımıza bir dönüp bakın. Bizim doğruları söylemek, yanlışı eleştirmek hakikatlere olan saygımızın gereğidir. İşte burada söylemeye çalıştığım şey şudur. Tarihsel sorumluluğu üstümüze almalıyız.''

FAİK ÖZTRAK’IN KONUŞMASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, burada yaptığı konuşmada, CHP'nin kuruluşunun 100. yılında yapılan kongrelerin çok önemli olduğunu söyledi. İl kongrelerinin CHP'li olmanın onurunu, gururunu partililere hatırlattığını ifade eden Öztrak, "CHP bir ulusun vatanını kurtarmak için yedi düvele karşı verdiği en meşru savaşın meydanlarında kurulmuştur. Bu parti emperyalizme karşı mücadelede mazlum milletlere örnek olan, saltanatı kaldıran geride bıraktırılmış bir ulusu muhassır medeniyetlerin önüne geçirmek ülküsüyle kurulan cumhuriyetimizin kurucu partisidir. Bugün il kongremizde yenileniyoruz. Kurultayımızda yenileneceğiz. Büyük bir şevkle yerel seçimleri alacağız. Bu iktidarın gidişine son vereceğiz.”

Kongrede tek aday olan Şenol Özgür Taşmerdivenli CHP İl Başkanlığına seçildi. 

“ADAY ADAYLARINA ADİL OLACAĞIZ”

Yeni CHP İl Başkanı Şenol Özgür Taşmerdivenli sözlerine “Cumhuriyet Halk Partisi olarak önümüzdeki yerel seçimlerde iç kavgaları bir kenara bırakıp en başarılı sonucu 11 ilçe ve büyükşehir belediye başkanlığını almasıdır” diyerek başladı. 
Taşmerdivenli, şunları kaydetti: “Bugün kırgınlıkları bir kenara bırakma günüdür. Başkanlığımız süresince her konuda yapıcı bir yönetim sergileyeceğiz. Aday adaylarımıza karşı adil olacağız. Cumhuriyet Halk Partisi için çalışacak her üyemize kapılarımızı açık tutacağız. Daha önce seçim dahi kaybedilmesine sebep olan parti içi muhalefetin bir seçimi daha etkilemesine kesinlikle izin vermeyeceğiz. Vatandaşımız kötü ekonomik yönetimin, enflasyonun, kısıtlanan insan hak ve özgürlüklerinin altında ezilirken Cumhuriyet Halk Partisi’nin görevi halka umut vermek ve çözüm üretmektir. Bu bilinçle hareket edeceğiz. Partimiz seçim almak dışında üye sayısını arttırmaya, üyelerin sorunlarını çare bulmaya, yerel yönetimlerle uyumlu çalışmaya önem verecektir. İl ve ilçe örgütlerimiz parti disiplini içinde hareket edeceklerdir”

trakyagazetesi-Vahap Akay CHP teşkilatına umut verdi2

Editör: Trakya Gazetesi