Aygun, Süleymanpaşa Basın Mensupları Derneğini ziyaretinde bir gazetecinin çiftçilerin yaşadığı sıkıntılarla ilgili sorusu üzerine, Ukrayna-Rusya savaşı esnasında Tekirdağ’a gelen ve tarım ürünleri taşıyan gemileri hatırlattı.

Bu gemileri Türkiye’ye TMO’nun getirdiğini belirten Aygun, “Hasat döneminde TMO kimin dostu olmuştu. Türk çiftçisinin mi Rusya ya da Ukrayna çiftçisinin mi? Burada sürekli söyledik. ‘Siz yerli değilsiniz siz milli değilsiniz’. Benim çiftçim orada inim inim inliyor siz yabancı çiftçilerin ürünlerini ithal ediyorsunuz. İthalat lobisi var” dedi.

NEDEN BUĞDAY YA DA ARPA ALIM FİYATINI ARTIRMIYORSUN

Aygun, ayçiçeği üreticilerinin de büyük sorunlar yaşadıklarını dile getirdi.

Ukrayna-Rusya savaşı esnasında yabancı plakalı tırların Tekirdağ’a ayçiçeği bıraktığını gördüğünü aktaran Aygun, şunları kaydetti:

“Biz o zaman neyi anlatıyoruz. Bunlar yerli değil, bunların amacı belli, bir kesimi zengin etmek. Üretim yapan çiftçi batıyor zaten. Bak hasat dönemi geldi, girdi maliyetleri aldı başını gidiyor. Enflasyon artıyor. Mazot 40 liralara geldi. Neden buğday ya da arpa alım fiyatını artırmıyorsun. Gübre fiyatı 8-9 liradan gelmiş 15-16 liralara ama ürününü daha teslim edememiş birçok çiftçi randevu alamıyor.  Çiftçi çocuğunun düğününü yapacak, borcunun tarihi gelmiş, bankaya borcu var. Ödeyemiyor. Nasıl ödeyecek bunları.”

ÇİFTÇİ ÜRÜNÜNÜ SATMAK İÇİN TORPİL ARIYOR

Aygun, sıkıntının ülkenin yanlış yönetilmesinden kaynaklandığının altını çizerek, “Hayvancılık, bitkisel üretim aynı şekilde. Pandemiden kimse ders almamış. Gıdanın ne kadar önemli olduğunu anlamamışlar. Çiftçi ürününü satmak için torpil arıyor. Dışarıdan ürün getiriyorsun. Çiftçinin ürünü kurda kuşa yem oluyor. Yağmur yağsa ürünler heba olacak” diye konuştu.

AK Partili Binali Yıldırım’ın Çorlu’daki bir konuşmasında “Her yeri ekin ürünlerinizi alacağız” dediğini hatırlatan Aygun, “İşi bilmeyen ehliyetsiz kişiler iş başına gelirse sonuç bu olur” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar ise Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) kapatıldıktan sonda tarımda, sağlıkta, eğitimde ve diğer konularda büyük sıkıntılar yaşandığını dile getirdi.

Muhabir: Gökmen Yüce

Editör: Trakya Gazetesi