Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Tekirdağ programı kapsamında Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'nde düzenlenen İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. 
Ardından basın açıklaması yapan Bakan Tekin, Tekirdağ genelinde 13 bin 391 öğretmen ve 213 bin öğrencinin olduğunu söyledi.

Tekirdağ’daki eğitime öğrenci ve öğretmen profili üzerinden bakıldığında ortalama bir Anadolu ili büyüklüğünde bir kitleden bahsedildiğini aktaran Tekin, “Derslik sayımız itibarı ile baktığımızda 7 bin 982 derslik, bitecekler ile 2023 yılı sonu itibarıyla 9 bin 991 buradaki derslik rakamı. 2002 rakamı üzerinden baktığımızda 3 bin 238 derslik Tekirdağ’da var, şuan itibarıyla 10 bine yakın dersliğimiz var. Bu da bizim açımızdan önemli bir gösterge” dedi.

118 OKULDA GÜÇLENDİRME YAPILMIŞ

Tekin, özellikle 2000’li yıllardan önce, Türkiye’deki depremle ilgili mevzuat yayınlanmadan önce binalar inşa edildiği için sorunların oluştuğunu anımsattı.

Milli Eğitim Bakanlığı olarak 2000 öncesi yapı stoğunun neredeyse tamamının Türkiye genelinde tahkik işlemlerini yaptıklarını anlatan Bakan Tekin, şunları kaydetti: “2013’ten itibaren özellikle bunlardan da ihtiyaç duyulanların güçlendirme işlemlerini, yaklaşık 3 bin 602 okulda güçlendirme yapmışız. 1583 okul Türkiye genelinde deprem sebebi ile yıkılıp yeniden yapılmış durumda. Tekirdağ özeline geldiğimizde de burada tahkiki yapılan okul sayısı 252, bunlardan 118’inde güçlendirme işlemi yapılmış, 64’ü de yıkılıp yapılması gereken okul. Bunlardan 48’i yapılmış durumda. Dolayısıyla bu da bizim üzerinde çalıştığımız durumlardan bir tanesi. Toplantımızda da bunları değerlendirdik. Bu rakamları değerlendirdik. Yani burada hem yeni yatırım anlamında neye ihtiyaç duyuyoruz, hem deprem güçlendirmesi anlamında yapılması gerekenler neler, bunları değerlendirdik. Vali Bey ile bu konuda önümüzdeki ay yeniden durum değerlendirmesi yapmak üzere bir karar aldık. Bu kararımızın sonrasında 2024 Yatırım Planlarımızda Tekirdağ’daki derslik ihtiyacı ile ilgili, alacağımız kararları planlayacağız. Tekirdağ bizim sıra dışı illerden bir tanesi çok hızlı göç alan, hızlı büyüyen bir ilimiz, biz de ona göre tedbirlerimizi alacağız. 2024 Yatırım Planlarımızı da ona göre revize edeceğiz.”

ARTAN NÜFUSA GÖRE PROJEKSİYONLARIMIZI REVİZE EDECEĞİZ

Valilik ekibinin kendisine ayrıntılı bir sunum yaptığını aktaran Bakan Tekin, şu ifadeleri kullandı: “Eğitim-öğretim sürecini yakından takip eden siyasetçilerimiz, onlara da teşekkür ediyorum. Belki bugün burada bulunmamızın önemli sebeplerinden bir tanesi sayın vekillerimizin bu konuda ki ısrarlı davetleriydi. Biz şunu açık yüreklilikle söylemek istiyoruz. Biz Tekirdağ ile ilgili hızlı artan nüfusa göre projeksiyonlarımızı revize edeceğiz. Yatırım Programı’mızı da ona göre şekillendireceğiz. Bir de Tekirdağ yapısı gereği çokça hayırseverin bulunduğu bir ilimiz, bu anlamda bize katkı veren hayırseverlere de ayrıca teşekkür ediyorum.’’

Editör: Trakya Gazetesi