Zaman zaman bakanlar yatırımları incelemek ve birtakım ziyaretlerde bulunmak amacıyla şehirlere ziyaretlerde bulunuyor. Seçim sürecinde ise bu ziyaretler daha da sıklaşarak devam ediyor.
Yerel seçimlere aylar kala Tekirdağ da birçok bakanı ardı ardına ağırlamaya başladı. En son ise şehrimize Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, teşrif etti.
Bu tarz programların akışı ise genellikle Valilik ve Bakanlığa bağlı çalışma alanlarına ilişkin ziyaretler ve AK Parti İl Başkanlığı ile AK Partili bir belediyenin ziyaret edilmesi şeklinde oluyor.
Bu durum artık kanıksanmış ve normal- leştirilmiş. Bakan, tabi ki hükümeti oluşturan iktidar partisine ait belediye ve il başkanlığını ziyaret edecek, onların bü-rokratı sonuçta değil mi? Aynı zamanda Valilik makamı ziyareti gibi durumlarda da AK Parti ve iktidar ortağı olan MHP il başkanlarının da ziyarette yer alması gayet normal...
Birçok yanlışı normalleştirdiğimiz gibi bu da çok olağan geliyor. Devleti temsil eden herkes, mevcut hükümetle eş değerdir. Birbirinden bağımsız düşünülemez…
Gelen bakan da elbette siyasi mecralara uğrayacak… Bakanlığa bağlı çalışmaların yanı sıra mevcut hükümetin bürokratı olarak, iktidarın il başkanlığına da belediyesine de gidip, ziyaret edecek…
Peki o zaman herkesin bakanı mı yoksa bir kesimin bakanı mı olacak?
AK Parti’nin 20 yıllık iktidarı ile bürokratik konumların aleni şekilde daha çok siyasileştiğine tanık olunan bir süreç yaşandı. Fakat bu durum normal değil…
Şehre gelen tüm bakanların program akışı aynı düzlemde devam ederken, yerel yönetimde ana muhalefet partisinin kazandığı Büyükşehir Belediyesinin bir dönem yok sayıldığı görüldü. Dün gerçekleşen bakan programına davet edilen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, başka bir programı olduğu gerekçesiyle katılamamış. Fakat, geçmiş dönemlerde büyükşehir belediye başkanının davet edilmediği ve yöneticiliğini yaptığı şehrine gelen bakanı göremediği programlar oldu.
Merkezi idareyle ilgili temas ve ziyaretlerin yanı sıra yerel idarede de olan keskin ayrımlar, kapsayıcılığın önüne geçti.
Yerel idarelerde de görülen partileşme, Vali ve kurumların işleyişine, iktidarın il başkanları tarafından müdahale edilmesi, devlet ve hizmet anlayışını, işleyişini zedeleyen ve çürüten etkenler arasında.
Tekİrdağ’a gelen bakanlar bir kesimin bakanı mı?
Serap Cömertoğlu İşcan
Yorumlar