Tekirdağ’daki göçmenlerin durumu masaya yatırıldı Tekirdağ’daki göçmenlerin durumu masaya yatırıldı

Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım, Karmakarışık, Karar ve Midas’ın Kulakları oyunlarını sahneye taşıyan Tekirdağ Şehir Tiyatrosu, 76 yaşında aramızdan ayrılan duayen tiyatrocu Yılmaz İçöz’ün yolundan ilerliyor. 
Oyunlar Belediye Hizmet Binası Yılmaz İçöz Sahnesi’nde sergileniyor. Yılmaz İçöz, kuruculuğunu ve genel sanat yönetmenliğini yaptığı Tekirdağ Namık Kemal Bölge Tiyatrosu'nda birçok oyun sahnelenmişti. Kendine özgü tiyatro ve reji anlayışıyla, her zaman tiyatro çevrelerinin ve tiyatro severlerin önemle takip ettiği yönetmenlerden olan İçöz; Kamp 17, Keşanlı Ali Destanı, Bir Şehnaz Oyun, Kadıncıklar, Anna Frank’ın Hatıra Defteri, İstanbul Efendisi, Söz Meclisten Dışarı, Kanlı Düğün, Merdiven, Kanlı Nigar, Ayı, Teklif ve Lüküs Hayat gibi bazı oyunları hayattayken başarıyla sahnelemişti. Ayrıca İçöz’ün sahnelediği Tahta Çanaklar adlı oyunu Amatör Tiyatrolar yarışmasında “En İyi Oyun” seçilerek Türkiye birinciliği aldı. 
İçöz'ün Tekirdağ’da kurduğu Namık Kemal Bölge Tiyatrosu da, ''En Uzun Ömürlü Amatör Tiyatro'' özelliği dolayısıyla 2002 yılında Guinness Rekorlar kitabı'na girdi. Duayen tiyatrocu Yılmaz İçöz 28 Haziran 2009 günü 76 yaşında vefat etti. Tekirdağ ve Trakya'da tiyatronun mihenk taşlarından biri olan Yılmaz İçöz, tiyatroculara bu güne dek ışık tuttu, yollarını aydınlattı ve tarzıyla tiyatrocu olmak isteyen gençlere, çocuklara bir yön çizdi. Tekirdağ Şehir Tiyatrosu, İçöz’ün amatör tiyatrosunu profesyonel anlamda bir üst seviyeye çekerek, günümüze uygun bir şekilde sahneye koymaya devam etti, ediyor.
12 lira gibi cüzi bir bilet ücretiyle tüm tiyatroseverlerin bu heyecanı yaşamasına olanak sağlayan Tekirdağ Şehir Tiyatrosu, Cumhuriyet ilkeleri ışığında şehrin kültürel yapısına katkı sağlamak, tiyatro sanatını yaygınlaştırmak ve evrensel değerlere sahip bireylerin yetiştirilmesine katkıda bulunmak, kentimizi ulusal ve uluslararası alanda kültür sanat faaliyetleri açısından özel bir konuma getirmek ve sanat üretiminde yüksek standardı yakalamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. 
Trakya’da ilk kez Tekirdağ’da bir şehir tiyatrosu açılıyor olmasının önemini taşıyan tiyatronun yetenek sınavında gerçekleştirilen prosedür sayesinde yetenekli ve başarılı bir çok oyuncu kadroya dahil edildi.
Oyuncular
Anıl KIR
Aykut KARATAY
Aylin KARAÇAY
Çetin KARAGÖZ
Damla KAYA
Ethem Erten KIRK
Selcen Ezgi DİNÇER
Gökhan AZLAĞ
Güray ÖZÇELİK
Hasan TANILMIŞ
İsa Can DİNÇ
Kübra KİP
Kübra TEKTAŞ
Meryem ASİL
Mustafa Merthan MERDOĞLU
Pelin ATAL
Pınar EFE
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Şehir Tiyatroları, ilk oyununu, 7 Mayıs 2023 Pazar Günü saat 18:00’de Haldun Taner’in yazdığı ‘Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım’ adlı ilk tiyatro oyunu ile “perde” dedi.
Tekirdağ Şehir Tiyatrosu aracılığı ile şehrin Türk Tiyatrosu içindeki hak ettiği konuma ulaşması hedefleniyor. Tiyatro, yerli ve yabancı yazarlardan oluşan geniş bir repertuarla seyircisine ve turneler yoluyla da diğer kentlerdeki tiyatroseverlerle buluşacak.
Tekirdağ Şehir Tiyatrosu’nun teknik ekibinde şu isimler bulunuyor:
Sahne Amirleri: Mehmet Ali YILMAZ- Nedim YILMAZ
Işık: Çağkan ÇINARCI-Anıl BAHRİŞEFİT
Kostüm-Merve TEMİZEL
Perukacı-Seda ÖZCAN
Suflöz-Birgül ÖRNEK
Kondivit- Selçuk ERGENE
Aksesuarcı-İbrahim Emrah ERTETİK
Sahne Makinisti- Mehmet Yurdakul DEMİR- Soydan TÜRSÜN- Ufuk EROL
Teşrifat-Birkan BİLGE- Sema KERVANCILAR
Tekirdağ Şehir Tiyatrosu’nun mayıs takvimi şöyle:
Midas’ın Kulakları/ Çocuk Oyunu 14 Mayıs Salı, 13.00 - Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Yılmaz İçöz Sahnesi
Bilet:12 TL
Yaş Sınırı: 7+
Oyun Süresi: 1 saat
Konusunu Frig mitolojisinden alan oyunda, Kral Midas'ın Apollon ile Pan arasındaki yarışmada hakemlik yapması ve verdiği karar sonucunda başına gelenler anlatılıyor.
Karmakarışık/ Komedi 2-3-4 Mayıs, 20.00 - Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Yılmaz İçöz Sahnesi
Bilet: 12 TL
Yaş Sınırı: 13+
Süre: 2 Saat 20 Dakika
Thatcher döneminin bakanlarından biri olan Richard Philips, rakip partinin sekreteri Jane ile kaçamak yapmak için bir otel odasında buluşur. Kimliği belirsiz bir cesedin bir anda 648 numaralı bu kaçamak odasında ortaya çıkması ile her şey karmakarışık olur. 
Karar/ Dram 9-10-11-16-17-18 Mayıs, 20.00 - Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Yılmaz İçöz Sahnesi
Bilet: 12 TL
Yaş Sınırı: +16
Süre: 100 Dk.
Hayatı ne ölçüde siyah ve beyaz diye ayırabiliriz? Vicdan, mantık ve etik hukuktan üstün müdür? Yaşadığımız çağda güvenlik mi daha önemli yoksa özgürlük mü? Bütün bu soruların cevaplarına siz karar vereceksiniz.

Kaynak: Özge Ebecek