Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yapıldı.

Bu haftanın amacının, halk sağlığının ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak ve yürütülen çalışmaları daha görünür kılmak olduğu aktarılan açıklamada, “Bağımlılık; kişinin kullandığı bir madde, alkol, nesne veya yaptığı bir davranış (eylem) üzerinde kontrolünü kaybetmesidir. Kontrolsüzce kullanılan her madde ya da gerçekleştirilen her davranış bağımlılık oluşturma riski taşır. Kişiler hayatta birçok şeye karşı bağımlı olabilir. Örnek: madde, alkol, sigara, kumar, teknoloji, herhangi bir eşya veya davranış” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bağımlılığa neden olan faktörler incelendiğinde, bağımlılığın nedeni olarak tek bir etkenden söz etmek güçtür. Bağımlılık için birçok etken söz konusu olabilir. Psikolojik ve biyolojik etkenler bağımlılık sürecini etkilemektedir. Kişi ilk olarak merak ve korku duygusu ile kullanımı denemek isteyebilir. Merakla birlikte bir kereden bir şey olmaz düşüncesi ile kullanım gerçekleşir. Bağımlılık beyinde dopamin adlı nörotransmiteri etkilemektedir. Dopamin; düşünce, his, motivasyon, hareket, dikkat ve karar verme gibi birçok temel fonksiyonel süreçte yer alır. Kullanılan maddeye bağlı olarak kullanım sıklığı, kullanım süresi, kullanılan madde türüne göre değişiklik gösterse de dopamin hormonunun kullanım sürecine bağlı olarak zarar görmesi sonucu beyin doğru şekilde çalışamamaya başlar ve bağımlılık ortaya çıkar. Bundan dolayı bağımlılığı bir beyin hastalığı olarak ele alabiliriz. İlimizde bağımlılıkla mücadele çalışmaları kapsamında Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Yeşilay Danışmanlık Merkezlerinde vatandaşlarımıza danışmanlık hizmeti verilmekte, gerekli görüldüğü takdirde tedavi için hastanelerin Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerine yönlendirme yapılmaktadır. Bunun yanı sıra Çorlu Devlet Hastanesine bağlı AMATEM servisinde uyuşturucu ve alkol bağımlılığına yönelik arındırma tedavileri yürütülmekte, buradaki tedaviyi başarı ile tamamlayan hastalar BAHAR (Bağımlı Hastalar İçin Rehabilitasyon) Merkezine yönlendirilmektedir. Ek olarak tütün ürünlerini kullanmayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı aracılığı ile en yakın Sigara Bırakma Polikliniğine yönlendirilmekte, hekim muayenesinin ardından ilaçlı ya da ilaçsız bir şekilde tütün ürünlerini hayatlarından çıkarmaktadırlar.” Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Danışmanlık ve tedavi hizmetlerinin yanında ilimizde 2023 yılı içerisinde Valimiz başkanlığında İl Müdürlerinin katılımı ile 2 BMİKK toplantısı yapıldı. 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü ve 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında farklı noktalarda etkinlikler düzenlendi, farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalar yapıldı. İlimizdeki 10 kamu kurumunda “Sigaranın Zararları ve Bırakma Yolları” konulu seminerler verildi. İl düzeyinde yapılması planlanan saha araştırmaları için komisyon oluşturuldu, komisyonun ilk toplantısı yapıldı. İlimizde 1683 kişi AMATEM Servisinde arındırma tedavisi gördü, 725 kişi ise Sigara Bırakma Polikliniklerine başvuru yaptı”

Trakya Gazetesi Haber Merkezi

Editör: Trakya Gazetesi