Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, Anadolu Fay zonunun Marmara Denizi'nin içinden devam ederek Saros Körfezi'ne kadar uzandığını, Ganos Fayı'nın 1912'de Tekirdağ Şarköy ilçesi civarında iki büyük depreme neden olduğunu hatırlatmıştı. Marmara'ya kıyı kesimler ile Saros kıyılarının risk seviyesinin yüksek olduğuna dikkati çeken Kaya, "Özellikle sahil yerleşimlerinde zemini çok iyi araştırıp inşaatları buna göre yapmalıyız” demişti. Peki Tekirdağ depreme ne kadar hazırlıklı.
Deprem riski taşıyan Tekirdağ’da Altınova kentsel dönüşüm alanı ilan edildi, depreme dayanaklı olmayan kamu binaları yıkıldı, riskli alanlar belirlendi, seyyar mutfak ile içinde tuvalet, duş ve çamaşırhane bölümleri bulunan seyyar ekipmanlar satın alındı. Toplanma alanı sayısının 350’ye ulaştığı kentte 300 binden fazla kişiye deprem eğitimi verildi. Ancak tüm bunlar Tekirdağ’ı depreme dayanıklı bir kent haline getirmiyor.
YAPILARIN YÜZDE 50’Sİ 2000 ÖNCESİ YAPILDI
Türkiye'nin deprem bakımından riskli bölgelerinden Tekirdağ, risk taşıyan fay hattı zonlarının üzerinde bulunuyor. Marmara Denizi üzerinden ulaşan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Şarköy'e bağlı Gaziköy ve Gölcük mahallelerinden geçiyor.
Şarköy ve Mürefte bölgeleri 1. derece, Tekirdağ merkez 2. derece, daha kuzeyde kalan ilçeler ise 3. ve 4. derece deprem bölgesi.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Analizi Daire Başkanlığının verilerine göre il genelindeki yapıların yüzde 50’si 2000 öncesi yapıldı.
Altınova Mahallesi sınırları içerisinde bulunan yaklaşık 14.5 hektarlık alan kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edildi. Kamu binalarının yıkılması gerekenler yıkıldı. İl genelinde afet riski en yüksek alanlar belirlendi. 13 metre uzunluğunda dorse üzerine seyyar mutfak ile içinde tuvalet, duş ve çamaşırhane bölümleri bulunan seyyar ekipmanlar satın alındı. Toplanma alanı sayısı 350’ye ulaştı, 300 binden fazla kişiye deprem eğitimi verildi.
Ancak bunlar yeterli değil.
Kentsel dönüşüm konusunda aynı yetkilere sahip Çevre Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, ilçe belediyeleri ve büyükşehir belediyelerinin kentsel dönüşüm konusunda hızlıca harekete geçmesi gerekiyor.
İl genelindeki yapıların risk durumu tespit edilerek sonrasında güçlendirilmesi veya yenilenmesiyle ilgili çalışmaların mevzuat gereği öncelikle mal sahipleri tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor.