Köy Enstitüleri 84 yaşında Köy Enstitüleri 84 yaşında

Lüleburgaz Yıldızları Sanat Akademisi Cahit Irgat Salonu’nda düzenlenen gecede, Türkan Şoray ve Cahit Irgat’ın birlikte rol aldıkları “Seninle Ölmek İstiyorum” adlı filmden kesitler gösterildi.
“BENİ HAYRETE DÜŞÜRDÜ”
Gösterimin ardından sahneye çıkan Türkan Şoray, Cahit Irgat’la olan anılarını anlattı.
Şoray; “Bu değerli sanatçıyı anma vesilesi ile buradayım. İyi ki geldim. Gerçekten çok mutluyum. İyi ki böyle bir vesile oldu da sizlerle beraber oldum. Sevgili Lüleburgazlıları saygıyla kucaklıyorum” dedi.
Cahit Irgat’la olan anılarından söz eden sanatçı, şunları söyledi:
 “O aramızda yaşıyor, onu yaşatıyoruz. Gerçekten hepiniz onu tanıyorsunuz mutlaka, buralı olduğu için. Ben de onunla bir filmde çalışma şansına eriştim. O filmi çektiğimizde benim yaşım çok küçüktü, sanırım 22 veya 23 yaşlarındaydım. O daha tecrübeli bir tiyatro oyuncusu olduğu için ondan da çok şey almışım diye düşünüyorum. Setteki davranışı ve disiplininden etkilendim. Çok güzel çalıştık. Şair yanını sonradan öğrendim beni hayrete düşürdü. Dış görünüşü gayet sert ifadeli biriydi, tanıdıkça ruhunda fırtınalar yaşadığını hissettim. Neler yaşıyordu kim bilir… Şiirlerinden anladığım kadarıyla yaşamda pek mutlu değilmiş.” 
Şoray daha sonra Cahit Irgat’ın “İnsan Gibi” şiirini okudu.
Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli ise Irgat’a ilişkin şunları ifade etti:
 “Devrimci bir şair, tiyatro ve sinema sanatçısı, toplumsal gerçekçi bir aydın, bir dava insanı ve bir sanat aşığı olan Cahit, 1916 yılında Lüleburgaz’da doğmuştur. Hayatının çeşitli dönemlerinde yurtiçi ve yurtdışında birçok şehirde bulunmuş fakat dönem dönem memleketi Lüleburgaz’a geri dönmüş ve burada köklenmeye çalışmıştır. Cumhuriyet devrimlerini benimsemiş, toplumun sorunlarını kendisine dert edinmiş, kendisini sanat işçisi olarak tanımlayan Cahit, ‘Mutlu’ olan soyadını ‘kişi yalan söylememeli, soyadıyla bile’ diyerek ‘Irgat’ olarak değiştirmiştir. Hayatı boyunca Türk sinemasında yüzden fazla filmde görev alan Cahit’i bu akşam burada, onun adını verdiğimiz salonda, rol arkadaşı Türkan Şoray ile birlikte anmaktan büyük mutluluk duyuyorum.” 
Konuşmaların ardından Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli, Şoray’a plaket ve çiçek verdi.

Kaynak: Haber Merkezi