Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi iş birliği; TÜBİTAK, Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Tohum AŞ., BİSAB ve Trakya Birlik’in katkılarıyla NKÜ’de “VIII. Asya-Pasifik Kromozom Konferansı (APCC8)” düzenlendi.  
NKÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Tuna ve Niğde-Ömer Halis Demir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Latif Tek’in başkanlığında düzenlenen konferansta Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Taşan da bir selamlama konuşması gerçekleştirdi.
Konferansa 15 ülkeden 90’ı ABD, Almaya, Japonya, İsrail, Kore, Çin, Hong Kong, Tayland, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Hindistan, Kosova, Kazakistan, Endonezya ve Vietnam gibi yabancı ülkelerden olmak üzere toplam 120 delege katıldı.
Konferansta genetik ve moleküler sitogenetik alanında otorite olarak kabul edilen, farklı ülkelerden 15 bilim insanı davetli konuşmacı olarak bildiri sundu.
Üç gün süren konferans süresince toplam 10 oturumda, insan, hayvan ve değişen iklim koşulları nedeniyle gündeme gelen ancak bugüne kadar bilimsel olarak yeterince incelenmemiş olan bitkiler üzerinde yapılmış olan en güncel kromozom araştırmalarına ait sonuçlar ve en son kromozom mühendisliği uygulamaları ile ilgili 54’ü sunulu olmak üzere toplamda 100 bildiri sunuldu ve üzerine tartışıldı.
Moleküler genetik ve sitogenetik alanında çığır açan çalışmalara imza atmış, çok sayıda araştırıcının yetiştirilmesine katkı sağlamış ve kısa bir süre önce emekli olmuş olan 7 profesöre bugüne kadar alana yaptıkları katkılar nedeniyle APCC8 organizasyon komitesi tarafından gala yemeğinde plaket takdim edildi.
Konferansa katılan tüm delegeler APCC8 bilimsel programını, sosyal etkinliklerini ve diğer organizasyonlarını son derece başarılı bulduklarını, Türk misafirperverliğinden çok etkilendiklerini belirterek çok iyi intibalar ile üniversiteden ayrıldı.

Editör: Trakya Gazetesi