2017 yılında yapımına başlanan ve 2021 yılında hizmete açılan balık halinin hukuksuz bir şekilde yapıldığı, yargı tarafından da onaylandı. Tekirdağ Balık ve Su Ürünleri Toptancı Hali projesi, mahkeme kararıyla iptal edildi. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2015 yılında onayladığı proje, çevresel etkiler ve yerleşim yeri yakınlığı gerekçeleriyle mahkeme tarafından durduruldu. Büyükşehir Belediyesi’nin karara ilişkin itirazı ise reddedildi.
Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi, Balık ve Su Ürünleri Toptancı Hali projesi için gerekli olan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun alınmadığını ve projenin yerleşim yerlerine yakın bir alanda planlandığını belirterek, balık hali projesini iptal etti. Mahkemenin bu kararı, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Altıncı İdari Dava Dairesi tarafından da onaylandı.
Mahalle sakinleri tarafından yapılan bireysel başvuru üzerine, 2022 yılında Anayasa Mahkemesi özel yaşama ve sağlıklı bir şekilde yaşama hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. AYM'nin, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere verdiği kararı, Tekirdağ İdare Mahkemesi’ne göndermesiyle birlikte, 2017 yılında açılan ve İdare Mahkemesi ile İstinaf Mahkemesi’nde reddedilen dava, AYM kararının ardından Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi tarafından tekrar incelendi.
Mahkeme, Su Ürünleri Toptan ve Perakende Satış Yerleri Yönetmeliği’ne göre, su ürünleri halinin yerleşim yerlerine ve işyerlerine yakın alanlarda kurulamayacağını vurguladı. Ayrıca, proje için gerekli olan ÇED raporlarının alınmadığı ve çevresel etkilerin yeterince değerlendirilmediği tespit edildi.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, projenin çevresel etki değerlendirilmesi sürecine tabi olmadığını ve gerekli izinlerin alındığını savunarak karara itiraz etmişti. Ancak mahkeme, belediyenin bu savunmasını kabul etmedi ve itirazı reddetti. Ayrıca balık halinin etrafındaki konut bahçe sınırlarının ve ağaçların yok edilmesi nedeniyle açılan kamu davasında da yargılama süreci devam ediyor.
Yapım aşamasında, her şeyin hukuka ve yönetmeliklere uygun olduğunu dile getiren dönemin Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın ne kadar liyakatsiz olduğu ya da kanun tanımazlığın nasıl vücut bulduğu da bu süreçte ortaya çıktı.
Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın aleni şekilde kanuna uymayarak görevi ihmal ve mala zarar verme suçu işlediği, özel mülke izinsiz girilmesine, can güvenliğini tehlikeye atarak yönetmeliklere uyulmadan çalışma yürütülmesine müsaade edildiği belirtilirken, dönemin Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a durumun anlatıldığı ve kurduğu ekiplerin yanlış olduğu defalarca aktarılmasına rağmen gelinen nokta çok acı. Vatandaşın hakları, can güvenliği, hukuk ve yönetmelikler yok sayılarak, milyonlarca liralık bir yatırıma imza atıldı.
2017 yılında dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adalet yürüyüşü gerçekleştirirken, CHP’li Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından kanunlara aykırı şekilde ve hak ihlalleri içeren bir projenin yapılması oldukça ironik. Kapasite artış projesi kapsamında mahkeme kararlarına uymadan yasa dışı şekilde denizi dolduran Ceyport Limanı’nın tam karşısında, aynı hukuksuzlukla Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan balık hali projesi ve her ikisinin de Tekirdağ Adliyesi’nin yanında olması ise ülkedeki durumun başka bir boyutunu gözler önüne seriyor.
Ülkede, parti veya görüş ayrımı olmaksızın, gücü eline alanların merkezi veya yerel yönetimlerde, kanun ve yasa tanımadan, vatandaşı düşünmeden, "ben yaptım oldu" zihniyetiyle hareket etmeleri her şeyi anlatıyor. İsimler ve partiler değişse dahi, mevcut zihniyet değişmediği sürece ideal yönetime ulaşmak oldukça zor.
Dava avukatlarından Mert Elekçi, Büyükşehir Belediyesi’nin karara itiraz ettiği süre içerisinde de mahkeme kararını uygulaması gerektiğini ve uygulamadığı için suç işlediğine dikkat çekiyor.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin kamu görevlileri ve özellikle projeyi yürüten dönemin Fen İşleri Daire Başkanı’nın, görevlerini ihmal edip açıkça kanun ve yönetmeliklere uymayarak bölgedeki vatandaşların haklarını ihlal ettiğini aktaran Elekçi;“Belediye müvekkillerimin senelerdir yaşadığı mağduriyete sessiz kalmaya devam ediyor. Bu açıkça suçtur. Oraya yapılan bu hal yüzünden müvekkillerim evlerini kullanamıyorlar. Belediyenin yeni başkanını müvekkillerimin mağduriyetini gidermeye çağırıyoruz. Aksi takdirde bu suça ortak olacaktır” diyor.
Şimdi gözler, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin yeni başkanı Candan Yüceer’de... Hak ihlallerine ve kanunsuzluklara ilişkin milletvekilliği döneminde sert çıkışlarda bulunan ve kanunsuzluğun karşısında durduğunu dile getiren Yüceer, nasıl bir karar alacak?