Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Çetin, Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürlüğünü temsilen İl Müdür Yardımcısı Ahmet Tokgöz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Taşan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen Arat, Tekirdağ NKÜ Genel Sekreter V. Dr. Öğr. Üyesi Fatih Tuna, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve TOVAM Müdürü Prof. Dr. İsmet Başer, Trakya Tohumcular Derneği Başkanı
İbrahim Toruk, Önder Çiftçi Derneği Başkanı İmdat Güngör, çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Aygun’dan “haksız kazancı geri alın” çıkışı Aygun’dan “haksız kazancı geri alın” çıkışı

Konferansın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin bir tarım memleketi olan Tekirdağ ve Trakya için öneminin altını çizerek, “Trakya Tohum A.Ş.’nin kuruluşu, Tarla Bitkileri Bölümü tarafından yapılan ıslah çalışmaları, birçok üründe Türkiye Tescil Sertifikasyonu tescili gibi ziraat alanını ilgilendiren pek çok konuda başarılı çalışmalar gerçekleştirdik” dedi.
Rektör Prof. Dr. Şahin ise üniversite olarak bölgenin ve ülkenin kalkınması için canla başla
çalışmaya devam ettiklerini belirterek, “Bu önemli konferans vasıtasıyla, küresel iklim değişikliği ve gıda krizinden küresel iklim değişikliğinin Trakya Bölgesine etkilerine, kuraklık ve sıcaklığın etkilerinden ıslah çalışmalarına kadar birçok bilgiyi değerli hocalarım bizlere aktaracaklar. Bu bakımdan bu konferansta emeği geçen herkese, Trakya Kalkınma
Ajansına, Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürlüğüne ve üniversiteme teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

TOVAM Müdürü Prof. Dr. İsmet Başer ise toplantının kuraklıkla mücadeleye katkı yapacağını vurguladı.
Açılış konuşmalarının ardından Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Güneş “Küresel İklim Değişikliği ve Gıda Krizi”, Tekirdağ Namık Kemal
Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu “Küresel İklim Değişikliği ve Trakya Bölgesi’ndeki Etkileri”, Jkı Juliuskühn-Institute Öğretim Üyesi Dr.
Andreas Stahl “Resistance Breeding And Stress Tolerance Plants (Dayanıklılık Islahı ve Stres Toleransı)”, Former Cımmyt Global Wheat Program Direktörü Dr. Flans-Joachim
Braun “Drought And Heat-The Biggest Chalenges For Wheat (Kuraklık Ve Sıcaklık: Buğday İçin En Büyük Tehlike)”, International Center For Agricultural Research İn The Dry Areas’tan (Icarda) Dr. Mesut Keser “Kuraklığa Dayanıklılık Islahı ve Germplazm Geliştirme” ile Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Başer ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Dr. İrfan Öztürk İse “Kuraklık-Sıcaklığın Bitkisel Üretime Etkisi” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.
Yoğun katılımın olduğu konferans soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Kaynak: Özge Ebecek