AFAD Kırklareli koordinesinde gerçekleşen tatbikatta tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla STK’lar, enkaz alanından yaralılara kurtarmak için zamana karşı yarıştı. Tatbikatta ortaya çıkan görüntüler ise gerçeği aratmadı.
2023 yılında herkesi derinden yaralayan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 2024 yılını Afet ve Koordinasyon Yılı olarak belirleyen Lüleburgaz Belediyesi, afetlere karşı hazırlıklarını sürdürüyor. Belediye, bu doğrultuda yıkımını gerçekleştirdiği eski diş hastanesinin enkazında bölgede son yılların en kapsamlı enkaz arama kurtarma tatbikatını gerçekleştirdi. AFAD Kırklareli İl Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen tatbikata Lüleburgaz İtfaiyesi, AFAD, UMKE, STK’lar ve çok sayıda kamu kurum ve kuruluşu katıldı. Askeri birliklerin enkaz çevresinde güvenlik önlemi aldığı tatbikatta ortaya çıkan görüntüler ise gerçeği aratmadı.

Çiftliğin deposunda çıkan yangın söndürüldü Çiftliğin deposunda çıkan yangın söndürüldü

YARALILARI KURTARMAK İÇİN ZAMANA KARŞI YARIŞ
Senaryo gereği enkaz altında kalan çok sayıda yaralının olduğu binaya ihbar sonucu tüm ekipler sevk edildi. İlk olarak çevresinde güvenlik önlemlerinin aldığı enkaz alanına arama kurtarma ekipleri AFAD koordinesinde görev dağılımı gerçekleştirdi. Görev dağılımın ardından ise ekipler enkazın dört bir yanına dağılarak arama kurtarma çalışmalarına başladı. Tüm ekipler kendilerine verilen görevler doğrultusunda enkaz altındaki yaralıları kurtarmak için zamana karşı yarıştı. Tatbikat enkaz alanındaki çalışmaların tamamlanmasıyla sona erdi.

“DEPREMİN SAATİ YOK”
Tatbikatla ilgili açıklamalarda bulunan Lüleburgaz Belediyesi Başkan Yardımcısı Ceyhun Akgöl, depremin saatinin olmadığını belirterek, “Lüleburgaz Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü , Zabıta Müdürlüğü, AFAD, UMKE ve tüm STK’larla birlikte burada bir arama kurtarma tatbikatı gerçekleştiriyoruz. Bunu gece gerçekleştiriyoruz. Çünkü depremin saati yok. Gece veya gündüz olabilir” dedi. 
Akgöl, depremlere karşı hazırlık konusunda tüm kamu kuruluşları tatbikatta yer aldığını belirterek, “Senaryo gereği ekipler içeri girip arama kurtarma çalışması yapıyor. Buradaki karşılaştığımız güçlükleri tespit edebilmemiz açısından çok faydalı bir tatbikat” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi