Süleymanpaşa Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Özlem Dömeke, okullarda ücretsiz öğün verilmemesine ilişkin yaptığı basın açıklamasında,  ülkenin en acil çözülmesi gereken sorunlarından birinin, çocuk yoksulluğu olduğunu söyledi.

Ekonomik kriz nedeniyle gıda fiyatlarındaki artışın özellikle dar gelirli aileleri vurduğunu aktaran Dömeke, “Bu da çocukların sağlıklı, dengeli beslenmesini engelledi, çocuklarda yetersiz beslenme yaygınlaştı. Araştırmalara göre de Türkiye’de 5 yaş altı çocukların bodurluk oranı yüzde 10’lara kadar yükseldi. Üstelik bu sayılar her geçen gün artıyor” dedi.

Dömeke, şöyle devam etti:

“Hatırlatmakta fayda var, Kasım 2022’de Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşülürken, CHP’nin de içinde bulunduğu muhalefet partilerinin okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verilmesi için sunduğu ek bütçe teklifi AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedilmişti. Israrlarımız ve konuyu sürekli gündemde tutmamız neticesinde Eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okul öncesi eğitimdeki tüm okullarda ücretsiz olarak yemek verileceğini açıklamıştı. Hatta bakan bu uygulamanın kapsamının genişleyerek, pansiyonlu okullardaki tüm öğrencilere de ücretsiz olarak yemek vereceğini ‘müjde’ diye duyurmuştu. Bu adımlarla, 5 milyonun üzerinde öğrenciye ücretsiz öğün verilecekti. Fakat okul öncesi ve yatılı okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verme kararı sadece yarım dönem sürdü. Seçim bitti, çocuklar unutuldu. Çocuklar okulda açlıktan bayılırken ücretsiz öğün konusunun rafa kaldırılmasına asla izin vermeyeceğiz.”

Dömeke, özellikle okul çağındaki çocukların sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.

Bu konuda hekimlerin sürekli uyarılarda bulunduğunu aktaran Dömeke, şunları kaydetti: “Yetersiz beslenmenin çocukların fiziki ve bilişsel gelişimini bozduğuna ilişkin ikazlar her geçen gün artıyor. Uzmanlar, anne karnından 0-4 yaşa kadar yetersiz beslenen çocukların hayata bir adım geriden başladığını, bağışıklık sistemi zayıfladığı için sık hastalandığını söylüyor. Ayrıca beslenmedeki eksikliğin çocukların okullardaki başarısını düşürdüğü çok net belirtiliyor. Geldiğimiz son noktada çocukların sağlıksız beslendiği TÜİK tarafından dahi gizlenemedi. TÜİK’e göre 7 milyon 600 bin çocuk dengeli beslenmiyor. Toplam çocuk sayımız 22 milyon 738 bin 300. Bu çocukların yüzde 33,7'si yani 7 milyon 662 bin 807’si maddi  yoksulluk çekiyor. TÜİK’in 2022’ye ilişkin Türkiye Çocuk Araştırmasına göre, meyveyi her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 50, sebzeyi her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 33’tür. Et, tavuk veya balığı her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı ise yüzde 12.7’de kaldı. Yetersiz beslenme oranının en yüksek olduğu il yüzde 20,6 ile Şırnak oldu. Çocuklarımız için et, süt, peynir, yumurta ya da meyve lüks oldu.”

Dömeke, açlık sınırının altında kalan asgari ücret ile geçinmeye çalışan ailelerin, çocuklarını okula aç gönderdiğini savundu. Dömeke, şu değerlendirmelerde bulundu: “Basına yansıdığı üzere, okuldan verilen listeye göre beslenme çantasını doldurmanın maliyeti haftalık 175 TL’yi buluyor. Bir evden üç çocuk okula gittiğinde haftalık maliyet 525 TL’ye çıkıyor. Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyene, çocuklarımız okulda karnını doyurana dek verdiğimiz mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Geleceğimiz olan çocukların hayatının göz göre göre karartılmasına izin vermeyeceğiz. Bugün ülke genelinde tek ses olduk, iktidara sesleniyoruz: Ücretsiz öğün acil ihtiyaçtır ve bu konu derhal çözülmelidir. Bugünden itibaren her il ve ilçede eylemler başlatıyoruz.”

Editör: Trakya Gazetesi