Tekirdağ sahilindeki balıkçı barınağı, uzun yıllar alkol tüketenlerin ve madde bağımlılarının uğrak yeri olarak hafızalarda yer edinmişti.
2016 yılında Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi’nin balıkçı barınağını ihaleyle devralmasıyla barınağın kaderi değişti.
Dernek Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu ve ekibi, barınağın sadece balıkçılıkla uğraşanlara hizmet vermesi ve nezih bir ortama dönüşmesi için kolları sıvadı.
ÖNCE ALKOL TÜKETİMİ YASAKLANDI
Bu kapsamda önce barınakta alkol tüketimi yasaklandı, madde kullananlar güvenlik güçlerinin de desteği ile bölgeden uzaklaştırıldı. Ardından barınakta fiziki çalışmalara başlayan Pehlivanoğlu ve ekibi, 30 civarında barınak ve ağ bakım yeri yaptı, çay ocağı oluşturdu, masa ve sandalyeleri yeniledi, barakaların çatılarını düzenledi, tüm barınağı bayraklarla donattı ve kıyıda yol düzenlemesi yaptı.
NEZİH BİR ORTAMA DÖNÜŞTÜ
Şimdi balıkçılar barınakta her türlü ihtiyacını karşılayabiliyor, aileleriyle huzur içinde kahvaltılarını yapabiliyor, vatandaşlar ve turistler barınağa gelip çaylarını yudumlarken, ördekleri, kazları ve kedileri izliyor, gün batımının eşsiz güzelliğine tanıklık ediyor.
Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, gazetemize yaptığı açıklamada, balıkçı bir aileden geldiğini, dededen oğula, oğuldan da toruna geçen bir mesleği icra ettiğini söyledi.
Eskiden balıkçı barınağının Milli Emlak’a ait olduğunu, Milli Emlak’ın barınağı yasayla Tarım İl Müdürlüğünün gözetimine bıraktığını aktaran Pehlivanoğlu, “Sonra bir yasa çıktı ve yasa dedi ki ‘Bütün balıkçı barınakları ihaleyle kooperatiflere verilecek’. Biz de ihaleyle kooperatif olarak balıkçı barınağını aldık. Aldıktan sonra atıl vaziyette olan, alkol kullananların ve madde bağımlılarının da bulunduğu barınağı, balıkçı arkadaşlarımızla nezih bir hale dönüştürdük” dedi.
BALIKÇI OLMAYANLARI BARINAKTAN UZAKLAŞTIRDIK
Pehlivanoğlu, eskiden barınağın vatandaşların gözünde kötü bir imajının bulunduğunu dile getirdi.
Bu imajı değiştirmek için büyük emek verdiklerini vurgulayan Pehlivanoğlu, şöyle konuştu:
“Bu böyle olmaz dedik. Çünkü biz alkol almıyoruz, neden böyle tanınıyoruz. Ortam kötü diye babam da annemi buraya getirememişti. Bu vaziyeti değiştirmek istedik. Sonra insanlara güzel bir dille anlatalım istedik. Balıkçılık faaliyeti olmayan arkadaşlarımızı da buradan uzaklaştırdık. Barınakta alkolü yasakladık. Sadece balıkçıların faaliyet göstermesini istedik ve kısa zamanda başardık. Tekirdağ halkı eskiden burada rahat şekilde çayını içemiyordu, gelemiyordu. Biz halkın da desteğini alarak barınağı bu vaziyete getirdik. Güzel bir barınak oldu. Şimdi burada ördekler, kediler var. Aileler gelip burada çayını içip güzel zaman geçiriyorlar.”
150 TEKNE VAR, 80’İ YEŞİL RUHSATLI
Barınakta faaliyet gösteren balıkçılara ilişkin de bilgi veren Pehlivanoğlu, şöyle dedi:
“Burada 150 üye var. 100-150 civarında da balıkçı teknesi var. Bunların 70-80’i yeşil ruhsatlı. Diğerleri ise yeşil ruhsattan bağlama kütüğünü çevirmiş olan arkadaşlar. Bunlar çapariyle balık tutuyor. Hepsinin balıkçı geçmişi var.”
Pehlivanoğlu, yaptıkları çalışmalar dolayısıyla Tekirdağ halkının da büyük takdirini kazandıklarını, bunun kendilerini memnun ettiğini söyledi.