Vali Soytürk fabrika ziyaretleri yaptı Vali Soytürk fabrika ziyaretleri yaptı

Trakya’da bu yıl kuraklığa bağlı verim kaybı yaşanması, alım fiyatları ve desteklemenin yetersiz kalması nedeniyle zor zamanlar geçiren çiftçi, üzerine girdi maliyetlerindeki artış da eklenince ne yapacağını şaşırdı. Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli çiftçisi yaşadıkları sorunların çözülmesi ve gelecek yıllarda üretim miktarının artırılması için devletten destek bekliyor. İşte tam da bu süreçte Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı çeşitli toplantı ve ziyaretlere katılmak üzere Tekirdağ’a geliyor. Bakan Yumaklı, bugün Tekirdağ programı kapsamında ilk olarak saat 10.00’da Valiliği ziyaret edecek, ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunacak. Yumaklı daha sonra Valilik İl Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı’na katılacak. Cuma namazını Rüstem Paşa Camisi’nde kıldıktan sonra Des Otel’de sektör paydaşları ile toplantıya katılacak olan Yumaklı, ardından partisinin il başkanlığını ve Süleymanpaşa Belediyesi Tarım Vadisi’ni ziyaret edecek. 
Trakya çiftçisi, Trakya afet bölgesi ilan edilecek mi? Devletin çiftçiye destekleme konusunda borcu var mı? Varsa ne zaman ödenecek? Yapımı süren barajlar ne zaman tamamlanacak? Çiftçinin borcu faizsiz ertelenecek mi? Destekleme miktarı artacak mı? Sorularına yanıt bekliyor.
“DESTEKLEMELER ÖDENSİN”
CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Bakan Yumaklı’nın kenti ziyaretinden önce Trakya Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamada, son zamanlarda çiftçinin büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi. 
Tarımsal destekleme konusunda, kanunda çiftçiye yüzde iki oranında ödeme yapılması gerektiğinin yazdığını belirten Aygun, “Ama hala yüzde 2 ödenmedi. Çiftçinin 500 milyar lira civarında devletten alacağı var” dedi. 
DOĞAL AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMESİ TALEBİ
Trakya’nın yaşanan kuraklıktan dolayı doğal afet bölgesi ilan edilmesi için kanun teklifi verdiklerini anımsatan Aygun, şöyle konuştu:
“Trakya’da çok büyük kuraklık var. Çok büyük verim kaybı yaşandı.  Vatandaş perişan. Birçok çiftçi ayçiçeği tarlasını biçmedi. Buğdayda da verim düşüklüğü var. Buna neden sessiz kaldılar? Hem tarımsal sulamada hem de içme suyunda kullanılacak barajlar var. Yıllardan beri muamma. Derecik, İnecik, Gölsüz ve diğer barajlar var. Bu barajlar daha bitmedi ve hep proje aşamasında. Damlama sulama sistemine geçilmesi lazım. Toplulaştırmalar yapılamıyor, yarım kaldı. Vatandaşı sorunlarla baş başa bıraktılar. Hasat döneminde çiftçinin alın teri kuramadan, gemiler limanda, ithalat devam ediyor. Çiftçinin malı para yapmıyor ama yabancı çiftçi destekleniyor.”
Aygun, Tekirdağ’daki bazı ziraat odalarının iki yıl önce kenevir ekimiyle ilgili talepleri olduğunu belirterek, bu konuda çiftçiye izin verilmediğini öne sürdü. 
ÇİFTÇİ BORCUNU ÖDEYEMİYOR
Buğdayın alım fiyatının 8 bin 250 lira olarak açıklandığını anımsatan Aygun, şunları kaydetti:
“Ama insanlar TMO’dan bir türlü randevu alamadılar. Bir ayı, 45 günü bulan ödeme takvimi var. Çiftçinin Tarım Kredi’ye Ziraat Bankası’na borçları var. TMO’dan ise alacağı var. Neden mahsuplaşmıyorlar. Çiftçi ödemeyi alamayınca borcunu ödeyemiyor ve faizi yükseliyor. Yazık değil mi çiftçiye? Zaten girdi maliyetleri yüzde 42,9 artmış. Gübrede de ilaçta da mazotta da artan fiyat var. Mısırda da sıkıntı var. Buğday da yine öyle. Trakya Birlik 300 bin ton ayçiçeği aldı bu yıl. Batacak. Neden? Çünkü piyasa fiyatları geçen senenin fiyatları. Hala dışarıdan tırlarla ayçiçeği geliyor, yazık günah. Kendi çiftçini korumuyorsun.”
TARSİM’DE SİSTEM DEĞİŞMELİ
Şeker pancarı üreticisin de zor durumda olduğunu aktaran Aygun,  “Şimdi Trakya’da doğru dürüst şeker pancarı ekilmiyor. Trakya’nın doğal afet bölgesi ilan edilmesi için kanun teklifi verdik. Onlar getirsin, biz destekleyelim. Çiftçinin borcunun iki yıl ötelenmesi lazım. Çiftçiye kredi açılması lazım. Aynı zamanda zararı karşılanmalı. Ayrıca TARSİM ilçe bazında değerlendirme yapıyor. Bu değerlendirme çok büyük yanlış, parsel başı olması gerekiyor. Bir bölgede yağmur yağıyor, yakın yerde yağmur yok. TARSİM’de sistem değişmeli, parsel bazında değerlendirme yapılmalı” diye konuştu.
DESTEKLER ÇOK GÜLÜNÇ RAKAMLARDA
Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı ise özellikle Tekirdağ’ın doğusundan başlayarak batıya doğru kuraklık yaşandığını ifade etti. 
Trakya’da tarım ürünlerinde Cumhuriyet tarihinde hiç yaşanmamış bir fiyat konusu olduğunu belirten Saygı, ayçiçeği alım fiyatının bugün kilogram başına 12,5-13 lira civarında olduğunu dile getirdi. 
Saygı, şunları kaydetti:
“Böyle bir fiyat olamaz. Çiftçi çok zor durumda. Girdi fiyatları aldı başını gitti. 6-7 ay içerisinde mazot yüzde 100 zam görürken, gübre yüzde 60 zam görürken, ayçiçieği fiyatları geçen yıla göre bile daha düşük. Destekler çok gülünç rakamda. Böyle bir şey olmaz. Destekler artırılmalı. Çiftçi için destek istiyoruz. Kuraklık konusunda bir an önce göletlerin yapılması lazım. Ayçiçeği alım fiyatları konusunda, dışarıdan ürün getiriyorlar. Buğdayda alımlar oldu, fiyatlar normal ama serbest piyasa sıkıntılı. Fabrikalar buğday almıyor. Buğdayda kilogram başına en az 1 lira, ayçiçeğinde en az 2 lira destek olmalı.”

Kaynak: Gökmen Yüce