Nurten Yontar, TBMM’de yaptığı konuşmada, 22 yılda 9 Milli Eğitim Bakanı ve onca müfredat sistemi değiştirildiğini anımsattı. 
Her gelen bakanın sistemi değiştirerek gideni arattığını ve bu ülkede en çok itibarsızlaştırılanların öğretmenler olduğunu savunan Yontar, “Genel seçim öncesinde Cumhurbaşkanı, seçimi almak babında 100 bin öğretmen ataması yapılacağının sözünü vermişti. Fakat gelgelelim ki Nisan 2023'te müsteşarlıktan ataması yapılan şimdiki Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin Cumhurbaşkanının bu sözünü hiçe saymış, atamaları yapmadığı gibi bir de mülakat gibi mülakat yapacağını dile getirmiştir” ifadesini kullandı. 

Belediye ve muhtarlar ortak çalışacak Belediye ve muhtarlar ortak çalışacak

“EN TEMEL SORUNLARDAN BİRİ LİYAKATSIZ ATAMA”

Devletteki en temel sorunlardan birinin liyakatsiz atamalar olduğunu belirten Yontar, şunları kaydetti:
“Ülke olarak her alanda 22 yıldır bu sorunu yaşıyoruz ve daha da ağırlaştırılacağını biliyoruz. Donanımlı ve eğitimli gençlerimiz yazılı sınavlarda en yüksek puanları almalarına rağmen, sırf yandaş olmadıkları için mülakatlarda eleniyorlar. Bu çocukların hayatını çalmak kimsenin hakkı da haddi de değildir. Atanamayan öğretmenleri inşaatlarda, marketlerde, pazarlarda çalışırken görmek istemiyoruz, onları öğrencileriyle okullarda görmek istiyoruz.”

ÇEDES PROJESİNE TEPKİ

Milletvekili Yontar, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Eğitim politikaları 2002'den bu yana siyasal iktidarın ideolojisine uygun bireyler yetiştirme üzerine kurulmaya çalışılmış, çağdaş ve bilimsel eğitimden uzaklaştırılmıştır.

ÇEDES Projesi ile amaçlanan, okul dışında ve okul içinde dinî eğitim ağırlıklı eğitim vermektir. Bununla tarikat ve cemaatlerin uzantısı olan vakıf ve derneklerin eğitim kurumlarına girmesine izin verilmiştir. Bu yetmezmiş gibi, bir de Cumhur İttifakı'nın siyasi uzantıları okullarda cirit atıyor, ders veriyor, yemek dağıtıyor. Denetimi olmayan bu alanlarda çocuğa yönelik fiziksel şiddeti, çocuk istismarı olaylarını herkes görmüştür. Birçok okulda rehber öğretmen ve psikolojik danışman kadroları boş dururken, pedagojik formasyonu olmayan manevi danışmanların çocuklarımıza nasıl yararlı olacağı bilinmemektedir.”

Yontar, 2002 yılında 68 bin öğretmen ataması yapılmamışken bugün bu sayının 1 milyonu geçtiğini ifade etti. 

HER YIL 80 BİN ÖĞRETMEN GÜVENCESİZ ÇALIŞTIRILIYOR
Kadrolu atama yerine ücretli öğretmenlik sistemiyle her yıl 80 bin öğretmenin güvencesiz çalıştırıldığını vurgulayan Yontar, sözlerini şöyle tamamladı:
“Öğretmenlik mesleğini ücretli, sözleşmeli, uzman ve başöğretmen gibi sınıflara ayırdınız.
Bizim bir tek başöğretmenimiz var, o da Mustafa Kemal Atatürk'tür. Ülkemiz son yapılan 2018 PISA sınavlarında 37 OECD ülkesi arasında son sıralarda yer almıştır. Bu da siyasal iktidarın eğitimdeki başarısızlığı ve çöküşünü göstermektedir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi vekilleri olarak tüm eğitim düzeylerinde öğrencilerimize ücretsiz öğle yemeği vermeden; sözleşmeli, ücretli öğretmenlik sistemine son verilerek tüm öğretmenler kadroya geçirilmeden, tüm öğretmenlerin maaşları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmadan eğitimde yaşanan sorunlar çözülmeyecektir diyoruz.”

Kaynak: Haber Merkezi