Newsletter
Email:
Poll: SOKAKTA HAYAT VAR
Sokakta Hayat Var Projesini Nasıl Değerlendiriyorsunuz?
Anasayfa | Yazarlar | Ekrem SOLMAZ | Örgütlü Toplum Olmak

Örgütlü Toplum Olmak

Yazı ebatı: Decrease font Enlarge font

Bir toplumun medeni ve çağdaşlığı bu ülke insanının örgütlü bir toplum olup olmaması ile alakalıdır. Bir önceki gün Tuğlalı Park’ta Kamu Emekçileri Sendikasının KESK halka yaptıkları basın açıklamasını izledim. Daha doğrusu gözlemledim. 

12 Eylül darbesi ile sindirilen, susturulan, yok sayılan ve halen hakkını aramak için az da olsa örgütlenmeye çalışan sivil toplum örgütleri ve sendikaların haklarını arama ve seslerini duyurmadaki manzarayı her zaman olduğu gibi görüyor ve yaşıyoruz. 

Sesleri duyurmalarındaki engeller yanında, kendilerinin de yanına ekleyecek bir şeylerinde olmadığını gözlemledim. Keza aynı sözler, kılışeleşmiş sloganlar sesini sadece hükümetlere duyurmak istiyorlar. Sadece kendi sorunlarını dile getiriyormuş gibi halka yansıtılıyor. Oysaki kendi sorunlarıyla birlikte toplumun tüm katmanlarını örgütleştirmek, bilinçleştirmek güç ve güç birliği yapma adına cılız kaldıklarını gözlemledim. Bilhassa Tekirdağ’da aynı sendikalar, aynı insan grupları, aynı sayıların olduğunu gördüm. Ben demokrat ve ilerici olarak bildiğim Tekirdağ halkının daha da bilinçli olmasını beklerken;

Mitingi izlemek için banklarda oturan iki emeklinin konuyla ilgili konuşmalarına şahit oldum. Dedim ya ben olayları yanlız izlemiyorum. Aynı zamanda etrafta neler olup bittiğini, insanların tutum ve görüşlerini de irdeleyip, yorumlarını almaya çalışıyorum. Aldığım yorumları siz okuyucularımla paylaşıyorum.

Basın açıklamasını yapan konuşmacıyı bankta dinleyen emeklilerin aralarındaki konuşmalara rastladım. Biri diğerine;

Bu adam doğru mu söyler beya.

Yanındaki de: Yok beya yalan söyler. Bunlar sendikalı koministler. Her zaman konuşurlar. 

Araya girdim. amca kominist olduklarını nerden biliyorsun.

Bana: Baksana hepsi kıravatlı, boyalı ve iyi elbise giymişler. Onları daha iyi anlamak için sordum. Emekli misiniz dedim. Evet işçi emeklisiyiz? Ne kadar maaş alıyorsunuz? İkisi birden 1.400-1.500 TL alıyoruz. dediler. Bende bazı işçiler 700-800 TL emekli maaşı alıyorlar dedim.  Birisi ben Karayollarında, öbürü bende Köy Hizmetlerinden emekliyim. 

Tekrar sordum. Neden siz 1.400-1.500 TL alıyorsunuz. Diğer emekliler 700-800 TL alıyorlar. Yüzüme bakarak biz sendikalıydık.... 

Bende gülerek eh be amcalar deseniz ki eskiden sizde KOMİNİSTTİNİZ. 

Sevgili okuyucularım konuyu araştırmacı gazeteci Musa Ağacık’tan bir alıntı ile bitirmek istiyorum.  Musa Ağacık bir araştırma için doğu illerimizden Ağrı ilimize gidiyor. Araştırma Atatürk ve Laiklik üzerinedir. 

Musa Ağacık yaşlı bir köylüye;

Atatürk ve Laiklikten ne anlıyorsun? demiş. Yaşlı amca Bız Atatürk’ü çok severiz. Vallahi çok severiz. İyi de neden çok seversiniz. Vallah begim Atatrük Laikliği getirmiş. 

Nedir Laiklik? Vallahi camiye giden, camiye laik, içki içen içkiye laiktir. 

Her toplum laik olduğu şekliyle yönetilir. 

İşte böyle sevgili okuyucularım. Örgütlü toplum ilerlemeye laik, örgütsüz toplum da gerilemeye laiktir. 



Add to: Facebookta Örgütlü Toplum Olmak adli haberi paylas

Yorum beslemesine abone olun Yorumlar (0 gönderilen):

toplam: | gösteriliyor:

Yorum gönder comment

Lütfen resimde gördüğünüz kodu girin:

  • email Arkadaşına gönder
  • print Sayfayı yazdır
  • Plain text Düz metin
Etiketler
Bu yazı için etiket yok
Bu yazıyı oyla
0
Son Dakika
image

Palabıyık İl Başkanı

CHP İl Kongresi’nde Recep Palabıyık yeni İl Başkanı oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak: “Tekirdağ örgütünün üzerine hiçbir zaman genel merkez baskısını düşürmemeye çalıştım”
image

“Yerel seçimlere hazırlanıyoruz”

Ak Parti İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Tekirdağ Ak Parti İl Başkanı Ahmet Kambur, partisinin gündeminde şu an için erken seçiminin bulunmadığını ve 2014 yılında yapılacak olan yerel seçimlere hazırlandıklarını söyledi.
image

Biz Kutlarız!

Tekirdağ’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla, binlerce kişi ellerinde meşale ve Türk bayraklarıyla yürüdü.
image

Kent Konseyleri Birliği Toplantısı

Türkiye Kent Konseyleri Birliği 3. Dönem 2. Bölgesel Toplantısı Tekirdağ Belediyesi Gençlik Merkezi’nde geniş çaplı bir katılımla düzenlendi.
image

Bu Konserin Parasını Kim Veriyor?

Tekirdağ Belediyesi tarafından düzenlenen Cüneyt Tek konserini en fazla 50 kişi izledi. İzleyicilerin çoğunluğunu konserde sahne alan Belediye Konservatuarı öğrencileri oluşturuyordu. Bitirilemeyen projeler, bozuk yollar düşünülünce, vatandaşın aklına ister istemez “Bu konser kimin paralarıyla düzenlendi?” sorusu geldi.
image

Örnek Tekirdağsporlu

İstanbul’da yaşayan Tekirdağlı ve Tekirdağspor sevdalısı, işadamı Ali Toksoy, şampiyon olan Tekirdağspor’un bayrağını, İstanbul’daki ve yurt dışındaki iş yerlerinin duvarlarına astı.
image

İlk Aday Adayı Çıktı

CHP Tekirdağ İl Başkanı Kadir Albayrak, 2014 yılında yapılacak olan Büyük Şehir Belediye Başkanlığı seçimi için CHP’den Aday Adaylığını açıkladı.
image

Denizcilik Lisesi Sonunda Açılıyor

Tekirdağ Denizcilik Lisesi’nin Projesi sonunda onaylandı.
image

En Temiz Okullar

“Temiz Okul” kampanyası kapsamında seçilen en temiz okullara ödülleri verildi. Tekirdağ Belediye Başkanı Dalgıç: “Düzenlediğimiz Temiz Okul ve Temiz Sokak kampanyalarıyla temizliği bütün şehre yayıyoruz.”
image

19 Mayıs Kutlamalarına Tepki

CHP Tekirdağ Milletvekili Öztrak ile Gençlik Kolları Başkanı Taşdelen, 19 Mayıs kutlamalarını sert bir dille eleştirdi.