Biriktirme Hastalığı Biriktirme Hastalığı

Meslek liseleri ve çıraklık okullarından işletmelere zorunlu olarak çalışmaya yollanan ve sigorta girişleri yapılarak ellerine sigorta kartları verilen, halen e-devlet sisteminde iki tane işe girişleri olan, yıllarca o numara ile işlem görüp sonunda aynı numara ile emekli de olacak ama bugün itibarıyla ilk işe girişleri kabul edilmeyen mağdurlar hak arayışını sürdürüyor.

Staj ve çıraklık sigortası mağdurları Türkiye genelinde örgütlenerek önce 18 ilde dernek ve ardından kısa sürede federasyon çatısı altında birleşti. Türkiye’nin dört bir yanından toplanacak federasyona bağlı dernek üyeleri ve çalışan mağdurlar, bu kez Ankara’da buluşuyor. 21 Ocak 2024 Pazar günü saat 12.00’de Anıtpark’ta yapılacak açık hava mitinginde hükümete seslenerek çözüm beklentilerini yeniden kamuoyuna açıklayacaklar. Mağdurlar saat 10.00’da da Anıtkabir’i ziyaret edecek.

38 YILLIK HAK ARAYIŞI DEVAM EDİYOR
Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Trakya Platformu Sözcüsü Behlül Kaçar, büyük buluşma için başta Tekirdağ olmak üzere Trakya illeri olarak hazırlıkların devam ettiğini ve adına yakışır büyük bir buluşma olmasının planlandığı açıkladı. Staj ve Çıraklık mağdurlarını EYT çıktıktan sonra ortaya çıkan bir grup olarak düşünülmemesi gerektiğini kaydeden Behlül Kaçar, “Hakkımız olmayan hiçbir şeyi istemiyoruz. E-Devlet’te gözüken ilk işe giriş tarihlerimizin emeklilikte de sayılacak şekilde sigortanın başlangıç tarihi olarak kabul edilmesini istiyoruz. O gün itibariyle bizim bilgimiz dışında eksik yatan primlerin sorumlusu biz değiliz, ortada fiili çalışma var, maaş aldık. Bu sorunu çözmek siyasilerin ve sosyal devletin görevi ve borcudur” dedi.

Yerel seçimlerden önce staj ve çıraklık sigortası sorununun çözülmesi gerektiğini kaydeden platform üyesi Mustafa Seyit Akbaş da 38 yıllık mağduriyetin bitmesini isteyerek “Çalışma hayatına erken yaşlarda başlayan staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının, staj ve çıraklık başlangıçları uzun vadeli sigorta koluna başlangıç sayılmasının zamanı geldi de geçiyor. Biz yıllardır bu mağduriyeti çözmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi