Günümüzdeki yaşanan Trakya ve Balkan kültürü ile mazide yaşanan "Rumeli kültürü" arasında bir bağ vardır. Çünkü mazideki Rumeli kültürü ile günümüz Balkan Trakya kültürü aynı coğrafyada aynı şehirlerde farklı devirlerde yaşanmış iki kültürdür.
Tekirdağ günümüzde bir Trakya şehridir ancak mazideki "Rumeli" kültürünü sinesinde barındırır.
Ben kişisel olarak anne tarafım ve baba tarafımdan Rumeli türküleriyle beslenmiş, Rumeli ninnileriyle büyütülmüş ve Rumeli şivesi, yemeği ve kısaca Rumeli kültürünü yaşamış son nesil bir ailenin çocuğu olmakla her zaman gurur duymuşumdur. Tekirdağ halkının yüzde doksana yakını; özellikle de benim yaşımdakiler, geçmişteki bu bahsettiğim Rumeli kültüründen kalma izleri görmüş ve yaşamıştır...
Peki Trakya'da ve Tekirdağ'da şu an Rumeli kültürü diye bir şey var mı? Hayır! Saçma sapan bir övünme. "Avrupalıyız beya!" gibi absürt yaklaşımlar. Bu topraklardaki "Rakı şarap" muhabbetine indirgeyerek yozlaşmalar vesaire vesaire.
Her şeyden evvel "Evlad-ı Fatihan" olduğunu unutmuş, kaybedilen Rumeli topraklarının hüznünü hafızasından silmiş, gününü gün eden eğlence düşkünü bir kültür ortaya çıkmıştır.
Rumeli kültürü geçmişten günümüze, müziğiyle, folkloruyla, düğünleriyle, yemeğiyle, kısacası yaşam tarzıyla şimdiki Trakya kültürünün nüvesidir, çekirdeğidir.
Tekirdağ, ilçelerinde ve köylerinde Balkan ülkelerinin hemen her şehrinden buralara göç etmiş muhacir veya mübadil insanıyla Rumeli kültürünün bütün ögelerini içinde barındırmasının yanı sıra bu kültürün muhafaza edildiği bir yerdir. Trakya'da ve ilimizde Rumeli kültürünün en çok yaşayabileceğimiz ögeler yemekler, halk oyunları ve müziğimizdir.
Geçmişimizi iyi öğrenmeden geleceğimize yön veremeyiz. Bu nedenle şanlı geçmişimizi çok iyi öğrenmeliyiz