Tekirdağ Ticaret Borsasından yapılan açıklamaya göre, tarımsal borsacılık faaliyetlerinde yeni dönem başlıyor. Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş. (TÜRİB) tarafından temmuz 2019 tarihinden itibaren yürütülen lisanslı depolarına konulan ürünlere ilişkin oluşturulan ve o ürünü temsil eden elektronik ürün senedi (ELÜS) satışı artık direkt TÜRİB üzerinden olduğu aracı kurum üzerindengerçekleştirilecek.
19 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak “Aracılık Sistemi” mudi/müşteri ile TÜRİB’e emir iletimi, ürün piyasaları aracı kurum (ÜPAK) tarafından gerçekleştirilecek.
Aracılık ibaresi ile ifade edilen T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından faaliyet izni verilen ve TÜRİB tarafından borsa üyeliğine kabul edilen Ürün Piyasası Aracı Kuruluşları (ÜPAK) tarafından müşterileri ELÜS ve ELÜS’e dayalı vadeli işlem sözleşmelerine ilişkin alım veya satım emirlerinin müşteri adına ve hesabına TÜRİB’e iletilmek suretiyle gerçekleştirilmesidir.
Bu amaçla; Marmara Bölgesi’nde faaliyet göstermekte olan 23 Ticaret Borsası bir araya gelerek Marmara Ürün Piyasası Aracı Kurum Anonim Şirketi kurulmuştur. 
Ortaklık yapısı Tekirdağ, Akyazı, Babaeski, Bandırma, Biga, Bursa, Çanakkale, Çorlu, Edirne, Edremit, Hayrabolu, İpsala, İstanbul, Karacabey, Keşan, Kırklareli Lüleburgaz, Malkara, Mustafakemalpaşa, Sakarya, Susurluk, Uzunköprü, Yenişehir borsalarıdır. Şirket merkezi Tekirdağ olup, borsa hizmet binasında faaliyet gösterecektir.
Kurulan bu şirket ile 19 Nisan 2024 tarihi itibarıyla geçerli olacak “Aracılık Sistemi” ile daha güvenli, hızlı ve etkin bir piyasa oluşacak. Tarım piyasalarındaki riskler, TÜRİB ve “Aracılı Sistem” de Marmara ÜPAK ile ortadan kalkacak. Marmara ÜPAK, Müşterilerin Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) alım satım emirlerinin TÜRİB’e iletilmesine aracılık edecek aynı zamanda TÜRİB’de gerçekleşen ELÜS işlemelerine ait “Takas ve Saklama” işlemleri kendi bünyesinde yapacak.

Hem sosyalleşiyor hem de ekonomik kazanç elde ediyorlar Hem sosyalleşiyor hem de ekonomik kazanç elde ediyorlar

Marmara ÜPAK, ELÜS alım/satım işlemlerini yapmak isteyen tüm mudi/müşterileri sisteme dahil olup giriş yapım noktası olacak.
Marmara ÜPAK uzman ekibi ile tarımsal ürün piyasalarında işlem yapan yatırımcılara kurumsal hizmet verecek. Bu sistem ile tarımsal ürün piyasalarında fiyat belirsizliği azalırken tarım piyasalarının finansman sorunu çözülecek.
Aracılı sistemin en önemli amaç ve hedeflerinden biri, mevcut mudi/müşteri sayısının artması, piyasanın derinleşmesi ve daha likit hale gelmesi ile işlem hanesinin artmasıdır.
Marmara ÜPAK A.Ş. bu konuda oldukça önemli bir görev üstlenmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi