Şeker Uyuşturucudan farksız… Beyin temel enerji kaynağı olarak glikoz kullanır. Fakat artık yapılan bir çok araştırma hazır gıda endüstrisi ile bize sunulan şeker ve benzeri beyaz undan yapılan hamur işleri, şekerli meşrubat gibi saf şeker ve nişastalı gıdaların, zeka düzeyini geçici olarak düşürdüğünü göstermekte. Çünkü bu tür gıdalar kana hızlı şeker verirler ama insülin salınımında dengesizliğe yol açmakta ve kan şekerinde ani inip çıkmalara neden oluyorlar.
Şekerin beyne de zarar verebileceğinin belirlen ilk çalışmalardan biri olarak California Üniversitesi’nden Fernando Gomez-Pinilla ve ekibinin fareler üzerinde yaptığı ve “Journal of Physiology” dergisinde yayınlanan araştırma, şekerli içecekler ve bazı gıda maddelerinde kullanılan sentetik şekerin beyin faaliyetlerini yavaşlatabileceğini ve hafızayı olumsuz yönde etkileyebileceğini gösterdi.
Yine Avustralya Ulusal Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar kan şekeri düşük olanlara göre kan şekeri normal değerlerin üst sınırına yakın olan kişilerde beynin hipokampus ve amigdala kısımlarında küçülmeye yol açtığı ve buna bağlı olarak da küçülen bu beyin bölgelerinin bizzat hafızanın oluşumunda rol oynayan bölgeler olmaları itibarı ile uzun dönemde düşünme becerilerinin gerilemesi ve hafıza sorunlarına yol açabildiğini gösterdi.
Kanada Alberta Üniversitesi öğretim üyelerinden Profesör Roger Dixon ve ekibi tarafından yapılan ve iki yıl süren bir başka araştırma da, beslenmeye bağlı olarak sonradan gelişen Tip 2 şeker hastalığının, beynin eksekütif (yönetme/yürütme) işlevlerinin ve kavramayla ilgili fonksiyonlarının bozulmaya uğradığını gösterdi.
Unutkanlık ve hareketlerde yavaşlamaya neden olan fazla şekerin beyin çalışmasını engellemenin yanı sıra kanser hücrelerinin, şeker ile beslenmesinden dolayı kanserin hızlı yayılmasına yol açtığından kanserli hastaların diyetinde şeker ve türevleri bizzat azaltılmaktadır. Eğer şekere ‘bağımlı olduğunuzu kabul ediyorsanız bu doğru olabilir. Beyninize aç olduğunuzu anlatan , Mideden salgılanan ve iştah üzerine etkili olan hormon; Ghrelin ile ilgili 579 kişi üzerinde yapılan bir akademik çalışma göstermiştir ki bu hormonunda genetik değişiklikler olan bireyler genlerinde herhangi bir değişiklik olmayan bireylere göre daha fazla şeker ve alkol tüketiyorlar. Diğer bir araştırma da früktozun kandaki Ghrelin Hormonu seviyesini düşürmediğini göstermiştir. Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubunun hazır gıdalarda yaygın olarak kullanıldığını da hatırlarsak iştahı kamçılayan hormon olan Ghrelinin kanda yüksek olarak kalmasının şekerden ve şekerin etken olduğu yiyeceklerden vazgeçmenin zorlaşmasına sebep olacağı da ortadadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.