11 Aralık 2017 Pazartesi

FENOMENLER İŞ BAŞINDA

Sarışının tadı

05 Aralık 2017, 16:58
Bu makale 323 kez okundu
MURAT ÖZASLAN

 Bölgesel kalkınmada turizmin etkisi büyüktür. Çevre illerden gelen yerli turistler yerel ekonomiye hayat verir. Haliyle yerel lezzetler de bu aşamada ön plana çıkar. İstanbul’dan kalkıp da Tekirdağ’a köfte yemeye, Edirne’ye ciğer yemeye giden insanların sayısı tahmin ettiğimizden daha çoktur. Hem şehri gezerler, hem de yerel lezzetlerden nasiplenirler.

Lezzet gurmesi olabilecek kadar bilgim yok. O televizyon programlarındaki gibi yiyecekleri tattıktan sonra “kekremsi tat damağınızda yayılıyor” şeklinde süslü cümleler de kurmamı beklemeyiniz. Ancak oldukça uzun zamandır peynir helvasını yerim. Çocukluğumda yediklerimle şimdikilerin hiç alakası yok. Bunu söyleyebilmek için de bir uzmanlığa ihtiyaç duymuyorum, bu konuda çok netim.
Ben, çocukluğumda yediğim o peynir helvalarını gerçek Tekirdağ peynir helvası olarak değerlendiriyorum. Büyük market zincirlerinin raflarında yerini almış peynir helvalarının ise Tekirdağ’ın peynir helvasıyla hiç ama hiç alakası yok. Tekirdağ peynir helvası vıcık vıcık değildir, tel teldir. Ayrıca çok şekerli değildir, dolayısıyla rahatsız da etmez.
Birkaç paragrafa yayarak, o kastettiğim Tekirdağ peynir helvasını anlatmak isterdim, ancak dediğim gibi uzmanlık alanım değil. Sadece şundan eminim ki, şimdiki ile o dönemlerde olanın uzaktan yakından hiç alakası yok. Ustasından mıdır? Malzemesinden midir? Tekniğinden midir? Cevabını bilemiyorum.
Aslında Tekirdağ Köftesi’nden bile fazla öneme sahip olması gereken bir konudur. Ben başka yerlerde hiç rastlamadım, Tekirdağ’dan başka yerlerde yapıldığını da duymadım. Balıkesir civarında da peynir helvası yapılıyor ancak o zaten apayrı bir tatlıdır. Tekirdağ’ın peynir helvası, biran evvel gereken önemin verilmesi gereken bir konudur.
“Yahu o kadar şey var, bu mudur önemli sorun?” diyenler olabilir. İnanın, gerçekten de Tekirdağ’ın önemli sorunudur. Peynir helvasına sahip çıkılmalıdır. Gerek lezzet olarak, gerek kültürel olarak, gerek bir turizm unsuru olarak uzun yıllardır çözülmesi gereken bir sorundur.
Velhasıl, tıpkı anason kokusunun terk ettiği gibi, memleketimizde sarışının da eski tadı yok. Oysa ki iki top sade dondurmayı kenarlarına koydurup, kaşık kaşık yemek, üzerine biraz su içmek, sonra arkana yaslanıp göbeğini tutmak pek de keyif verir. Peynir helvası, her sokağa aynı rengi veren market zincirlerinin zıttıdır, aynı renk olmanın karşısındadır. Çünkü o Tekirdağ’dır.

Bu içeriğe yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    banner12
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    NAMAZ VAKİTLERİ
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    SPOR TOTO SÜPER LİG
    Tür seçiniz:
    SAYFALAR
    SENDE YAZ
    Ziyaretçi Defteri
    Ziyaretçi Defteri

    Siz de yazmak istemez misiniz?

    Ziyaretçi Defteri
    ARŞİV