Çanakkale Savaşları’nda Tekirdağ’da kurularak tarih yazan 57. Alay şehitlerini anma etkinlikleri çerçevesinde, sembolik sancak devir teslim ve çelenk sunma töreni düzenlendi. Tekirdağ Valiliği önündeki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. 

Çelenk sunma töreni sonrasında konuşan 26. 27. ve 57. Alayları Yaşatma ve Araştırma Gönüllüleri Derneği Başkanı Hikmet Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:
 ‘’Sancak teslim törenimizin 13. gerçekleştirmekteyiz. Bildiğiniz gibi  22 Şubat 1915 tarihinde, 22 günlük Tekirdağ serüveninin son hazırlıklarını bitirerek 19. Fırka’ya ve 19. Fırka içerisinde kendi elleriyle yetiştirdiği, bilgisiyle donattığı, 57. Alay’a bugün sancağını teslim ediyor Mustafa Kemal. Bugün bu sancak Filistin’de dahi yere düşmüyor, sancaktarımız Filistin’de şehit olacağını anladığı anda bir ağaç dalına sancağı asarak ruhunu teslim ediyor. Biz öyle bir alayın bugün sembolik yürüyüşçüleriyiz. Bugün o destanın aktarılması için, çocuklarımıza, öğrencilerimize, gelecek kuşaklara miras bırakmak için sizlerle her yıl 57. Alay adına 5 etkinlik düzenliyoruz. Düzenlemeye de devam edeceğiz.’’ 
Konuşmaların ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, sembolik 57. Alay sancağını dernek başkanı Hikmet Yılmaz’a takdim etti.

Törene, CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, gaziler, 26. 27. ve 57. Alayları Yaşatma ve Araştırma Gönüllüleri Derneği Başkanı Hikmet Yılmaz, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Hüseyin Uzunlar ve dernek üyeleri katıldı. 

Nallar: “Biz yapsak Türkiye ayağa kalkardı” Nallar: “Biz yapsak Türkiye ayağa kalkardı”

57. ALAY’IN HİKAYESİ
Balkan Savaşları’nın bıraktığı kötü imajının sessizliğinde kendini Bulgaristan Ateşeliği ile dinlenmeye çeken Mustafa Kemal, Birinci Dünya Savaşı'nın Avrupa'da sıkışıp kalması , kazananın belli olmaması dengelerin iyi oturması , payitahtın ve çevresinin erken davranarak tercihini Almanlardan yana kullanması Dünya Savaşı'nın su akışını değiştirmiştir." Müdahil olmamız gereken bir savaşın tarafı olduk. Bu saatten sonra söylenecek söz kalmamıştır. Şimdi "Vatan bizlerden görev beklemektedir . Gerisi teferruattır " diyerek görev almak için başvurularda bulunur. Almak istediği cevabı bir türlü alamaz. Israrları sonucu 19 .Tümen ve Alaylarının Tekirdağ'da oluşturulması görevinin emrini alır almaz Bulgaristan'daki Ateşelik görevinden istifa ederek İstanbul'a yolculuğa koyulur. Elinde "19.Fırka kumandanlığına buyruldunuz " yazısını defalarca okur. Yazının altında İsmail Hakkı ismi yazmasının ve mührünün dışında her şey normaldir. Başkumandanlık sizi 19. Fırka Komutanlığına tayin etti. Ama altında Enver Paşa'nın imzası yoktur. O yazının cevabı yazıldığı sırada Enver Paşa'nın Sarıkamış'ta olduğunu ve her şeyin bilgisi dahilinde olduğunu İstanbul'a geldiğinde öğrenir, rahatlar. Çünkü aralarındaki buzlar erimemiş zaman sürecinde Almanların komuta kademelerini istila etmesi ile daha çok kalınlaşmıştır. 2 Şubat'ta emir subayını ve bir manga askerini yanına alarak Tekirdağ'da olur. Yarbay Mustafa Kemal ilk gün olmasına aldırmadan ayağının tozuyla Tekirdağ'da bulunan 57. ve 77. Alay komuta kademesiyle toplantıları ve istişareleri gerçekleştirir .Çeşitli konuşmaları yapar. Balkan harbindeki bozgunu aklından çıkaramaz ve yüksek sesle ‘İçinizde bana Balkan harbinin utancını yaşatacak bir kişi dahi varsa derhal buraları terk etsin.’ sözüyle bitirir konuşmalarını. O geceyi verem savaş dispanserinin karşısındaki Çınarlı Çeşme’ye bakan Okan Bey'in evinde geçirir. Bu evde oturan Selanik'ten tanıdığı çocukluk arkadaşı manifaturacı Hacı Mehmet (Ertetik) Bey’den başkası değildir. Hacı Mehmet Bey burada kiracı olarak oturmaktadır. Evin gerçek sahibi Yüzbaşı Salih Bey Mustafa Kemal'in Balkan harbinden silah arkadaşıdır. Ertesi günün tamamını Orta Cami Mahallesi bugünkü Kolordu Caddesi üzerinde olan o günkü kolordu binasında geçirir. (Sonradan burası askerlik şubesi olarak kullanılmış, daha sonra tarihi bina yıkılmış Tuğlacılar Lisesine dönüştürülmüştür. Bir gün sonra Yarkışla binalarının olduğu yerde askerinin durumunu görmek için Yarkışla binalarına iner. Teftişlerde bulunur. 57 . Alay her yönüyle cepheye gitmeye hazır konumdadır. Enver Bey'in kontrolünde seçkin subay ve erbaş kadrolarından bir araya getirilmiştir. 77 . Alay ise kısmen hazır konumdadır.
22 Şubat 'ta 77.Alay’dan Kurmay Yarbay Saip Bey 'e ve 57. Alay komutanı Hüseyin Avni Bey'e Yarkışla binalarında sancaklarını teslim eder. 57 . Alay komutanı Hüseyin Avni Bey ile sancağı teslim edeceği güne kadar sürekli birlikte olur, alayları cepheye hazırlarlar. Mustafa Kemal 57. Alay’ın üzerine özel konumundan dolayı daha çok ağırlık verir. Bu durumu tüm sohbetlerinde dile getirir. Kolordu binasından eve taşınmak zorunluluğu oluşmuştur. Kolordu Caddesi’ndeki Fitnat hanımın evi en müsait olanıdır, o kiralanır. 20 gün boyunca kullanacağı bu ev Çanakkale zaferinin yaratıldığı, düşüncesinin ilk tohumlarının atıldığı ev olacaktır. Yarkışla binalarının olduğu yerde de eğitim çalışmalarına hız verilir, son hazırlıklar tamamlanır.
22 Şubat 1915 Alay sancağını 57. Alay komutanı Hüseyin Avni Bey’e verir. Mustafa Kemal o gün yola koyulur. 57. ve 77. Alayları Reşit Paşa ve Halep vapurlarıyla eski iskeleden ( Tekel fabrikası ) Maydos'a yola koyulurlar.
Bundan sonra kıtalarını muharebelere hazır olarak toplamış bulundurulan 57.Alay, meşhur bir Alaydır bu. Cepheye ilk varanların hepsi şehit olmuştur.

Kaynak: Özge Ebecek