İçerisinde bulunduğumuz asırda sağlıklı beslenmeyle ilgili endişelerin daha fazla arttığını ifade edebiliriz. İşlenmiş gıdalar, konvansiyonel tarım uygulamaları nedeniyle hem gıdalar hem de çevre zarar görmeye başladı. Obezite gibi rahatsızlıklara ek olarak hem ruhsal hem de fiziksel rahatsızlıklar yanlış beslenme alışkanlıklarına binaen artmaya başladı. Kanser, diyabet, kalp rahatsızlıkları, böbrek ve demans gibi rahatsızlıkların kökeninde yanlış ve sağlıksız beslenme yer alıyor.
Peki bilmeden neler yiyoruz?
Öncelikle şunu ifade edelim. Şehirleşme ve nüfusun artmaya başlamasıyla beraber kitlesel gıda üretimine geçildi ve bu üretimin sonuçları hiç de iç açıcı değildir. Paketlenen gıdaların uzun süre raflarda kalmasını sağlamak üzere kullanılan koruyucular başta olmak üzere; yapay tatlandırıcı, renklendirici ve aroma vericiler nedeniyle sinir sisteminden, hormon dengesizliğine kadar çeşitli rahatsızlıklara neden olucu ürünler ortaya çıktı. Vücudumuzun ihtiyaçlarını iyi tahlil etmemiz gerekiyor.
“Bağışıklık sistemini korumak ve hastalıklara direnç kazanmak için ev yemekleri tercih edilebilir.”
Her ne kadar kanser yapıcı bazı katkı ürünleri yasaklansa da, henüz işlenmiş gıdalara yönelik uygulanan standartlar tam olarak insan odaklı değildir. Tüm bunlar sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaya yönelik bilincin gelişmesini sağlıyor. Hem yetişkinlerin hem de çocukların sağlıklı beslenerek fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklardan korunabileceklerini ifade edebiliriz. Gıda rejiminin bozulması ve sağlıksız beslenmenin ortaya çıkmasından kaynaklı çeşitli hastalıklar ortaya çıkmaya başladı. Artık çocuklarda bile gözlenmeye başlanılan diyabet rahatsızlıkları hem damar hem de kalp problemlerine yol açıcı bir unsur olmaya başladı. Tüm bunların ortaya çıkmasının asıl nedeni ise, yanlış ve sağlıksız beslenmedir. Sağlıklı beslenmek için ise, ev yemekleri tüketmek ve dışarıdan alınan malzemelerde olabildiğince seçici davranmak. Mesela, “ısıt ye” tarzındaki ürünlerin içerisinde bulunan Çin tuzu, karminik asit ve benzeri maddeler, insan sağlığına zarar verir.
En güvenilir gıda nedir?
Günlük olarak yapılan ve tüketilen ev yemekleri en güvenilir gıdadır. Ancak ev yemeklerinde tercih edilen malzemelerin de iyi seçilmesi gerekir. Aksi halde, evde yapılan yemek için de bazı risklerin söz konusu olması muhtemeldir. Ancak işlenmiş gıdalara nazaran ev yemekleri daha tercih edilebilir ve sağlıklıdır. Üstelik taze ve günlük olması, gıda güvenliği açısından önemlidir. Bu yüzden mümkün olduğunca hazır, paketli gıdalardan uzak durmak gerekir. İşlenmiş ve içinde katkı maddesi olan besinlerden korunmalıyız. Bu konulara dikkat ederek daha sağlıklı bir hayat sürebiliriz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.