Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından 6 Şubat 2023 depremlerinin 1. yıl dönümünde afet, kriz yönetimi ve iletişim alanlarında uzman, akademisyen, yazar ve gazetecilerin katılımıyla “Asrın Felaketi’nin 1. Yılında Afet İletişimi Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyum, İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile AFAD Başkanı Okay Memiş’in açılış konuşmalarıyla başladı.

Sempozyumun ikinci gününde “Afet İletişiminde Yerel ve Ulusal Medyanın Fonksiyonu” başlıklı oturumda konuşan Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat, deprem sonrasında Kurumun bölgede yürüttüğü faaliyetleri anlatarak, yerel medyanın afet sırasında üstlendiği önemli role değindi.

Onat, deprem bölgesindeki basın kuruluşları başta olmak üzere her konuda sektörün yanında olduklarını, asrın dayanışmasını bundan sonra da hep birlikte göstermeye devam edeceklerini söyledi.

Hem mesleklerini icra edecekler hem de rol model olacaklar Hem mesleklerini icra edecekler hem de rol model olacaklar

Afet-Iletisimi-Sempozyumu-6-1024x683

Asrın felaketinden asrın birlikteliğine…

Genel Müdür Yardımcısı Onat, 6 Şubat 2023 tarihindeki yıkıcı afetin ilk anlarından itibaren özellikle yerel medya kuruluşlarının bölge halkına umut ışığı olduğunu ve afet yönetiminin başarısına önemli katkılarda bulunduğunu belirtti.

Yerel medyanın sahada canla başla çalıştığını ifade eden Onat, “Depremde haberleşme altyapısının büyük ölçüde hasar görmesi nedeniyle bölgeden gelen haberlerin ve görüntülerin büyük bir kısmı yerel medya tarafından sağlandı. Yerel gazeteciler ile yerel radyo ve televizyonlar sosyal medya platformlarını da kullanarak canla başla çalıştı ve bölgedeki gelişmeleri anbean kamuoyuna aktardı” ifadelerini kullandı.

Asrın felaketinin asrın birlikteliğine dönüşmesi için Basın İlan Kurumu’nun depremin ardından sahada yürüttüğü faaliyetleri anlatan Onat, “Depremin ilk dakikalarından itibaren Bölge Müdürlüklerimiz aracılığıyla sahadaydık. Asrın felaketinin ikinci haftasında Kurumun üst yönetiminden oluşan heyetle deprem bölgesindeki bütün il ve ilçe gazetelerini ziyaret ederek, bölge basınının yanında olduk. Afetin basınımız üzerinde yarattığı hasarla ilgili detaylı bir rapor da hazırladık” bilgilerini paylaştı.

Hazırlanan rapor doğrultusunda bölge basınına yönelik çeşitli tedbirler aldıklarını belirten Onat, afet süreci boyunca gazete ve dergilere 80.886.427 TL’lik, internet haber sitelerine ise 51.204.319 TL’lik ilan ve reklam desteği sağlandığını kaydetti.

Basın İlan Kurumu Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. Zakir Avşar’ın moderatörlüğündeki oturuma Mesut Onat’ın yanı sıra Anadolu Yayıncılar Derneği Başkan Vekili Zeki Akbıyık, Telgraf Medya’dan Mehmet Levent Özkurt, Yeni Malatya Gazetesi’nden İskender Yılmaz ve Adıyaman’da Halkın Sesi Gazetesi’nden Nazire Hanım Fırat da konuşmacı olarak katkı sağladı.

Kaynak: Haber Bülteni