Tekirdağ Kadın Dayanışma Platformu tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen yürüyüş, Köprübaşı mevkisinden başladı. 
Sloganlar atarak ellerinde pankartlarla yürüyen grup, Hasan Ali Yücel Meydanı’na geldi. 

“BİZLER İÇİN ÖZGÜRLÜK LAİK YAŞAMAKTIR”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından 29 Ekim Kadınları Derneği Tekirdağ Şube Başkanı Seval Eşer, konuşma yaptı. 
Eşer, şu ifadeleri kullandı:
“Geçenlerde Aile Bakanı Mahinur Hanım şöyle dedi; ‘Kadınlar bu topraklarda özgürdür.’ Neler oluyor Mahinur Hanım? Nasıl özgürlük bu? Sizin özgürlük anlayışınız nedir? Eğer ki sizin özgürlük anlayışınız her gün 8’er 8’er kadın öldürülmesiyse buna özgürlük mü diyorsunuz? Bizler için özgürlük laik yaşamaktır. Bizler için özgürlük arkasına bakmadan sokaklarda korkusuzca, gülümseyerek, benim gibi kırmızı rujunu sürerek yürümektir. Bizim için özgürlük ölümü göze almadan, ölümle tehdit edilmeden boşanmaktır. Bu gün ne güzel ki Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi için bir kadın adayımız var; kadınların haklarını koruyacak Candan Yüceer var. Teşekkür ediyoruz.” 

Perinthos Tekirdağ'ın turizmine katkı sağlayacak Perinthos Tekirdağ'ın turizmine katkı sağlayacak

“BİR GÜNDE 8 KIZ KARDEŞİMİZ KATLEDİLDİ”

Ardından Tekirdağ Kadın Dayanışma Platformu adına basın açıklamasını CHP Tekirdağ İl Kadın Kolları Başkanı Büşranur Pelen gerçekleştirdi.
Pelen, “Bugün dayanışmayı, mücadeleyi büyütme ve örgütleme günüdür. Yakın bir zamanda bir günde 8 kız kardeşimiz katledildi. Kadınlar en güvende olması gereken yerlerde evlerinde şiddet görüyor ya da öldürülüyor. İktidar ise kadına yönelik şiddeti tolere edilebilir buluyor” ifadelerini kullandı.  
Pelen, şunları kaydetti:

“Kadınların can simidi olan İstanbul Sözleşmesi bir gece yarısı ansızın hukuksuzca feshediliyor.  Haksızlığa ya da saldırıya uğrayan kadınlar, kız çocukları adaletten de istedikleri desteği bulamıyor. Kadın katillerinin sırtını sıvazlıyorlar. İktidar, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Dair Kanunu budamak istiyor. Bugün bütün Türkiye’de ses oluyor ve haykırıyoruz:  Yasalara dokunma, uygula. İşsizlik artıyor,  her geçen gün yoksullaşıyoruz. Türkiye’de ve dünyanın hemen her yerinde kadınlar büyük ölçüde kayıt dışı çalıştırılıyor. Ucuz emek gücü olarak görülüyor. Eşit işe eşit ücretten mahrum bırakılıyor.
Kadınların yüzde 61.4’ü asgari ücretin altında veya asgari ücretin yüzde 20 üzerinde ücret alıyor. Kadınların yüzde 41’i ise asgari ücreti dahi alamıyor. Kadınların yarısı iş hayatına katılamama nedeni olarak üzerindeki bakım yükünü gösteriyor. Bu tablo, kadını geleneksel roller içine hapseden ve anneliği en büyük kariyer olarak tarif eden iktidarın eseridir.  Kadınlar olarak yaşadığımız bütün sorunların temelinde ‘kadın erkek eşitliğine inanmıyorum’ diyen bir zihniyet var. Biz kadınlar kazanılmış haklarımıza yönelik saldırılar karşısında susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz. Bizler kadın mücadelesine dönük bütün bu baskı ve şiddet politikalarını dönemsel değil stratejik ve ideolojik olduğunun farkındayız.  Tüm bu olumsuz tabloya rağmen kadınların yaşamlarının her alanına eşit, özgür ve gerçek anlamda demokrasinin barışın ve laikliğin icra edildiği bir ülke yaratmanın mümkün olduğunu biliyoruz. Biz kadınlar attığımız her adımla eşitlikçi ruhu örgütlüyoruz. Burada tüm kadınlara ve demokrasiyi savunan erkeklere sesleniyoruz;  Eşitlik için, kardeşlik için haklarımıza sahip çıkmak için yoksulluğu bitirmek için işsizliğe son vermek için şiddeti durdurmak için İstanbul Sözleşmesini yeniden yürürlüğe koymak için kadın ve çocuk hakları, çevre hakları, hayvan hakları  laik demokratik özgür bir Türkiye için gelin hep birlikte bu düzenin böyle devam etmeyeceğini iktidara gösterelim, iktidara ‘dur’ diyelim.”
Programda, Tekirdağ Barosu adına Avukat Damla Nur Ercan bir konuşma yaptı.  Program Mine Engin Tekay’ın Sacide Özkan’a ait “Kadın” adlı şiiri okumasıyla sona erdi.

Yürüyüşe CHP Tekirdağ milletvekilleri Faik Öztrak, İlhami Özcan Aygun ve Nurten Yontar, CHP Tekirdağ İl Başkanlığı, CHP Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Candan Yüceer, CHP Süleymanpaşa Belediye Başkan Adayı Volkan Nallar, 29 Ekim Kadınları Derneği, CHP Tekirdağ İl Kadın Kolları, Türk Kadınlar Birliği, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, CHP Süleymanpaşa İlçe Kadın Kolları, Egitim-iş Tekirdağ 1 Nolu Şube, Tekirdağ Kent Konseyi, Tekirdağ Eğitim Sen, KESK, İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanlığı, Deva Partisi Tekirdağ İl Başkanlığı, Tekirdağ Barosu Başkanlığı, CHP Süleymanpaşa İlçe Başkanlığı, Deva Partisi Süleymanpaşa İlçe Başkanlığı, CHP Süleymanpaşa İlçe Kadın Kolları, İYİ Parti Süleymanpaşa İlçe Başkanlığı üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: Haber Merkezi