22 Ağustos 2017 Salı

Ar-Ge ile büyüdü, Dünya devleriyle yarışıyor

TÜRK TOHUMCULUĞUNUN LİDER FİRMASI TRAKYA TARIM

02 Haziran 2017 Cuma 17:00
Bu haber 4318 kez okundu
Ar-Ge ile büyüdü, Dünya devleriyle yarışıyor

Türkiye’nin yerli sermaye ile kurulmuş lider tohum üreticisi Trakya Tarım, 2004 yılında “Özel Araştırmacı Kuruluş" Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) yetkisi aldıktan sonra kendi ıslah çalışmalarına ağırlık verdi. Ar-Ge’ye büyük yatırım yapan firma, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde deneme ve demonstrasyon çalışmalarına yaparak her bölgeye uygun kuraklığa ve hastalıklara dayanıklı, yüksek verim ve yüksek kalitede tohum çeşitleri geliştiriyor. Bugüne kadar 10 adet ekmeklik buğday, 3 adet makarnalık buğday, 3 adet arpa, 1 adet tritikale, 1 adet yulaf ve 1 adet adi fiğ geliştirip tescilini alan Trakya Tarım, çiftçilerin birim alandan daha fazla ürün alarak daha fazla gelir elde etmelerini sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Yurtiçinde tohumculuk alanında faaliyet gösteren firmalara ıslah edip tescilini aldığı tohum çeşitlerinin üretim haklarını devreden firma, yurtdışına ise yapılan ihracatlar ile Türk tohumunu dünyaya tanıtıyor. Trakya Tarım Ar-Ge Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Samet Duğan, firmalarının Ar-Ge faaliyetleriyle ilgili Trakya Gazetesi’nin sorularını yanıtladı:          

Firmanızın faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?      
Trakya bölgesinde  25 bin dekarlık alanda ıslah ve tohum üretimi yapıyoruz. Aynı zamanda yeni tohum çeşitleri geliştirerek bunların üretimini gerçekleştiriyoruz. Islah edip tescilini aldığı 19 yerli tohum çeşidimiz ve yıllık 15 bin ton tohum üretimimizle Türk tohumculuğunun lider firmasıyız. Hastalık ve kuraklık en önemli risk faktörleri olarak karşımıza çıkarken biz de ıslah ve Ar-Ge çalışmalarımızı özellikle bu konular üzerine ağırlık vererek yürütüyoruz. Bu bağlamda 2004 yılında “Özel Araştırmacı Kuruluş" yetkisi alarak ıslah çalışmalarımıza başladık. Şu ana kadar 10 adet ekmeklik buğday, 3 adet makarnalık buğday, 3 adet arpa, 1 adet tritikale, 1 adet yulaf ve 1 adet adi fiğ olmak üzere toplam 19 çeşit yerli tohum ıslah ederek tescilini aldık. Bu 19 tohum çeşidimizin üretimini yapıyoruz. Çeşitlerimizi Türkiye genelinde olduğu gibi yurtdışında da pazarlıyoruz. Irak, Azerbaycan ve Gürcistan gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Kalite ve verimliliği yüksek olduğu için yerli tohum çeşitlerimize çok fazla talep var. Bu talebi karşılamak amacıyla yurtiçinde tohumculuk alanında faaliyet gösteren firmalara çeşitlerimizin üretim haklarını devrediyoruz. Böylelikle Türkiye’nin her yerindeki çiftçilerimize tohumumuz ulaşıyor ve ekim alanları da artıyor.       

Şu an bulunduğumuz Karacakılavuz’daki arazinizde ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Bütün ıslah ve Ar-Ge çalışmalarımızı bu arazide yürütüyoruz. Yaklaşık 150 dekar arazi üzerinde çalışmalarımız var. Burada yeni çeşit ıslah çalışmalarımız kapsamında ilk başta melezleme çalışması yapıyoruz. Yeni çeşitlerin ıslah edilmesi, 10-12 yıllık bir süreçtir. Daha sonra bu arazide aday çeşitlerimizin tescil denemelerini yapıyoruz. Burada bölgede ekimi yapılan çeşitlerle ıslah ettiğimiz çeşitleri ekiyoruz. Aynı toprak koşullarında, aynı çevresel ve iklimsel koşullarda bunları yarıştırıyoruz. Aday çeşidimiz eğer yüksek verim ve kalite olarak standart çeşitleri geçerse, bunları rapor haline getirip Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunuyoruz.

Daha sonraki aşamada Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da iki yıl aynı denemeyi yapıyor. Bizim verdiğimiz sonuçları doğrularsa, bu çeşit ıslah edilip tescil olmaya hak kazanıyor. Böylelikle yeni tohum çeşidimize isim hakkı doğuyor ve biz buna isim verip üretimine başlıyoruz. Daha sonraki aşamada bu arazide yeni çeşitlerimizin elit üretimini yapıyoruz. Çeşitlerimizin devamlılığı sağmak için bunların saflığını korumak çok önemli. Burada çeşitlerimizin seleksiyonu yapılarak tohumluk ve anaç üretimleri de yapılmakta. Daha sonrasında ise bu yeni tohum çeşitlerimizin tonajlı üretimini yapıyoruz.     

Karacakılavuz’daki arazinizde geliştirdiğiniz tohum çeşitlerinin farklı topraklarda ve iklim koşullarında farklı kalite ve verimlilikte ürün verdiği oluyor mu?     
Islah sürecindeki çalışmalar sadece bu bölgede değil, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde de yapılmaktadır. Başta merkezimiz olan Trakya bölgesi olmak üzere İç Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Akdeniz bölgesi gibi çeşitli bölgelerde deneme ve demonstrasyon çalışmaları yapıyoruz. Her bölgenin iklimi ve toprak yapısı farklı olduğu için, bölgesel çalışma yapmamız gerekiyor ki o bölgeye uygun çeşitleri tespit edebilelim. Bunları tespit ettikten sonra çeşidin bölgesel olarak tescilini alıyor ve üretimine başlıyoruz. Amacımız, tüm Türkiye’ye en kaliteli ve en verimli tohum çeşitlerini geliştirebilmek.

İklim koşullarının yıldan yıla farklılık göstermesi de önemli bir sorun değil mi?        
Islah ve yeni tohum çeşidi geliştirme çalışmalarımız bir yıl değil, 10-12 yıl süren çalışmalar. Bu 10-12 yılın 3-4 yılı bölgesel adaptasyon çalışmasıyla geçiyor. Aynı zamanda iklim koşulları yıllara göre farklılık gösterdiği için 2-3 yılın ortalama değerlerini tespit ettikten sonra hangi çeşidin tescil ettirilip ettirilmeyeceğine karar veriyoruz.

Bu arazinizde şu anda hangi tohum çeşitleriniz var?     
Burada şu anda hat durumunda olanlar, melezlemeden yeni çıkmış olanlar, F kademede olanlar gibi yüzlerce çeşidimiz var. Ekmeklik buğday, makarnalık buğday, arpa, yulaf, tritikale ve adi fiğ türlerimiz var. Diğer ürünlerde olduğu gibi buğdayda da verim ve kalite ters orantılıdır. Buradaki çalışmalarımızda ekmeklik buğdayda özellikle Rumeli ve Maden çeşitlerimizde verim ve kalitede en üst seviyeyi yakaladık. Rumeli ve Maden çeşitlerimizin hem verimi hem de kalitesi yüksek. Bu şartları sağladıkları için çiftçilerden yüksek talep gören her iki tohum çeşidimizin de ekim alanı yıldan yıla artıyor. Şu anda Rumeli çeşidimiz de TMO barem listesine girmiş durumda. Özellikle Rumeli çeşidimiz en yüksek satış fiyatına sahip. Böylelikle çiftçimiz daha fazla gelir elde etme şansına sahip oluyor.

Tekirdağ’da bile iklim koşulları ilçeden ilçeye farklılık gösteriyor. Bu değişiklikleri tolere etmek için neler yapıyorsunuz?         
Alternatif karakterli olan tohum çeşitlerimiz var. Ekmeklik buğdayda Tekir, soğuğa karşı hassas ve alternatif bir çeşidimiz. Bu yüzden Adana bölgesi, ılıman bölgeler ve sahil kesimlere uygun. Bu anlamda zaten demonstrasyon çalışmalarımızı da bölgesel bazda yapıyoruz. Tekir çeşidi Adana bölgesi, ılıman bölgeler ve sahil kesimlerde yüksek verim ve kaliteye sahip. İç bölgelere uyum sağlamaz. O yüzden zaten Türkiye genelinde bölgesel çalışmalar yapıyoruz. Çeşit hangi bölgeye uygunsa, o bölgede üretimini yapıp satışını gerçekleştiriyoruz. % 100 yerli sermayeli Türk tohumculuk firması olmamız, Türkiye tarımı açıcından çok önemli. Milli Tarım Projesi kapsamında da ‘MİLLİ  TARIM  için  MİLLİ  ÇEŞİT’ diyoruz.

 

Ar-Ge’nin masraflı ve boşa harcanan para olarak görülmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?          
Birçok firma bu gözle baktığı için Ar-Ge’ye yatırım yapmak yerine üretip satmayı ya da al-sat yapmayı tercih ediyor. Ar-Ge uzun süreç alan ve ciddi alamda kaynak ayrılması gereken bir iş. Fakat bunun ürününü almaya başladığınızda kat be kat size geri dönüyor. Tüm sektörlerde olduğu gibi tarım sektöründe de Ar-Ge çok önemli.        

Türk tohumculuğunun lider firması olarak dünya devleriyle yarışta ne durumdasınız?
Türkiye’de tohumculuk ve yerli ıslah çalışması olarak lider konumdayız. Rakibimiz olan global firmalar dışarıdan çeşit getirdikleri için bu çeşitlerin bir yıl iyi verim verip ertesi yıl kötü verim verme ihtimali var. Fakat biz yerinde ıslah yaptığımız, bölgeye birebir uyumlu çeşitler geliştirdiğimiz için böyle bir ihtimal söz konusu olmuyor. Çünkü % 100 Türkiye’ye uyumlu çeşitler geliştiriyoruz. Bu da çiftçilerin zarar görmeden yüksek verim ve yüksek kalite alarak daha fazla kazanç elde etmelerini sağlıyor. Bu özelliklerimiz rekabette firmamızı ön plana çıkarıyor.      

Zararlı haşereler de dahil birçok dış etken konusunda çiftçilere neler öneririsiniz?
Tohumculukta özellikle dış etkenler çok farklılık gösteriyor. İklim koşulları, zararlı haşereler, hastalıklar vs. yıldan yıla da değişiklik gösterebiliyor. Trakya Tarım olarak biz o yüzden Türkiye’de yerinde ıslah yaptığımız için seleksiyonlarda bölgedeki hastalıklara ve yatmaya karşı dayanıklı çeşitleri tercih ediyoruz. Çeşitlerimizi o bölgede geliştirdiğimiz için bunları gözlemleyebiliyoruz. Bu anlamda bölgeye birebir uyumlu çeşitler geliştiriyoruz. Çiftçilerimiz de hem verim hem kalitesi yüksek yerli tohum çeşitlerini tercih ettiklerinde birim alandan daha fazla verim alıyor, kalitesi de yüksek olduğu için yüksek fiyata satıp daha fazla gelir elde ediyor.

Trakya ve Tekirdağ özelinde hangi tohum çeşitleriniz buraya daha uygun?  
Trakya bölgesinde ekmeklik buğdayda özellikle Rumeli, Maden ve TT 601 çeşitlerimiz ön plandadır. Aynı şekilde İç Anadolu bölgesinde de bu çeşitlerimiz ön plana çıkıyor. Adana bölgesi, ılıman bölgeler ve sahil kesimlerde Tekir çeşidimiz ön planda. Güneydoğu Anadolu bölgesinde makarnalık buğdayda Bisante, kendini kanıtlayıp ön plana çıkmış çeşidimiz. Hayvancılık yapılan bölgelerde Sebat yulaf tohumu çeşidimiz var. Balya yapımında hayvancılıkta kullanılan Sebat çeşidimizde tane verimi yüksek, aynı zamanda kalitesi de bisküviliğe uygun olduğu için Eti firmasıyla ortak çalışmamız var. Sebat çeşidimizdeki yulafı bisküvi yapımında kullanıyorlar.      

Her yıl aynı tarlaya aynı ürünü ekmek doğru mudur?  
Bir tarlaya sürekli aynı çeşidi ekerseniz; özellikle buğday üstüne buğday, arpa üstüne arpa ekerseniz sürekli aynı besin elementlerini topraktan kaldırır. Bu da toprağı fakirleştirir. Buğdayda olan hastalıklar, bir sonraki yıl ektiğiniz buğdaya daha fazla hastalık bulaştırır. Bunlar hep dezavantajdır. O yüzden münavebeli ekim yapmak çiftçiler açısından çok önemlidir. Özellikle buğdaydan sonra baklagil ekerek toprağın hem ıslah edilmesi hem de hastalıklardan arındırılması gerekir.  


SAMET DUĞAN KİMDİR?        
1985 yılında Edirne’de doğdu. 2003 yılında Edirne Anadolu Öğretmen Lisesi’ni bitirdi. 2007 yılında Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü mezunudur. Yüksek lisansını 2007-2010 yılları arasında Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Bölümünde yaptı. Evli ve 1 çocuk babası olup 2007 yılından bu yana Trakya Tarım ve Vet. Tic. Ltd. Şti.’de  AR-GE Müdürü olarak görev yapmaktadır.



‘MARATON KOŞUCUSUYUZ’  

Boşa harcanan para olarak gördükleri için Türk sanayicilerinin genelde Ar-Ge’ye yatırım yapmaktan kaçındığını belirten Trakya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi İlhami Özcan Aygun, “Ar-Ge’ye yatırım yapanlar zaten büyük firmalar. Vestel veya Arçelik gibi büyük firmalar Ar-Ge’ye yatırım yapmış ve bunun karşılığını da görmüşler. Ar-Ge, orta ölçekli firmalarda genelde sırtta taşınan bir küfe olarak görülüyor. Boşa harcanan para olarak görüldüğü için işadamlarımız, ‘Neden Ar-Ge’ye yatırım yapıp boşa para harcayayım’ mantığıyla hareket ediyor. Ama biz, belki dünya görüşümüzün farklı olması veya araştırmalarımız sonucunda; bir kurumun başarılı olması ve uzun yıllar devamlılığı için en önemli hususun Ar-Ge olduğunu biliyoruz. Ar-Ge’ye önem veren firmaların yükseldiği, sadece al-sat ile günü kurtaranların ise fazla uzun soluklu olmadığı bir geçektir. Ar-Ge yapanlar, maraton koşucusudur. Sadece al-sat yaparak günü kurtarmaya çalışanlar ise 50 veya 100 metre koşucusudur. Maratoncu uzun yol kat edebiliyor. Biz maraton koşucusu olduğumuz için Ar-Ge’ye önem veriyoruz. Ar-Ge konusunda en önemli unsur, sabırdır. Sabretmesini bileceksiniz. Vermeden almak Allah’a mahsus, onun için biz de Ar-Ge’ye hep verdik ve şu anda da bunun karşılığını alıyoruz” dedi. 
Haber Merkezi

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    banner12
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    NAMAZ VAKİTLERİ
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    SPOR TOTO SÜPER LİG
    Tür seçiniz:
    SAYFALAR
    SENDE YAZ
    Ziyaretçi Defteri
    Ziyaretçi Defteri

    Siz de yazmak istemez misiniz?

    Ziyaretçi Defteri
    ARŞİV