Kent meydanındaki Atatürk Anıtı önünde başlayan Kurtuluş Bayramı törenine, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Erhan Akgül, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, AK Parti İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, MHP İlçe Başkanı Adnan İnan, CHP İlçe Başkanı Anıl Çakır, İYİ Parti İlçe Başkanı Zafer Sarıkeçe, Belediye Başkan yardımcıları, siyasi parti temsilcileri, il genel meclis üyeleri, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, gaziler, öğretmen ve öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kutlama programı Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından Keşan Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başlarken, günün anlam ve önemini belirten konuşma ise Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu tarafından yapıldı.
101 yıl önce 19 Kasım’da Keşan’da özgürlüğün haykırıldığını belirten Helvacıoğlu, şöyle konuştu:
“101 yıl önce bugün Keşan’da tutsaklığa ve zulme direndik. İstiklalimiz için çetin imtihanlardan geçtik. Hür ve egemen olduk. Hamdolsun kurtulduk. Keşan’ımızın kurtuluşunun 101. yıl dönümü kutlu olsun. Keşanlı atalarımız, her şeye rağmen galiplere meydan okudular. Haykırarak ‘Kendi kaderimizi ancak ve sadece biz tayin ederiz.’ dediler. Demiri, etle ve yürekle tepelediler. Keşanlılar, ateşi, kanla söndürdüler. Kahramanlıklarını görkemli bir şekilde gösterdiler. Keşan’ın yıkılmaz iradesini dünyaya ispatladılar. Her yıl 19 Kasım, Keşanlılar olarak atalarımızın hürriyet ve bağımsızlık uğruna, namus ve bayrak uğruna mücadelesini gururla haykırırız. Fedakar yiğitleri, ölüme koşa koşa giden kahramanları hatırlarız. Atalarımızla gurur duyuyoruz, onur duyuyoruz. Ruhları şad olsun, mekanları cennet olsun. Bugün, Keşanlıların şahlandığı gün. Bugün Keşanlıların, kahramanlıklarını tarihe armağan ettikleri gün. 19 Kasım bizim için sıradan bir gün değil. Bin bir acının ardından gelen bir saadet, kutlu bir vuslat günüdür. İşgalin, kan ve gözyaşının sonlanması, duaların kabulü, zaferin ilanıdır. 19 Kasım, azmimiz, vatan, millet, din ve bayrak aşkımızdır.”

Keşan Gıda İhtisas OSB cazibe merkezi olacak Keşan Gıda İhtisas OSB cazibe merkezi olacak

2 (23)

Kurtuluş günlerinin tarihe ışık tuttuğunu ifade eden Helvacıoğlu, şöyle devam etti: “Yarınlarımıza yön verir. Tarihi iyi anlamazsak tarih tekerrür eder. Burada vurguluyorum, altını çiziyorum. Keşan’ın şanlı bir tarihi, Keşan’ın şahlanmış bir gururu var. Ve bu gurura, bu ruha, bu vicdana sahip çıkmaya mecburuz. Keşan bir mirastır. Hepimiz kahraman bir ecdadın mirasçılarıyız. Özverilerle dolu bir tarihin varisiyiz. Onu daha iyiye daha güzele eriştirmekle mükellefiz. Vatanı, bayrağı ve istiklali uğruna canını feda eden Keşanlıların mücadelesinin hürmetine Keşan’a gözbebeğimiz gibi bakmalıyız. Bu sebeple; Keşan’a sarılan, ona sahip çıkan evlatlarına buradan teşekkür ediyorum. Biz; istiklale aşıkların torunlarına, istikbal için çabalamak yakışır. Biz; haysiyet şuurunun sahibiyiz. Keşan’ın haysiyetini, kimsenin menfaatine değişemeyiz. Keşan, ecdadın bin bir zorlukla bizlere emanet ettiği kadim bir şehirdir. Keşan’ı şanına yakışır yapmaya devam edeceğiz. Necip Fazıl kahramanlar için der ki ‘Sizler, ateşi kanla, kurşunu etle, kılıcı kemikle önlemenin sırrını
elinizde tutuyorsunuz.’ Bizde diyoruz ki; bugün bizler de Keşan’ı üretimlerimizle, tesislerimizle, yatırımlarımızla, projelerimizle, hizmetlerimizle büyütmenin vicdanını ve gururunu yaşıyoruz. ‘Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor’ dediğimiz kahramanlara borcumuzu ancak daha fazla
hizmet etmekle ödeyebileceğimizi biliyoruz. Davamız; senlik-benlik davası değil, istiklal ve istikbal davasıdır. Yürekler tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diye vurdukça, Keşan’ın da, Türkiye’nin de önü açıktır. Mehmet Akif Ersoy’un söylediği gibi; ‘Girmeden bir millete tefrika düşman giremez, toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez’ Biz Keşanlılar da bir oldukça, iri oldukça, diri oldukça, kardeş oldukça, hedeflerimize ulaşmamızı engellemeye kimsenin gücü yetmez. Rabbim birliğimizi beraberliğimizi kardeşliğimizi daim etsin.”
101 yıl önce “Ekmeksiz yaşanır, vatansız yaşanmaz” denerek, en zor günlerinde verilen tarihin en büyük mücadelesini unutmayacaklarının altını çizen Helvacıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yorulmayacağız, durmayacağız, daima çalışacağız. Geçmişte dökülen her damla kanın bedelini, alnımızdan dökülen her damla terimizle ödeyeceğiz. Kutlu yürüyüşümüze kimse set çekemeyecek. Gelecek nesillere emaneti layıkıyla devredeceğiz. İnancımız, yalanlara, fedakârlığımız, sömürmek isteyenlere çabamız, oturanlara kararlılığımız, menfaatperestlere merhametimiz zulme dün olduğu gibi bugün de yarın da galip gelecek. Keşan’ın büyümesini, Türkiye’nin yürüyüşünü kimse durduramayacak. Türkiye yüzyılının inşasına katkı vermeye devam edeceğiz. Ecdada vefamız ve hürmetimizle onları ebediyen unutmayacağız. Allah Keşanlı kahraman atalarımızdan razı olsun.
Ülkemizin kalkınması, milletimizin güçlenmesi için emek veren, çalışan, üreten herkesten Allah razı olsun. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, istiklalimiz ve istikbalimiz uğrunda bir gül bahçesine düşercesine toprağı giren tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Keşanlı olmanın gururuyla 101. Kurtuluş yıldönümünüzü tebrik ediyorum.”
Program; Keşan’ın kurtuluşu ile ilgili düzenlenen şiir yarışmasında birinci olan Doruk Deniz’in eserini okumasıyla devam etti.
Programın devamında ise Keşan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yılı nedeniyle düzenlenen resim yarışmasında derece giren Doruk İşlek, Mert Cengiz, Birsen Keçici, şiir yarışmasında dereceye giren Doruk Deniz, Asya Irmak Kayan, Belinay Suvariler ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren Şevin Alparslan, Neslihan Topçu ve Derya Karaduman’a ödülleri takdim edildi.
Program; Keşan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Halk Oyunları ve Folklor, Yenimuhacir Kültür ve Dayanışma Derneği Halk Oyunları, Anadolu Folklor Vakfı Halk Oyunları, Keşan Gençlik Merkezi Halk Oyunları ve Havsa Belediyesi Halk Oyunları ekipleri ile Keşan Belediyespor Karate ekibinin
gösterileriyle sürdü.
Program, geçit törenin ardından sona erdi.

Kaynak: Haber Merkezi