Teşvik ödemesi yapılıyor
AB uyum süreci kapsamında Türkiye’de, Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sistemi’nin kurulması kapsamında 12 pilot il seçildiğini ve Tekirdağ’ın da bu iller arasında yer aldığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ; Türkiye için henüz çok yeni sayılan sisteme çiftçilerin katılımının teşvik edilmesi amacıyla teşvik ödemesi yapılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.
Çiftlik Muhasebe Veri Ağı’nın (ÇMVA-FADN), Avrupa Komisyonu tarafından ortak tarım politikasının şekillendirilmesi için kullanılan araçlardan biri olduğunu ifade eden Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, AB üyesi ülkeler için 1965 yılından bu yana zorunlu olarak uygulanan sistemle, tarımsal işletmelerden toplanan muhasebe verileri sayesinde işletmelerin yıllık tarımsal gelirleri ve finansal performanslarının belirlendiğini söyledi.
Karadağ, böylece uygulanan politikanın sektöre etkisinin ölçülebildiğini belirterek, AB uyum süreci kapsamında; Türkiye’de Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sistemi’nin kurulmasına yönelik çalışmaların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sorumluluğunda, 2007 yılından bu yana sürdürüldüğünü kaydetti.
İl Müdürü Karadağ, 27 Mart 2009 tarihli ve 27182 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sistemine Dahil Olan Tarımsal İşletmelere Katılım Desteği Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ’ kapsamında; Türkiye için henüz çok yeni sayılan sisteme çiftçilerin katılımının teşvik edilmesi amacıyla teşvik ödemesi yapılmasının kararlaştırıldığını belirtti.
Bu yıl yayınlanan 2011/45 Sayılı Tebliğ uyarınca 12 pilot ilde, 600 çiftçiye işletme başına 2010 yılı için 300 TL ödeme yapılacağını bildiren Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Karadağ, uygulamanın başlayacağı pilot illeri şöyle sıraladı: “Adana, Konya, İzmir, Tekirdağ, Bursa, Giresun, Erzurum, Şanlıurfa, Nevşehir, Malatya, Samsun, İstanbul.”
Tebliğ gereği, işletmelerin katılım desteğinden faydalanabilmeleri için Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olmaları gerektiğinin altını çizen Karadağ, ayrıca katılım anlaşması imzalayarak sisteme dâhil olmaları ve bir takvim yılına ait tarımsal faaliyetleriyle ilgili bilgilerini istenen zamanda ve doğru olarak bakanlıkla paylaşmaları gerektiğini söyledi.Bu doğrultuda Tekirdağ’da 50 işletmede 2010 yılına ait anket çalışmalarının tamamlanarak bakanlığa gönderildiğini anlatan Karadağ, Çiftlik Muhasebe Veri Ağı’nın (ÇMVA) yaygınlaştırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla, bakanlık ve Hollandalı konu uzmanları tarafından Tekirdağ’da ‘Farkındalık’ toplantısı düzenlendiğini ifade etti.
Programın ilk gününde; Tekirdağ’ın tarım ve hayvancılık durumu ile ilgili bilgiler verildiğini belirten Karadağ, şöyle devam etti; “Çiftçiye kredi veren özel bir bankanın şube müdürü ve şubede görevli tarım uzmanı ile tarımsal krediler hakkında görüşme yapıldı. İkinci gün; Önce ilimizde bulunan tarımsal kuruluşlar(Ziraat Odaları, Önder Çiftçi Danışma Derneği, Tarım Kredi Kooperatifleri,Yağlı Tohumlar,Çiftçi Malları Koruma, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri,Damızlık Sığır Yetiştiriciler ve Süt Üreticileri Birlikleri) ile toplantı yapıldı. Ardından ÇMVA sistemine kayıtlı olan ve kayıtlı olmayan yaklaşık 50 çiftçi ile toplantı yapıldı. Yapılan toplantılarda Hollanda’dan gelen konu uzmanları tarafından ÇMVA ile ilgili bilgiler verildi. Ayrıca çiftçilerle örnek işletme çalıştayı yapıldı.”





Yorum gönder