Atamızı anıyoruz
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikal edişinin 73. yılında, tüm yurtta olduğu gibi Tekirdağ’da da törenlerle anıldı.
Tekirdağ Valiliği önü, Cumhuriyet Tören Alanı’nda düzenlenen törende; Vali Zübeyir Kemelek, 8. Makinize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük, Belediye Başkan Vekili Ali Kılıç tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.
09:05 olan Ata’nın ebediyete intikal ettiği saatte, yükselen siren sesleriyle tüm kentte yaşam durdu. Trafikte araç sürücüleri araçlarını durdurarak, otomobillerinden indi ve saygı duruşunda bulundu.
Anma programı etkinlikleri Tekirdağ Belediye Kültür Merkezi’nde devam etti. Tekirdağ Fatih Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen programın açılışında konuşan Okul Müdürü Süreyya Başbuğ, Atatürk’ün yaşamının Türk milletine adamış eşsiz bir lider olduğunu söyledi.
“BÜYÜK BİR KOMUTAN”
Mustafa Kemal Atatürk’ün mümtaz bir devlet adamı ve büyük bir komutan olduğunu ifade eden Başbuğ, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Atatürk hem milli mücadele, hem de cumhuriyetin inşasında daima ileriye bakmış, ileriye yürümüştür. Bugün büyük Atatürk’ün izinden giden bizlere düşen görev de; yüzümüzü geleceğe dönmek, ufkumuzu geniş, hedeflerimizi büyük tutmaktır. Onun manevi huzuruna ancak bu şekilde başımız dik, alnımız açık olarak çıkabileceğimiz inancında olmalıyız. Atamızın en büyük emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne her yönü ile sahip çıkacağımıza söz vererek, onu bu ölüm yıldönümünde bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz.”
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sütçü ise Atatürk’ün yaşamını milletine adayan, bir imparatorluğun küllerinden yepyeni ve güçlü bir devlet yaratan eşsiz bir lider olduğu söyledi.
“OLAĞANÜSTÜ ŞEYLER YAPTI”
Atatürk’ün hem milli mücadele, hem de Cumhuriyeti inşa sürecinde daima ileriye yürüdüğünü ifade eden Sütçü şunları kaydetti: “Hükümetler, kurumlar kurarak halkının dirliğini sağlamış ve medeniyetimizi kurtarmıştır. O, olağanüstü şeyler yapmıştır. Atamızın en büyük emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne her yönü ile sahip çıkacağımıza söz vererek onu bu ölüm yıldönümünde bir kez daha rahmet ve minnetle anarken, sözlerimi Atatürk’ün şu sözleriyle sürdürmek istiyorum.
‘İki Mustafa Kemal vardır. Biri ben, et ve kemik, geçici Mustafa Kemal. İkinci Mustafa Kemal, onu ‘ben’ kelimesiyle ifade edemem; o, ben değil, bizdir. O, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur.’
İsmi de eserleri ile birlikte Türk Milleti’nin yüreğinde ölümsüzleşen ve sonsuza kadar yaşayacak olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 73. yılında rahmetle anıyor, hatırası önünde saygıyla eğiliyor ve şükranlarımızı sunuyoruz.”
Konuşmaların ardından Tekirdağ Fatih Anadolu Lisesi öğrencileri, Atatürk’ü anlatan dinleti ve tiyatro gösterilerini sergilediler. Program, Tekirdağ Belediye Konservatuarı öğrencilerinin Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendirmesi ile son buldu.





Yorum gönder