‘Diyabetten Kurtulalım’ Projesi Tanıtım Toplantısı
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayeleriyle 31 Mart 2011 tarihinde başlatılan ve Türkiye Diyabet Vakfı tarafından yürütülen ‘Diyabeti Durduralım’ Projesi tanıtım toplantısı, Tekirdağ Sağlık İl Müdürlüğü 112 Acil Komuta Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Tekirdağ Valiliği tarafından desteklenen ve Tekirdağ Sağlık Müdürlüğü ve Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin ortaklaşa koordinesi ile Tekirdağ’da başlatılan ‘Diyabeti Durduralım’ Projesi tanıtım toplantısına Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, Sağlık İl Müdürü Dr. Mehtap Şen ve NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ile basın mensupları katıldı.
-PROJE 21 İLİ KAPSIYOR-
Toplantıda konuşan Tekirdağ Valisi Kemelek, söz konusu sosyal sorumluluk projesinin Tekirdağ’ında içinde bulunduğu 21 ili kapsadığını söyledi.
Diyabetin önüne geçmek için beslenme ve egzersizin önemli olduğuna dikkat çeken Vali Kemelek; “Türkiye nüfusunun yüzde 13,5’in diyabet hastasıdır. Türkiye nüfusunun 72 milyon olarak hesaplarsak 7 milyon diyabet hastası vatandaşımız var. Diyabet hastalığı için devletin en altından en üstüne herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Diyabetin azaltılması için öncelikle beslenme ve obezite hakkında toplum bilgilendirilmeli. Dengeli beslenme ve egzersiz şart” dedi.
-YİYECEK VE İÇECEKLERE DİKKAT-
Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Osman Şimşek ise konuşmasında diyabet ile mücadelede dengeli beslenme ve egzersiz yapmanın önemine değinerek; “Türkiye’de yılda kişi başına 35 litre gazlı içecek, 6 litre süt tüketiliyor. Bu çok ciddi bir rakamdır. Diyabet hastalığına yakalanmamak için tükettiğimiz yiyecek ve içeceklere dikkat etmek zorundayız” şeklinde konuştu.
‘Diyabeti Durduralım’ Projesi Koordinatörü Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yılmaz da, diyabetin bütün organları etkileyen önemli bir hastalık olduğunu belitti.
“10 YILDA 2 KAT ARTTI”
Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmamasına karşın savaş ilan edilen tek hastalığın diyabet olduğu ifade eden Yılmaz şöyle konuştu; “Diyabet, obezite ile doğru orantılı olan bir hastalıktır. Türkiye’de de diyabet hastası sayısı son 10 yılda 2 kat arttı. Bu kapsamda, diyabetle mücadele edebilmek için gerçekleştirilen ‘Diyabeti Durduralım’ projesi kapsamında, beslenme ve egzersiz bilgilendirmeleriyle hastalığın önüne geçilecektir. Proje kapsamında eylem planımız hazır.”
SUZAN GÜLER





Yorum gönder