Ahilik Haftası Kutlamaları
Ahilik Haftası dolayısıyla Tekirdağ Valilik önü, Cumhuriyet tören alanında bir tören düzenlendi.
19-25 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası kutlamaları, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi ve Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası çelenklerinin, Atatürk anıtına sunulması ile başladı.
Tekirdağ Valiliği önünde düzenlenen kutlama törenine; Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı ve İl Genel Sekreteri Mustafa Yel, Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, İl Milli Eğitim Müdürü Şenol Genç, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi ile Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Törende konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Abdullah Aksoy, ahiliğin Orta Asya ülkelerine ve İran’a kadar uzanan topraklarda daha çok esnaf ve sanatkâr erbabını bir çatı altında toplayan ve her türlü desteği veren teşkilatın adı olduğunu söyledi.
Ahiliği cömertliğe, el açıklığına dayanan bir kurum olduğunu belirten Aksoy; “Teşkilatın kurucusu olan Ahi Evran’ın asıl adı Şeyh Mahmud Nasıruddin olup, İran’ın Hoy şehrinde dünyaya gelmiştir. Anadolu’daki bütün sanatların piri olarak kabul edilmektedir. Kendisi daha çok dericilik sanatı ile uğraşmıştır. Anadolu’ya geldiğinde Kayseri, Denizli ve Konya yörelerinde belli bir zaman kalmış ve daha sonra Kırşehir’e geçmiş, orada da Ahilik teşkilatının kurulmasını sağlayarak, 93 yaşında iken aynı yerde vefat etmiştir.
Ahilik teşkilatına girecek olan kişi önce şerbet içerek, sonra peştamal kuşanır ve şalvar giyerek artık teşkilatın mensubu olur. Ahilik teşkilatının, Anadolu’nun birlik ve beraberliğinde, sosyal ve kültürel yapısında ve eğitiminde önemli rolü vardır. Teşkilata bağlı kurumda eğitim gören öğrencilere ‘çırak’ denirdi ve çıraklar sadece mesleki yönden değil, manevi yönden de iyi bir şekilde yetiştirilmekteydiler.
Ustalar ise hem bir eğitim, hem de çıraklığın, ahlaklı, dürüst, çalışkan ve dinine bağlı şekilde yetişmesinden sorumluydular. Ahiler bu şekilde hem tasavvufi bir eğitim sürecinden geçerek manevi alanda olgunlaşırken, bir taraftan da esnaflık mesleğinin desturlarını öğrenerek kaliteli bir sanat erbabı, olma vasfına erişiyorlardı” dedi.
YILIN AHİSİNE ÖDÜL
Çelenk töreninin ardından, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi ve Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinden oluşan bir heyet, Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek’i ziyaret etti.Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Kemelek, eskiden ahilerin esnaf ve devlet arasında köprü kurduğunu ifade ederek; “ Ahilik dönemlerinde günümüzdeki gibi kurallar yoktu. Ahilerin çıraklarına bir sözü, birkaç kaş çatması yetiyordu. Çıraklar yasalar olmadan ahini bir sözü ile hatasını düzeltiyordu. Günümüzde ise ahilerin görevinin kurum ve kuruluşlar üstlendi” dedi.Konuşmaların ardından, sivil toplum kuruluşları tarafından yılın ahisi seçilen 45 yıllık Marangoz Ustası Hasan Kırcı’ya, Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek plaket takdim etti.
Kutlamalar çerçevesinde Tuğralı Park’ta Mehteran Takımı bir konser verdi. Ayrıca ahiliği konu alan ‘papucu dama atma’ isimli bir oyunda sergilendi.
HAKAN KARACA





Yorum gönder