Ozan Varan’dan “birlikte çalışma” çağrısı Ozan Varan’dan “birlikte çalışma” çağrısı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve sanayi iş birliğiyle, Japonya'da uygulanan hibrit deprem güçlendirme tekniğiyle, Tekirdağ'daki fabrikaların depreme dayanıklılığı artırılıyor. 
6 Şubat 2023 depremlerinin ardından 2 milyon metrekare üretim alanı fabrika, bu yöntemle güçlendirildi.

DEPREMDE BİLE ÜRETİM DEVAM EDECEK
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremleri, Türkiye'yi derinden etkiledi. Bu depremlerin ardından Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin'in girişimleri ile Tekirdağ  TSO ve Çorlu TSO destekleri ile depremle ilgili çalışmalar başlatıldı. Tekirdağ’da yoğun olarak bulunan sanayi kuruluşları nedeniyle hibrit bir deprem güçlendirme tekniği uygulanmaya karar verildi. Hibrit deprem güçlendirme tekniğiyle sanayi  yapılarının depreme karşı dayanıklılığı önemli ölçüde arttırılıyor ve önemli bir depremin ardından bile üretim devam edebiliyor.
10 YILLIK ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü akademisyenlerinden Öğr. Gör. Dr. Ahmet Bal, hibrit deprem güçlendirme tekniği hakkında şu bilgileri verdi:
"Bu yöntem, Tokyo Teknoloji Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin birlikte geliştirdiği 10 yıllık bir deneysel ve analitik çalışmaya dayanan bir projedir.
Bu yöntemle, sanayi yapılarında CFRP ile çelik çaprazlar hibrit olarak yapıya uygulanıyor. Yapının rijitliği çelik çaprazlar ile sünekliği ise CFRP'ler ile arttırılıyor. Bu yöntemin en büyük avantajı, yapıların yapım maliyetlerinin %8 ile %10'u arasında bir maliyetle güçlendirilebilir olmasıdır."

Bu yöntemle Tekirdağ’daki 2 milyon metrekare fabrika yapısı depreme dirençli hale getirildi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve sanayi iş birliğiyle yürütülen projede, teknik uygulanırken üretim aksamadan devam ediyor. Bu da sanayicilere önemli bir maliyet avantajı sağlıyor. Bu yöntemin amacı, Tekirdağ'daki fabrikaların depreme karşı dayanıklılığını artırmak ve olası bir depremde can ve mal kaybını en aza indirerek üretime devam etmelerini sağlamak olarak açıklandı.

Kaynak: İlkay Danacılar